Erkens over zijn tijd in Amsterdam: 'Zelfs in Limburg word ik nog altijd herkend'

Header 1420 (2)
Header 1420 (2)

Hans Erkens maakte in 1976 de overstap van Fortuna Sittard naar Ajax. De veelzijdige speler werd in drie seizoenen twee keer landskampioen en won één beker met de Amsterdammers. Wij spraken hem onder andere over de confrontatie tussen zijn oude clubs. "Ajax is altijd de favoriet, maar ik sluit niet uit dat Fortuna zaterdag gaat stunten."

Tags

  • #Erkens
  • #FORAJA

Socials

Als Limburger naar Amsterdam, Erkens had er absoluut geen problemen mee. "Ik ben een echte Limburger, maar geen typische Limburger. Daar wil ik mee zeggen dat wij Limburgers niet altijd verlegen en terughoudend zijn, maar dat je gewoon lekker jezelf moet zijn. Ik heb vanaf het begin gemerkt dat dat in Amsterdam werkt. Ik heb me altijd aangepast in de omgeving waar ik kwam en was snel één van de Ajacieden met de grootste mond." Het grootste verschil was de trainingsarbeid. "Bij Fortuna Sittard trainde ik vier keer per week en was het een feest als we wonnen. Bij Ajax moest je winnen en trainden we acht of zelfs tien keer per week."

Geschikt voor Ajax
Voor Erkens was het een droom dat Ajax zich meldde. "Als er één club in Nederland was waar ik ooit nog voor wilde voetballen, dan was dat Ajax. Ik kon ook naar sc Heerenveen, maar als je naar Ajax kunt is er geen betere aanbieding. Ik vond mezelf ook passen in het spel dat Ajax toen speelde. Ik was een speler met flair, had een goed loopvermogen en mijn karakter paste bij de rol die ik kreeg: het ondersteunen van Tscheu La Ling als rechtermiddenvelder. Ik moest het hebben van mijn snelheid en mijn voorzet."

Tomislav Ivic was de trainer tijdens zijn eerste twee jaar in Amsterdamse dienst. "Ik woonde in een flat in Diemen en Ivic woonde één etage boven mij. Hij reed vaker met mij mee naar de club en dan hadden we het in de auto altijd over hetzelfde. Hij zei dat ik elke dag één uur voor de training naar de club moest komen en ballen tegen de muur moest schieten met links en rechts. Als ik dat deed en mijn techniek verbeterde, dan speelde ik. Dat lukte; want ik speelde altijd onder hem."

Geweldige tijd
Erkens speelde van 1976 tot en met 1979 bij Ajax. Hij kwam ieder seizoen tot minimaal 25 Eredivisie-wedstrijden en was belangrijk met goals en assists. "Laat ik vooropstellen dat ik de jaren bij Ajax heb ervaren als één groot feest. Ik heb heel veel plezier gehad, mooi voetbal mogen spelen en heel veel goede wedstrijden meegemaakt. Als ik erop terugkijk denk ik dat de Ajax-periode mijn leukste tijd uit mijn voetbalcarrière is geweest. Mijn hele periode bij Ajax was super."

Tijdens zijn laatste seizoen nam Cor Brom de honneurs waar. Brom zag meer een verdediger in Erkens. "Ik vond op dat moment dat die plek niks voor mij was. Achteraf gezien, dat heb ik ook nog wel eens gezegd tegen Cor, had ik akkoord moeten gaan met de plek op rechtsback. Dan had ik waarschijnlijk nog enkele mooie jaren bij Ajax gehad. In dat laatste jaar ging ik veel met Simon Tahamata om, ik nam hem vaker bij de hand. Hij kwam elke avond voor de wedstrijd bij mij slapen; we aten cake met slagroom en ik bracht hem in de goede sfeer voor de wedstrijd."

Nog steeds bekend
Het spelen om de prijzen en Europees voetbal, dat is iets wat hem het meest is bijgebleven. "Dat koester ik. Daarnaast vind ik het prachtig dat ik nu nog steeds herkend word, zelfs in mijn huidige woonplaats in Limburg, Schinnen. Dat vind ik ongelofelijk mooi en bijzonder."

De laatste jaren volgt Erkens Ajax vanaf een afstand. "Ik volg ze via de tv en kranten en heb regelmatig contact met Dick Schoenaker. Ik sliep in mijn periode vaak met hem op de kamer, dus mijn contact met Dick is goed. Ik heb hem gezegd dat ik dit jaar eigenlijk wel één wedstrijd wil komen kijken."

Over de uitslag van de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Ajax is Erkens niet zeker. "Van de tien ontmoetingen tussen Fortuna en Ajax winnen de Amsterdammers er normaliter acht, eindigt één duel gelijk en wint Fortuna er eentje. Het zal me niet verbazen als die ene nederlaag zaterdag komt. Bij Fortuna gebeuren nu enkele dingen waardoor ze in een flow zijn heb ik het idee. Tuurlijk heeft Ajax een veel beter team, maar ik sluit niet uit dat die ene overwinning voor Fortuna zaterdag is."

Ontmoetingsplek voor jong en oud
Erkens, die onlangs zeventig werd, speelt nog altijd actief wandelvoetbal. "Daarnaast ben ik bezig met het ontwikkelen van een ontmoetingspark. Dat is een park waar nu sportclubs zitten, maar in de toekomst een ontmoetingsplaats moet worden voor jong en oud. Sport moet het motto blijven, maar dan voor iedereen."

Tot slot heeft Erkens vertrouwen in het seizoen 2022/2023. "Ik verwacht dat Ajax uiteindelijk gewoon kampioen wordt. Ze hebben een goede selectie en een uitstekende trainer die iets extra's geeft aan deze selectie."

Gerelateerde artikelen

Stadiondemeer

On This Day | Adieu De Meer: herinneringen aan een iconisch stadion

Het is 28 april 1996: Ajax wint met 5-1 van Willem II. Op het eerste gezicht een voetnoot in de Ajax-historie. Maar op die bewuste dag in april speelde onze club de laatste wedstrijd in De Meer. Het is een nostalgische plaats, de Middenweg in Amsterdam. Een locatie die geschiedenis ademt: 62 jaar lang stond hier Ajax’ thuishaven. In deze documentaire, verteld door Horace Cohen, komen prachtige herinneringen aan dit iconische stadion voorbij.

Tags

  • #OnThisDay

Socials

Antony Header 880

In beeld | Toewerken naar competitiestart

Het nieuwe Eredivisie-seizoen staat voor de deur. Zaterdag wacht de eerste wedstrijd in de competitie op bezoek bij Fortuna Sittard. De selectie trainde woensdag in aanloop naar het duel met de Limburgers.

Tags

  • #FORAJA

Socials

Gözübüyük 1280

Gözübüyük fluit duel in Sittard

Serdar Gözübüyük is zaterdag de leidsman bij de wedstrijd Fortuna Sittard - Ajax. Het duel in Limburg begint om 16:30 uur en vormt de aftrap van het Eredivisie-seizoen voor beide clubs. Gözübüyük wordt in Sittard geassisteerd door Johan Balder en Joost van Zuilen. Marc Nagtegaal is de VAR in Zeist.

Tags

  • #FORAJA

Socials