Verslag | Invallers maken het verschil op bezoek bij Fortuna Sittard

Klaassengoal1280

Ajax heeft zaterdag de eerste competitiewedstrijd van seizoen 2022/2023 winnend afgesloten. In Limburg waren de Ajacieden met 2-3 te sterk voor Fortuna Sittard. De ploeg van Alfred Schreuder keek na de eerste helft tegen een achterstand aan, maar dankzij doelpunten van Davy Klaassen, Devyne Rensch en Brian Brobbey wisten de Amsterdammers de achterstand om te buigen.

• #FORAJA

Trainer Schreuder voerde zaterdag twee wijzigingen door in de basisopstelling in vergelijking met de wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal. Remko Pasveer kreeg de voorkeur boven Jay Gorter en Perr Schuurs verving de geschorste Edson Álvarez.

Ajax op achterstand
Het Eredivisie-seizoen van Ajax begon teleurstellend, de Ajacieden keken na zes minuten tegen een achterstand aan. Gladon opende de score namens Fortuna Sittard met een geplaatst schot: 1-0.

Na de openingstreffer van de Limburgers trokken de Limburgers zich terug tot het eigen zestienmetergebied. Ajax had moeite met het vinden van openingen in het defensieve bolwerk van Fortuna Sittard. De Ajacieden hadden veel balbezit, maar konden dit overwicht niet omzetten in grote kansen, waardoor de ploeg van Schreuder de kleedkamer opzocht met een 1-0-achterstand.

De oefenmeester van Ajax besloot in de rust twee wissels door te voeren. Steven Berghuis en Schuurs bleven achter in de kleedkamer, Klaassen en Brobbey kwamen binnen de lijnen.

Ajax herstelt schade
Ajax begon ijzersterk aan de tweede helft en de dubbele wissel van Schreuder had direct het gewenste effect. In de 48e minuut kwam Ajax op gelijke hoogte na een indraaiende voorzet van Kenneth Taylor, invaller Klaassen schramde de bal. Twee minuten later zette Rensch Ajax op voorsprong na een goede combinatie met Brian Brobbey. De scheidsrechter floot in eerste instantie nog voor buitenspel, maar de goal werd uiteindelijk toch goedgekeurd.

In de 62e minuut kwam breidde Ajax de voorsprong uit. Op aangeven van Dusan Tadic, schoot Brobbey de 1-3 van dichtbij tegen de touwen. Na de derde Amsterdamse treffer creëerden de Ajacieden nog een aantal goede mogelijkheden, waaronder een afgekeurde goal van Steven Bergwijn. De ploeg van Schreuder wist het net echter niet meer te vinden.

Aansluitingstreffer Fortuna
In de slotfase wist Fortuna Sittard nog een keer te scoren, waardoor het nog even spannend werd in Limburg. Aanwinst Yilmaz schoot een vrije trap achter Ajax-sluitpost Pasveer: 2-3. Na dit moment verdedigden de Ajacieden de voorsprong met succes, waardoor de eerste drie punten van het seizoen binnengesleept werden.

Fortuna Sittard – Ajax 2-3 (1-0)