Pantelic over topper tegen PSV: 'Speciale wedstrijden, hier leef je voor'

Pantelic Header 1280
Pantelic Header 1280

Geliefd in Amsterdam, dat is Marko Pantelic. De Serviër speelde slechts één seizoen in het wit-rood-wit, maar was populair bij de aanhang. Mede dankzij zijn geweldige assist én goal in de 4-1-overwinning tegen PSV in 2010. "Mijn hakje was mooi, maar Urby Emanuelson maakte er magie van."

Tags

  • #AJAPSV
  • #Pantelic

Socials

Marko Pantelic was tijdens het seizoen 2009/2010 actief in Amsterdam. De spits speelde 38 officiële wedstrijden voor Ajax 1 en was daarin 21 keer trefzeker. "Ik ben heel trots op die periode. We speelden toen goed voetbal, scoorden heel veel goals en veel van mijn teamgenoten hebben daarna bij mooie clubs gespeeld. Ajax is voor iedere speler een geweldige club. Ik ben heel dankbaar dat ik daar onderdeel van ben geweest."

Uitdaging
De Serviër voegde zich op de laatste dag van de transferperiode in 2009 bij de selectie van Martin Jol. "Ik kreeg ook aanbiedingen vanuit de Premier League, maar wilde niet alleen maar voor het geld gaan. Zo ben ik niet. Ik ging altijd voor uitdagingen en keek niet naar het financiële aspect. Ajax was voor mij dé uitdaging op dat moment. Dat gaf mij energie voor iedere dag, anders was ik nooit naar Amsterdam gekomen."

Pantelic Jol 900

Volgens Pantelic was de media bij zijn komst sceptisch over de spits vanwege zijn leeftijd. "In tegenstelling tot nu haalde Ajax toen niet zo snel oudere spelers. Ik denk dat dat vanaf mijn komst wel veranderde omdat ik iets toevoegde aan de selectie, op alle gebieden. Later werden Klaas Jan Huntelaar, Daley Blind en Dusan Tadic gehaald bijvoorbeeld. Ik liet in tien maanden een goede indruk achter en werd snel omarmd door de fans, dat maakt me erg trots. In de 5-1-thuisoverwinning begin november tegen Feyenoord sloten de supporters me in de armen, ik gaf toen drie assists."

De tandem tussen hem en Luis Suarez was erg productief dat seizoen. "Het belangrijkste is respect naar elkaar. Dat moet je van elkaar verdienen en staat los van iemand zijn status. Ondanks mijn leeftijd en ervaring moest ik het gewoon laten zien en verdienen op het veld. Dat wordt ook verwacht van grote spelers. Luis en ik hebben veel mooie dingen laten zien waar fans voor naar het stadion kwamen."

PSV-thuis
Omdat Pantelic pas op deadline-day bij Ajax kwam, miste hij het duel met PSV in Eindhoven. Bij de wedstrijd in Amsterdam was hij wel. Ajax won met 4-1. "Toppers zijn altijd speciale wedstrijden. Het zijn geen normale wedstrijden. Je leeft hiervoor, moet je onderscheiden en er klaar voor zijn. In ons stadion moesten we winnen en dat deden we overtuigend tegen PSV met vier goals. Net als Feyenoord, die versloegen we dat seizoen ook ruim."

Een waanzinnige hakbal van Pantelic leidde een geweldige Ajax-treffer van Urby Emanuelson in. "Ik zag de ruimte bij Urby en besliste het met een hakbal te doen. Daar kwam ook wat geluk bij. Mijn pass was mooi, maar Emanuelson maakte er magie van", lacht de spits.

"De wedstrijd tegen PSV was belangrijk voor mij en voor het team. We zaten op dat moment in een goede fase en we wonnen alles. Voor dat duel werd mij in de kleedkamer verteld wat een duel met PSV inhield. Ik zei dat ze zich geen zorgen hoefde te maken omdat ik in Servië derby’s had gespeeld. Daar was verliezen ook ondenkbaar. Wat er ook gebeurde, ik vocht, dat was mijn filosofie."

Ajax is Ajax
Pantelic veroverde al snel de harten van de Ajax-fans. De oud-spits waardeert dat enorm, maar weet dat zoiets niet vanzelf komt in Amsterdam. "Wat ik heb geleerd is: Ajax is Ajax. Het geeft niet waar je vandaan komt of wat je hebt bereikt. Je moet het laten zien bij Ajax op het veld. Ik heb dat proberen te bewijzen, mezelf zo gedragen en het uiteindelijk laten zien met mijn benen. Wat we uiteindelijk hebben bereikt en de wisselwerking die ontstond op het veld, maakt me erg trots. Gedurende mijn tijd in Amsterdam heb ik genoten van de supporters. In de voetbalwereld weet iedereen het altijd beter. Het enige wat telt zijn de prestaties op het veld. Daar kun je niet praten, daar praten je benen met de bal. De supporters van Ajax zagen dat ik alles gaf op het veld."

Landgenoot Tadic kan op veel bewondering rekenen van Pantelic. "Ik ken hem heel goed. Hij is een hele belangrijke speler en laat dat al jaren zien. Het is normaal dat hij soms kritiek krijgt, dat hoort bij het voetbal. Maar mensen moeten niet vergeten dat wij Serviërs alles geven op het veld."

Betrokken
Pantelic volgt zijn oude club nog altijd heel intensief. "Ajax is de laatste jaren telkens veel goede spelers kwijtgeraakt. Het is lastig om zoiets op te vangen, maar ik zie elk seizoen weer genoeg goede spelers. Ze zijn nu bezig met het bouwen van een nieuw team. Het is een grote uitdaging, maar je ziet waar ze naartoe willen. Dat geeft mij vertrouwen dat het ook de komende jaren goed zal gaan."

Vooruitkijkend op het duel met PSV blikt Pantelic weer terug naar 2009. "Het wordt eenzelfde wedstrijd. De Ajax-spelers die op het veld staan, gaan de wedstrijd winnend afsluiten. Het belangrijkste voor de Ajacieden is dat ze kalm blijven. Ze weten dat het een topper is, maar ze moeten het hoofd koel houden en in zichzelf geloven. Ajax heeft meer kwaliteit. Ze moeten uitstralen dat PSV geen kans heeft in Amsterdam. We gaan winnen, in combinatie met de fans. Zij moeten het team steunen en schreeuwen naar de drie punten."

Pantelic Fans 900

Gerelateerde artikelen

Bergwijn1280

Alles over Ajax - PSV

Ajax heeft verloren van PSV: 1-2. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom dit duel.

Tags

  • #AJAPSV

Socials

Mooiste Shirt 1280

Draag ons allermooiste shirt en wie weet word jij verrast!

Het Ajax-shirt draag je met trots; je trekt het aan om te laten zien dat je Ajacied bent. Ziggo, SV Ajax en Ajax moedigen dit op de dag van Ajax – PSV extra aan. Niet alleen in het stadion, maar overal. Draag ons allermooiste shirt, laat het zien én wie weet word je verrast…

Tags

  • #AJAPSV
  • #Ziggo

Socials

Header 1280

In beeld | Ajax klaar voor kraker in Amsterdam

Klaar voor de kraker. Ajax heeft zaterdag de afsluitende training afgewerkt op sportcomplex de Toekomst in aanloop naar het topduel met PSV. Het duel tussen de nummer één en twee van de Eredivisie wordt zondag vanaf 16:45 uur gespeeld in de Johan Cruijff ArenA.

Tags

  • #AJAPSV

Socials