Maduro: 'Met dit diploma mag ik op alle niveaus coachen'

Hedwiges Maduro zat maandagavond op de bank bij Jong Ajax om de rol van Dave Vos eenmalig over te nemen. Het coachen van Jong Ajax was een examen voor de huidig assistent-trainer van Ajax 1. "Het is mijn laatste fase in het halen van het hoogste trainersdiploma in Nederland."

Tags

  • #Maduro

Socials

Maduro had twee examens: een training geven en een wedstrijd leiden. Maandagavond was het tijd voor het tweede, toen hij leiding had over Jong Ajax in de wedstrijd tegen FC Den Bosch. "Je bent gefocust op de wedstrijd en op wat de jongens moeten doen. Ik heb me goed voorbereid op de wedstrijd, samen met de staf. Ik doe de UEFA Pro-opleiding, wat tegenwoordig VC5 heet en daarin zit ik nu in de laatste fase. Ik heb verschillende examens en als ik dit haal, mag ik elk team coachen op alle niveaus in de hele wereld."

Leren
Zover is het nu nog niet, dus leert de assistent-trainer van Ajax 1 nog veel op de cursus. "Het is heel leerzaam, omdat je ook van andere kunt leren. We maken veel lesuren en daarin ontwikkel je jezelf als coach. Verder komen er veel gastsprekers en zijn er goede docenten. Het is leuk om daarvan te leren."

"Ik vond het fijn om voor de groep te staan. Het is natuurlijk een jong team en de selectie van Vos. Ze trainen vaak met het eerste mee, dus ik ken iedereen goed. Het was leuk om ze te coachen", vertelt Maduro na de wedstrijd. "Op een gegeven moment heb ik mijn diploma en moet ik mijn eigen ontwikkelpad uitstippelen. Voor de groep staan zoals vandaag is natuurlijk anders dan het zijn van een assistent-trainer. Ik zie een toekomst als hoofdcoach voor me, maar daarin neem ik wel genoeg tijd voor mezelf." 

Type trainer
Maduro vindt het belangrijk om een goede band te hebben met de spelers aan wie hij leiding moet geven. "Ik ben een coach die van een relatie houdt, die tussen de spelers inloopt, inhoudelijk de uitdaging met ze aan wil gaan en ook op het menselijk vlak de jongens beter wil maken. Tenslotte gaat het natuurlijk ook om presteren en winnen. Voetbal speel je om te winnen en dat wil ik ook."

Op dit moment is Maduro nog een van de assistenten van John van 't Schip. "Het is heel prettig samenwerken en ik leer veel. John is natuurlijk een echte Ajacied. Het gaat niet goed bij de club, dat is duidelijk en dat doet ook pijn. We proberen zo hard mogelijk te werken om hieruit te komen en daar zijn we elke dag mee bezig", besluit Maduro.

Gerelateerde artikelen

Denbosch1920 3

Samenvatting Jong Ajax - FC Den Bosch

Jong Ajax stond maandagavond in speelronde 33 van de Keuken Kampioen Divisie tegenover FC Den Bosch. De Amsterdamse beloftenploeg ging onder leiding van gelegenheidscoach Hedwiges Maduro op sportcomplex de Toekomst met 0-2 ten onder.

Tags

  • #JongAjax

Socials

Thumbjanse1920

Janse: 'Ik merk dat ik beter ben geworden sinds het begin van dit seizoen'

Dies Janse en Silvano Vos speelden maandagavond beiden negentig minuten tegen FC Den Bosch. Op het eigen complex werd niet gewonnen. Het tweetal verscheen na afloop van het duel voor de camera. “De tweede helft hebben we ons herpakt, maar als je het in de eerste helft niet doet loop je achter de feiten aan”, merkt Janse op.

Tags

  • #Vos
  • #Janse

Socials