Siem de Jong: voor altijd de man van de derde ster

Siem Header 1280
Siem Header 1280

Het is klaar voor Siem de Jong. De oud-Ajacied nam bij zijn huidige club, De Graafschap, afscheid als actief voetballer. De Jong speelde over twee periodes bij elkaar 277 wedstrijden in het Ajax-shirt. Zijn beslissende rol in de kampioenswedstrijd van 15 mei 2011 tegen FC Twente zal bij elke Ajacied in het geheugen gegrift staan.

Tags

  • #DeJong

Socials

De Jong ziet ruim 34 jaar geleden het levenslicht. Samen met broer Luuk doorloopt hij eerst de jeugdopleiding van De Graafschap als de middenvelder annex aanvaller in 2005 Doetinchem verruilt voor Amsterdam. Het begin van een succesverhaal.

Op achttienjarige leeftijd maakt De Jong zijn eerste speelminuten bij Ajax 1 onder trainer Henk ten Cate. Onder die oefenmeester blijkt de productiviteit van de in Zwitserland geboren voetballer. In zijn beginperiode bij Ajax had de minste speelminuten nodig per goal (49). Dat gemiddelde zou hij onder geen trainer mee halen. Het meest succesvol blijkt hij onder Frank de Boer. In 3.5 half jaar tijd onder De Boer scoort hij 54 keer. 

Twee van die 54 maakt hij op 15 mei 2011. Een dag voor De Jong om nooit meer te vergeten. Op die lentedag in mei krijgt een fantastische titelrace een magistrale apotheose in de Johan Cruijff ArenA. Ajax neemt het thuis op tegen FC Twente. De winnaar pakt de titel in de Eredivisie. Voor Ajax is dat dan het dertigste landskampioenschap in de clubhistorie. Daarmee verdienen de Amsterdammers dan een derde ster boven het logo op het Ajax-shirt.

'Dit is de beslissing'
Al vroeg in de wedstrijd opent De Jong de score. De ArenA kolkt, de titel lonkt. Als Ajax de 2-0 vlak na rust maakt, gelooft heel Amsterdam in de derde ster. De zenuwen slaan weer toe bij de 2-1 van FC Twente.

Tot De Jong andermaal toeslaat. Het passje is van Christian Eriksen, die De Jong vrij ziet komen in de zestien van FC Twente. Doelman Michailov komt uit. De ArenA valt een milliseconde stil en houdt de adem in. Wijlen Ron de Rijk vraagt in zijn commentaar hardop af ‘of dit de beslissing is?’. Met een gevoelig stiftje verschalkt De Jong de doelman van FC Twente. Het stadion barst uit zijn voegen. De Jong rent met zijn ogen dicht naar het publiek om de lofzang in ontvangst te nemen. Zijn medespelers duiken over hem heen. Een moment voor in de geschiedenisboeken.

De Jong speelt uiteindelijk tot 2014 in het rood-wit-rood en verkast daarna naar Newcastle United. In 2017 keert de voetballer terug in Amsterdam. Tot februari 2020 staat hij onder contract bij Ajax. Daarna volgen nog clubs als FC Cincinatti, sc Heerenveen en tot slot dus De Graafschap.

De Jong voetbalt uiteindelijk 277 duels in Ajax 1 en maakt daarin 19769 speelminuten.

Competitie

Speelminuten

Eredivisie

13462

KNVB Beker

2201

UEFA Champions League

1627

UEFA Europa League

1347

Johan Cruijff Schaal

390

Voorronde Champions League

360

Voorronde Europa League

171

UEFA Cup

160

Play-offs Eredivisie

51

In totaal maakte hij 88 goals voor de Amsterdammers. Eriksen was met 18 keer het vaakst de aangever, gevolgd door Luis Suarez (vijfmaal). De Jong gaf zelf ook nog 28 assists. Verder bleek zowel Feyenoord als AZ zijn favoriete tegenstander. Tegen beide clubs vond hij acht keer het net.

Het is al met al een glansrijke Ajax-carrière om op terug te kijken voor De Jong. Bedankt voor alle mooie momenten voor onze club.

Gerelateerde artikelen

Siemdejong

Ajax Doc | De Derde Ster

Op 15 mei 2011, precies dertien jaar geleden, veroverde Ajax de dertigste landstitel in de clubhistorie en daarmee de belangrijke derde ster boven het logo op het Ajax-shirt. In een kolkende ArenA was de ploeg van Frank de Boer in een onderling duel om de titel te sterk voor FC Twente. Met hoofdrolspelers als Siem de Jong, Gregory van der Wiel, Jan Vertonghen en De Boer blikken we in deze special terug op dat memorabele seizoen.

Tags

  • #AjaxDoc

Socials

Siem De Jo 1280

Top 10 Goals | Siem de Jong

Siem de Jong viert op 28 januari 2023 zijn 35e verjaardag. De oud-Ajacied werd vier keer op rij kampioen met de Amsterdammers en veroverde één KNVB Beker. Ter ere van zijn geboortedag hebben wij tien goals op een rij gezet.

Tags

  • #Top10Goals

Socials

Siem De Jong 2010 1920

Zo kijkt De Jong terug op de dubbele ontmoeting met Feyenoord in de beker: 'Mijn eerste hoofdprijs in de basis'

‘Siem is daar waar het pijn doet’, kopte de Amsterdamse krant Het Parool vlak na de eerste wedstrijd van de dubbele bekerfinale tegen Feyenoord in 2010. De toen 21-jarige aanvallende middenvelder had Ajax hoogstpersoonlijk langs de Rotterdammers geschoten met twee treffers: 2-0. Een week later werd in De Kuip 'de dennenappel' veiliggesteld: 1-4. En opnieuw speelde De Jong een hoofdrol.

Tags

  • #KNVBBeker
  • #FEYAJA

Socials