Steijn: Hagenees in Amsterdamse dienst

Steijn 1920 Verhaal Header
Steijn 1920 Verhaal Header

Maurice Steijn staat voor zijn officiële debuut als hoofdtrainer van Ajax 1. Met mede-Hagenezen en oud-Ajacieden Aad de Mos, Martin Jol en Cedric van der Gun bespreken we zijn komst naar Amsterdam, Hagenezen bij Ajax en de verwachtingen. "Het Ajax-DNA hebben is geen garantie voor succes, dat heeft het verleden uitgewezen."

Tags

  • #Steijn

Socials

Aad de Mos
De wieg van De Mos stond net als die van Steijn in Den Haag. We spreken De Mos via de telefoon. "Ik had de aanstelling van Steijn niet verwacht, zeker als je keek naar de namen die gelinkt werden. Hij was voor mij best een verrassing."

Zelf streek De Mos, na enkele succesvolle jaren als hoofdtrainer in het amateurvoetbal, in de zomer van 1980 neer in Amsterdam. "Leo Beenhakker werd hoofdtrainer, waardoor de positie van hoofd jeugdopleiding vrijkwam. Ik werd gepolst door Ajax en ik nam de baan aan. Er liepen toen zoveel fantastische zestien- en zeventienjarige spelers rond in de jeugdopleiding die uiteindelijk allemaal de top hebben bereikt. Voor mij was het een droom om bij Ajax te werken."

De route van Den Haag naar Amsterdam legde De Mos iedere dag met een grote glimlach én een gevoel van trots af. "Zodra ik de vier letters bij De Meer zag staan werd ik blij. Ik stond de hele dag op het veld en deed daarnaast ook nog een stuk scouting."

Later bekleedde De Mos functies bij Ajax O19, het tweede elftal, werd hij assistent bij Ajax 1 en uiteindelijk hoofdtrainer in 1982. De Mos won drie landstitels en één KNVB Beker in Amsterdam. "Ik vond het prachtig om bij Ajax te werken en voelde me als een vis in het water. In de jaren zeventig zat ik al op de tribune. Voor mij speelde Ajax altijd het beste voetbal en de grootheid van de club was enorm. Iedereen wilde daar trainer worden, ook ik."

"Ik vind het niet noodzakelijk dat de trainer van Ajax uit Amsterdam komt", bespreekt De Mos de Haagse achtergrond van hemzelf én Steijn. "De humor tussen Den Haag en Amsterdam zit op dezelfde lijn en we zijn allebei vrij direct. Het belangrijkste is dat Steijn weet wat belangrijk is binnen de club. Er wordt verwacht dat hij weet waar hij wel én geen waarde aan moet hechten."

De Mos is duidelijk over de beginfase van Steijn in Amsterdam. "Wedstrijden winnen. Ik hoop dat hij een kwalitatieve selectie krijgt zodat de ploeg er direct staat, want dat is het belangrijkste. Ik nam het destijds over van Beenhakker en dan moet je er direct staan. Na het winnen gaat men vragen om ook aanvallend en mooi voetbal te spelen, maar het belangrijkste zijn overwinningen."

De Hagenezen kennen elkaar persoonlijk en De Mos verwacht dan ook dat het karakter van Steijn succesvol is bij Ajax. "Hij is een people manager, communiceert open en eerlijk en kan zijn staf goed laten werken. Het gaat erom dat hij rustig blijft in periodes als het wat minder gaat. Doet hij dat; dan komt het goed. Als je wil slagen bij Ajax als coach, moet je de eisende partij zijn. Dat is een belangrijke taak: de hele wedstrijd domineren. Van mogen naar moeten zal iets nieuws zijn voor hem, maar ik verwacht dat hij dat kan met een goede selectie. Een mix tussen jonge jongens en aankopen, dan bouwt hij stabiliteit en kan hij een sterk elftal neerzetten."

Martin Jol
Net als De Mos keek ook Jol op van de aanstelling van Steijn in Amsterdam. Toch begrijpt hij goed waarom directeur voetbalzaken Sven Mislintat spreekt over 'overperformance' en bij Steijn is uitgekomen. "Bij Sparta, dat voor zijn komst onderin bungelde, heeft hij een uitstekende prestatie geleverd en nét geen Europees voetbal gehaald. Als je dat bekijkt, waarom zou Steijn dan niet bij Ajax passen?"

Bij de vraag of het 'Ajax-DNA' een must is voor een trainer van de Amsterdammers antwoordt Jol snel en resoluut. "Nee, er zijn genoeg trainers met een Ajax-achtergrond die het niet hebben gemaakt." Jol haalt direct Peter Bosz en Erik ten Hag als tegenhangers aan. "Zij hadden die achtergrond niet en hebben het uitstekend gedaan. Het Ajax-DNA hebben is geen garantie voor succes, dat heeft het verleden uitgewezen. Als je maar wint."

Via onder meer Tottenham Hotspur en Hamburger SV kwam Jol in de zomer van 2009 bij Ajax terecht. Een verschil tussen Den Haag en Amsterdam heeft de Hagenees nooit gemerkt. "Nee, ik heb daar geen last van gehad. Ik zie, naast onze afkomst, nog een duidelijke overeenkomst. Ik stapte in tijdens een soort transitie, want Ajax was derde geworden voordat ik kwam. Dat is nu ook het geval bij Steijn. Er zijn nu ook enkele belangrijke spelers vertrokken en ik moest noodgedwongen spelers laten gaan omdat de selectie te groot was."

"Ik vond mijn periode bij Ajax hartstikke leuk. Het werken met spelers zoals Luis Suárez, Demy de Zeeuw en Marko Pantelic was geweldig. We hadden een sterke ploeg, bereikten UEFA Champions League-voetbal en scoorden enorm veel. Het ging veelal goed, dus dan merk je er niet zoveel van dat je uit Den Haag komt", glimlacht Jol.

De oud-trainer van Ajax imponeerde, na een moeizame start, in Amsterdam tijdens het seizoen 2009/2010. Uiteindelijk eindigden de Amsterdammers op plek twee achter FC Twente met een gigantisch doelsaldo van 106 voor en twintig tegen. "Toen ik bij Ajax kwam, wist ik echt niet wat mijn beste team was. Ik zette Toby Alderweireld en Jan Vertonghen centraal, Eyong Enoh op het middenveld met Siem de Jong erbij. Voorin zette ik Pantelic als aanspeelpunt, zodat we geheel in de Ajax-stijl konden spelen."

Jol zette bewust in op Amsterdamse jongens. Niet alleen vanwege hun achtergrond, maar ook vanwege de enorme en veelzijdige kwaliteiten. "Deze spelers waren gewend om in verschillende veldbezettingen te spelen. Dat maakte mijn beginperiode makkelijker. De eerste maand was lastig en dat kan bij Steijn ook gebeuren. Maar zodra ik mijn beste team had, ging het lopen en bleven we ongeslagen. Dat is het belangrijkste voor Steijn: hij moet snel zijn beste elf vinden."

De trainer die na anderhalf seizoen bij Ajax vertrok, verwacht een goede Amsterdamse ploeg onder Steijn. "Hij kan duidelijk zijn en geeft spelers een gezicht. Men denkt nu dat Ajax een chaos is, maar er lopen nog zoveel goede spelers. Als Steijn zijn beste team vindt, komt het goed. Hij weet wat er bij komt, is positief en heeft vertrouwen. Dat vind ik goed van hem. Maurice gaat ervoor zorgen dat Ajax een goede ploeg wordt die uitstekend in elkaar steekt."

Cedric van der Gun
Oud-speler én jeugdtrainer van Ajax, Van der Gun, snapt waarom de Amsterdammers uitkwamen bij Steijn. "Zijn prestaties bij Sparta waren erg goed, ik begrijp waarom er voor hem is gekozen."

Zelf was Van der Gun actief in de jeugdopleiding van Ajax en onderdeel van de ploeg die kampioen werd in het seizoen 2001/2002. In zijn tijd waren er behoorlijk veel Amsterdammers onderdeel van de club, terwijl hij uit Den Haag kwam. "Dat was voor mij nooit een issue, Ajax is een grote club en de aantrekkingskracht is groot. Ook Steijn, die een ADO-achtergrond heeft, heeft er niet lang over nagedacht, denk ik."

"Ik denk dat Ajax bewust de keuze heeft gemaakt om voor Steijn te gaan. Hij heeft geen Ajax-achtergrond, maar is door de club gekozen. Dat betekent dat ze in Steijn een trainer zien die kan werken volgens de Ajax-filosie: aanvallend voetbal en hoge druk", gaat Van der Gun verder. "Het belangrijkste is presteren met goed voetbal. Dat is niet altijd even makkelijk, want je bent ook afhankelijk van de kwaliteit. Als een trainer alle mogelijkheden uit de groep haalt, doet diegene het goed."

Van der Gun hoopt vooral op een hele goede start van het seizoen voor Steijn en Ajax. "In het begin moet onnodig puntverlies zoveel mogelijk worden vermeden. Het gaat om winnen, want de verwachtingen zijn hoog. Zeker na afgelopen seizoen. Dat hoort bij Ajax en daar kan hij zelf weinig aan doen. Hij moet herkenbaar voetbal laten zien, maar dat is niet altijd makkelijk."

Tot slot kijkt Van der Gun naar zijn eigen ervaringen in Amsterdam en haalt hij het belangrijkste aan voor Steijn. "Eigen koers blijven varen. Er gaan momenten komen dat het even minder gaat en er kritiek komt, dat hoort bij Ajax. Als Maurice dan vast blijft houden aan zijn eigen visie, zoals Ten Hag deed, heeft hij de grootste kans van slagen."

Gerelateerde artikelen

Steijn Persco 11 Aug

Steijn: 'Ik vind dat we er klaar voor zijn'

Maurice Steijn kijkt uit naar de competitiestart van Ajax, zaterdag thuis tegen Heracles Almelo. "Het gevoel is goed", vertelde de trainer daags voor zijn officiële debuut op de persconferentie. "We hebben een goede voorbereiding achter de rug. Weliswaar met een aantal ongelukkige nederlagen, maar we hebben daarbij wel duidelijk kunnen zien waar het aan schortte. In totaliteit denk ik dat we er klaar voor zijn."

Tags

  • #AJAHER

Socials

Steijnportret1920

Steijn in mooi rijtje Ajacieden met Sparta-verleden

Ajax heeft een nieuwe hoofdtrainer: Maurice Steijn. De 49-jarige coach tekent een contract voor drie seizoenen. Hij komt over van het Rotterdamse Sparta. En met die Rotterdamse club heeft Ajax een lange geschiedenis. Vanwege de transfer van de oefenmeester uit Den Haag kijken we naar enkele fameuze spelers en trainers die in het verleden zowel Ajax als Sparta op hun cv konden noteren.

Tags

  • #Steijn

Socials

Steijnpersco 2 1920

Steijn streeft hoogste na: 'Kampioen worden'

Maurice Steijn wil samen met Ajax werken aan nieuwe successen. Woensdagmiddag ging hij kort na zijn presentatie in een volgestroomde perszaal in de Johan Cruijff ArenA samen met Sven Mislintat in op vragen van de aanwezige journalisten. "Ik wil met Ajax het hoogste nastreven; kampioen worden dit jaar en aanhaken bij de Europese top."

Tags

  • #Steijn

Socials