Rulli negende Argentijn in Amsterdamse dienst

Rulli Header Arg 1280
Rulli Header Arg 1280

Met Gerónimo Rulli wordt het aantal Argentijnen dat ooit uitkwam voor Ajax verhoogd naar negen. Zijn voorgangers zijn samen een bont en succesvol gezelschap. Bekijk hoe het de eerste acht 'Argentijnen in Amsterdam' verging.

Tags

  • #Rulli

Socials

Juan was op 18 augustus 1996 de eerste Argentijn ooit die een officiële wedstrijd speelde in Ajax 1. Een doorslaand succes werd het debuut niet. Juan had weliswaar een basisplaats, maar kon met zijn collega-Ajacieden niet voorkomen dat PSV de allereerste wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal (eerder nog Supercup en PTT Telecom Cup geheten) met 0-3 won. De dan nog gloednieuwe ArenA was vier dagen geleden officieel in gebruik genomen. Het ceremoniële openingsduel met AC Milan ging verloren. Helaas kreeg ook de eerste échte wedstrijd in het multifunctionele stadion een teleurstellende uitslag.   

Juan 900

Drie weken na de wedstrijd tegen de Eindhovenaren, maakte het Amsterdamse publiek kennis met een nieuwe Argentijn. Ivan César Gabrich was de naam. Dat de spits vooral in de collectieve herinnering voortleeft als aanwinst ‘die niet om kon vallen’ (quote van toenmalig Ajax-trainer Louis van Gaal) is illustratief. Gabrich lag vaker op de grond dan zijn trainer, medespelers en fans lief was en kon op z’n zachtst gezegd geen potten breken in Amsterdam en omstreken. De beoogde stand-in van Patrick Kluivert speelde uiteindelijk elf duels, maar hield het slechts één seizoen vol bij Ajax. De aanvaller bleek technisch en tactisch over te weinig kwaliteit te beschikken om aan de veeleisende Ajax-normen en -filosofie te kunnen voldoen. Gabrich maakte als Ajax-spits geen enkel doelpunt. Mede op basis van die slechte statistiek staat hij ongewild te boek als een klassieke miskoop.  

Juan hield het weliswaar een seizoen langer vol en hij speelde ook meer duels (21), maar ook voor hem werd het Amsterdamse avontuur geen onverdeeld succes. De jeugdinternational werd in 1996 aangetrokken als de - beoogde - toekomstige opvolger van Danny Blind. Ook gedwarsboomd door blessureleed slaagde Juan er geen moment in om die grote schoenen te vullen. De karaktervolle en harde verdediger, die ook als controleur op het middenveld uit de voeten kon, speelde zijn laatste wedstrijd in het seizoen 1997/1998. Ajax verhuurde hem na dat seizoen aan het Argentijnse Racing Club, waarna hij in de zomer van 1999 kort terugkeerde in de ArenA. In Spanje speelde Juan vervolgens voor Getafe en Toledo. Acht jaar later sloot de man die wereldkampioen werd met Argentinië onder 18 jaar zijn carrière af. De veelbelovende start van zijn loopbaan kreeg uiteindelijk niet het gedroomde vervolg.   

Gabrich 900

Gelukkig verging het de Argentijnen die na Juan en Gabrich kwamen een stuk beter. Mauro Rosales was tussen 2004 en 2007 een gewaardeerde rechtsbuiten. Hij speelde nét te kort bij Ajax (91 duels) voor een plek in de Club van 100, de eregalerij van trouwste Ajacieden. Darío Cvitanich loste zijn landgenoot in 2008 praktisch af en was vooral van waarde als invaller. Hoogtepunt in zijn 41 wedstrijden tellende Ajax-carrière was het kampioenschap van 2011. Ajax haalde de dertigste landstitel en bemachtigde zijn felbegeerde derde ster. Cvitanich bekeek het mythische kampioensduel met FC Twente vanaf de bank. Hij pronkte na afloop wel prominent met de vers veroverde kampioensschaal.

Tien jaar na de entree van Cvitanich maakte Nico Tagliafico zijn debuut. Het verhaal van de linksback is natuurlijk meer dan bekend. Tagliafico veroverde al direct de harten van de Ajax-fans en groeide in 169 optredens uit tot een absolute publiekslieveling. Het begon op 21 januari 2018 in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (2-0). Na vierenhalf jaar Ajax vertrok de linksback in de zomer van 2022 naar Olympique Lyon.

De Argentijn, die afgelopen winter wereldkampioen werd in Qatar, was onderdeel van de succesvolle ploeg die in het seizoen 2018/2019 de halve finale bereikte van de Champions League. Met zestien doelpunten, drie landskampioenschappen, twee KNVB Bekers en één Johan Cruijff Schaal is Tagliafico één van de meest succesvolle Argentijnen in Amsterdamse dienst.

Ten slotte trok Ajax in 2019 ook de verdedigers Lisandro Magallán en Lisandro Martínez aan. Met wisselend succes. Eerstgenoemde maakte op 24 januari 2019 zijn debuut en speelde uiteindelijk negen officiële wedstrijden in Ajax 1. Hij veroverde met de Amsterdammers in 2019 de landstitel en de Johan Cruijff Schaal. Tussendoor werd de verdediger verhuurd aan Alavés, Crotone en RSC Anderlecht. Begin 2023 werd de arbeidsovereenkomst met Magallán ontbonden.

Martínez kwam in 2019 over van het Argentijnse Defensa y Justica. Gedreven, trouw én bikkelhard: drie woorden die de oud-Ajacied typeren. Zijn debuutwedstrijd tegen PSV, op 27 juli 2019, werd direct beloond met een prijs. Martínez won met Ajax de Johan Cruijff Schaal (2-0). Na een begin op het middenveld met wisselend succes, werd zijn Ajax-periode daarna uiterst succesvol. Martínez, die zijn plaats centraal achterin in de basiself had veroverd, vormde vanaf dat moment een ijzersterk centrum met Jurriën Timber.

Met onder meer geweldige Champions League-wedstrijden tegen Borussia Dortmund en indrukwekkende cijfers in de Eredivisie, werd Martínez in 2022 verkozen tot Ajacied van het Jaar. Met 120 wedstrijden, twee landstitels, één KNVB Beker en één Johan Cruijf Schaal ging Martínez Erik ten Hag in de zomer van 2022 achterna richting Manchester United.

De meest recente speler, vóór Rulli, die een krabbel zette onder een contract in Amsterdam is Lucas Ocampos. De buitenspeler wordt sinds de zomer van 2022 gehuurd van het Spaanse Sevilla FC. Ocampos kwam tot dusver zes keer in actie voor Ajax 1. Daar zaten twee UEFA Champions League-wedstrijden bij en vier competitieduels.

Gerónimo Rulli is nummer negen. De doelman zag op 20 mei 1992 het levenslicht in La Plata, Argentinië. Bij zijn jeugdclub, Club Estudiantes de La Plata, debuteerde hij ook om vervolgens in 2014 te vertrekken naar het Uruguayaanse Club Deportivo Maldonado. Daar werd de keeper direct verhuurd aan Real Sociedad.

Bij de Basken was Rulli twee jaar een vaste waarde, waardoor hij een transfer naar Manchester City verdiende. Real Sociedad was echter snel weer de club waar de Argentijn onder de lat stond. Met tussendoor één seizoen bij het Franse Montpellier verkaste Rulli in 2020 naar Villarreal.

Met de Spanjaarden veroverde hij in 2021 de UEFA Europa League ten koste van Manchester United. In de gewonnen penaltyreeks schoot Rulli zelf vanaf elf meter raak en stopte hij de beslissende strafschop van collega-doelman David de Gea. Ook zijn interlandloopbaan is succesvol. Met Argentinië kroonde Rulli zich tot wereldkampioen tijdens het WK in Qatar.

Rulli is de tweede speler die als wereldkampioen een contract tekent bij Ajax. Zijn voorganger is Márcio Santos. De Braziliaan kwam in 1995 naar Amsterdam, terwijl hij in 1994 wereldkampioen was geworden met Brazilië.

Gerelateerde artikelen

Header Rullie Goed 1280

Ajax contracteert Gerónimo Rulli

Ajax, Villarreal en Gerónimo Rulli hebben overeenstemming bereikt over de transfer van de Argentijn naar Ajax. De dertigjarige doelman tekent een contract dat per direct ingaat en een looptijd heeft van drieënhalf seizoen, tot en met 30 juni 2026. In de overeenkomst is voor Ajax een optie voor nog een seizoen opgenomen.

Tags

  • #Rulli

Socials

Rullivideo

Aanwinst Rulli: 'Ik straal rust uit in het doel'

Gero Rulli is Ajacied. De Argentijnse sluitpost tekende vrijdag een contract tot medio 2026 in de Johan Cruijff ArenA. De kersverse wereldkampioen is blij om in Amsterdam te zijn. "Ik wil prijzen winnen en mooie dingen laten zien bij deze club."

Tags

  • #Rulli

Socials

Schreuderpersco1280

Schreuder: 'Ik verwacht een Ajax met veel plezier, energie en discipline'

Alfred Schreuder nam vrijdagmiddag in aanloop naar de eerste competitiewedstrijd van 2023 tegen NEC in de perszaal van de Johan Cruijff ArenA plaats achter de microfoon. De hoofdtrainer van Ajax blikte terug op de eerste seizoenshelft en kijkt uit naar het restant van het seizoen. "Ik zie een frisse groep die iets goed wil maken."

Tags

  • #NECAJA

Socials