Scherpen: ‘Rust en kalmte heb ik afgekeken van Stekelenburg’

Kjell Scherpen stond bij het EK O21 in Hongarije in alle groepswedstrijden onder de lat bij Jong Oranje. De 21-jarige doelman maakte er een goede indruk en kwam deze week met frisse moed terug bij Ajax voor de finaleweken van het seizoen.

Tags

  • #Scherpen

Socials

Voor Jong Oranje was het best een hectische anderhalve week. De ploeg stond in het middelpunt van de belangstelling en dat gold ook voor Scherpen. "Er waren veel reacties, vanuit de media en ook vanuit mijn eigen omgeving. Over mij was het positief en dat doet me goed."

Dat hij als doelman van Jong Ajax een basisplek had in het team van Erwin van de Looi, kwam voor sommigen als een verrassing. "Het was wel een item en velen hadden het niet verwacht”, weet ook Scherpen. "De trainer heeft vertrouwen in mij en weet wat ik kan."

Geen stress
Bij Jong Oranje viel op dat Scherpen zich voetballend prima staande hield. Hij was zuiver in zijn passing en vond vaak de vrije man. "We zijn daar gelijk mee bezig gegaan", vertelt de goalie over zijn progressie in balbezit. "Ik ben daar nu comfortabel in. Toen ik hier net kwam, schrok ik soms als ik de bal kreeg. Nu krijg ik daar totaal geen stress meer van en weet ik wat ik moet doen."

Scherpen op het EK O21 in Hongarije.

Scherpen op het EK O21 in Hongarije.

Toen bleek dat Andre Onana er een tijd uit zou liggen, leken er kansen op een basisplek voor Scherpen in Ajax 1. Maarten Stekelenburg schoof echter door als eerste keeper. "Ik hoopte natuurlijk dat de keuze op mij viel, maar ik ben nog maar 21 jaar en heb nog veel tijd."

"Van Maarten vind ik het knap dat hij er nu staat, terwijl hij lang niet heeft gespeeld. De rust en de kalmte die hij naar de ploeg uitstraalt en het vertrouwen dat hij geeft aan de verdediging zijn dingen waar ik naar heb gekeken."

De uitstraling van zijn 38-jarige collega biedt Scherpen inspiratie. "Het is wel iets dat ik een beetje heb afgekeken voor mijn spel bij Jong Oranje. Je ziet dat hij nog steeds een van de besten is. We hebben een goede band met elkaar en hij geeft ook veel tips."

Toekomst
Het keepersvak vergt veel geduld. Het kan even duren voor er een plek vrijkomt onder de lat, weet ook Scherpen. "Door in jezelf te investeren – met wedstrijden bij Jong Ajax en trainingen bij het eerste – word je een veel betere keeper."

"Dat is ook gebleken en nu beloond met een basisplek bij Jong Oranje", besluit de doelman, die geen idee heeft wanneer zijn geduld op een basisplaats bij Ajax op zal zijn. "Wanneer dat moment is moeten we naar gaan kijken, maar dat is nog voor de toekomst."

Tags

  • #Scherpen

Socials

Gerelateerde artikelen

2020 08 17 Trainingskamp Oosterrijk 0207 (1)

Scherpen is op zijn plek: 'Ajax voelt als een familie'

Ruim een jaar geleden maakte Kjell Scherpen de overstap van FC Emmen naar Ajax. In dit portret praat de doelman over wedstrijden met Jong Ajax, trainen met Ajax 1 en zijn moeilijke periode rondom het overlijden van zijn broer.

Tags

  • #Scherpen

Socials

Scherpenajautr

Scherpen: 'Hoor wel van Onana wat hij ervan vond'

Kjell Scherpen maakte in het bekerduel tussen Ajax en FC Utrecht (5-4) zijn officiële debuut voor de club. Een avond die hij mede door het scoreverloop niet zo snel meer zal vergeten. "Er gebeurde van alles. Het ging op en neer."

Tags

  • #KNVBBeker
  • #AJAUTR

Socials