Moeder topscorer Leuchter: 'Trots op deze prestatie'

Leuchter1920
Leuchter1920

Romée Leuchter kroonde zich donderdagavond dankzij haar hattrick in de kwartfinale van de KNVB Beker tegen het Ajax Vrouwen Talententeam tot all-time topscorer van de Ajax Vrouwen. Ter ere van deze topprestatie spraken we haar geliefde moeder Dyanne. "Dit is een onderdeel van haar route om zich te ontwikkelen tot een fantastische voetballer."

Tags

  • #Leuchter
  • #AjaxVrouwen

Socials

Voor familie Leuchter was het donderdag een bijzondere avond. Romée verbrak op sportcomplex de Toekomst het doelpuntenrecord van voormalig Ajax Vrouwen-speler Marjolijn van den Bighelaar. Ze is nu met 81 treffers all-time topscorer van de Ajax Vrouwen. De route naar deze geweldige prestatie begon in het Limburg, waar de Ajax-spits opgroeide.

'One of the guys'
"Romée was als kind heel lief, rustig en makkelijk. Al vrij snel begon ze belangstelling te krijgen voor voetbal. We maken achteraf grapjes dat 'bal' haar eerste woord was. Als baby was ze daarvan altijd al gefascineerd namelijk", vertelt moeder Dyanne. "Op de lagere school was ze een beetje verlegen, maar op het schoolplein kwam ze tijdens het voetballen helemaal los. De jongens van haar school hebben er nooit een probleem van gemaakt, ze mocht altijd meedoen. Ze was echt 'one of the guys'."

"Met de jongens waarmee ze samenspeelde op het schoolplein is ze uiteindelijk ook in een team bij ons in het dorp gaan voetballen. Ze is in totaal drie keer gescout door clubs uit de omgeving, waaronder Fortuna Sittard en Roda JC. Romée zag er in die tijd wat jongensachtig uit. De scouts kwamen naar de trainers toe, maar die vertelden hen dat mijn dochter een meisje was. Toen was het helaas einde oefening, omdat deze clubs geen meisjes konden gebruiken."

Leuchter900 2

Kort daarna was het voor Leuchter toch mogelijk om zich verder te ontwikkelen tussen andere talentvolle meiden. "Toen ze ongeveer negen jaar oud was, begon de KNVB met een talentenprogramma voor meiden. De plaatselijke voetbalvereniging schreef haar in. Lokaal werden er middagen georganiseerd en uiteindelijk kwam ze in een regionaal talententeam terecht. Via dit team is ze uiteindelijk geselecteerd om naar het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) in Eindhoven te gaan, ze was toen vijftien jaar oud."

Weg naar de top
De ouders van Romée stonden te allen tijde voor haar klaar. Moeder Dyanne laat weten dat de weg naar de top voor haar ook een mooie periode was. "We gingen mee in die hele flow. Het was haar droom om profvoetballer te worden en het Nederlands elftal te halen. We ondersteunden haar altijd en brachten haar altijd naar een selectiedag. En ik kan je vertellen, die waren voor ons nooit dichtbij. Ook bij de nationale teams waren we, indien mogelijk, altijd aanwezig."

"Het is eigenlijk een hobby geworden voor ons", vervolgt de moeder van Romée. "Het is fantastisch om te zien als je kind er zoveel plezier in heeft en het ook goed doet. Het is haar lust en haar leven en dat is het ook voor ons geworden. We halen er zoveel plezier uit."

Overstap naar Ajax Vrouwen
In 2021 maakte Romée de overstap van PSV naar de Ajax Vrouwen, een nieuwe mijlpaal in haar carrière. Leuchter voelde zich erg gevleid, maar de beslissing om in Amsterdam te gaan voetballen was ook spannend. "Romée is graag thuis, dus het was voor haar niet gemakkelijk. Maar ze is heel nuchter en realistisch. Ze heeft destijds goede gesprekken gevoerd en alles afgewogen. Uiteindelijk heeft ze voor Ajax gekozen, omdat het voor haar ontwikkeling een goede stap was. Het voetbal past perfect bij haar."

En dat is uiteindelijk ook wel gebleken. De doelpuntenmachine kwam op gang en de teller staat nu al op 81 Ajax-doelpunten in 82 wedstrijden. De geweldige prestatie van Leuchter maakt haar moeder emotioneel. "Ik kijk met zoveel trots naar deze prestatie, het is bijna niet te beschrijven", zegt ze met een trilling in haar stem. "We hebben zoveel mooie momenten meegemaakt. Van het winnen van de KNVB Beker, tot het kampioenschap en het succes in de UEFA Women’s Champions League. Dat is geweldig."

Leuchtermoeder

"Dit is onderdeel van haar route om zich te ontwikkelen tot een fantastische voetballer", vervolgt moeder Dyanne. "Als ik haar op het veld zie staan, maakt dat me zo trots. Ze doet het gewoon fantastisch en ze heeft zich super goed ontwikkeld. Het is prachtig dat ze nu de droom leeft die ze als klein meisje had."

Liefdevolle boodschap
De moeder van de Ajax-spits benadrukt dat haar dochter altijd bij haar terecht kan. "We zijn heel open en eerlijk. Ik heb vroeger altijd tegen haar gezegd 'accepteer wat je niet kan veranderen en verander wat je niet kunt accepteren'. Dat zie ik nu ook terug in hoe ze omgaat met moeilijke situaties", vertelt Dyanne, die nog een liefdevolle boodschap heeft voor Romée. "Blijf gewoon lekker jezelf. Je bent niet alleen een fantastische voetballer, maar ook een fantastisch mens."

Gerelateerde artikelen

Still VBS Romee SITE

Leuchter: 'Hoop dat ik belangrijk kan blijven'

Romée Leuchter kent een uitstekende seizoenstart. De spits van de Ajax Vrouwen was in de finale van de eerste voorronde van de UEFA Women's Champions League twee keer trefzeker en maakte tijdens de eerste competitiewedstrijd tegen Excelsior een hattrick. Desondanks is ze nog niet bezig met de topscorerstitel. "Het belangrijkste is dat we prijzen pakken met het team."

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Leuchter1280

Leuchter verkozen tot Speler van het Jaar bij de Ajax Vrouwen

Romée Leuchter is uitgeroepen tot Speler van het Jaar bij de Ajax Vrouwen. Daarmee is zij de opvolger van Victoria Pelova, die deze prijs vorig jaar in ontvangst mocht nemen. De Speler van het Jaar wordt gekozen door de Ajax-supporters en de technische staf.

Tags

  • #Leuchter

Socials