Ten Hag analyseert vanaf de middenstip: 'Hoog niveau'

Erik ten Hag
Erik ten Hag

Een speciaal interview vanaf een speciale plek. Erik ten Hag spreekt vanaf de middenstip in de Johan Cruijff ArenA over zijn stijl, het Ajax van de laatste jaren, de fans en natuurlijk komend seizoen. Dat doet de trainer aan de hand van 5 kenmerkende Ajax-aanvallen.

Tags

  • #Introducing20_21

Socials

Het zijn 5 momenten die typisch passen bij het Ajax van Ten Hag. De snelheid, het 1 keer raken, de souplesse. De Ajax-trainer kijkt mee en analyseert.

Ajax - FC Utrecht: de 3-0 van Donny van de Beek (10 november 2019)
"Het begint allemaal met een inworp. Daar hebben we ook veel op getraind. De loopacties, de veldbezetting, een één-twee, de 3e man vinden. Dit is een aanval uit het boekje. Een plaatje. Hier zit zoveel frivoliteit in, maar wel op basis van samenspel."

Het aanvallende spel past Ajax, past Ten Hag. Maar een ultra-aanvallende trainer vindt hij zichzelf niet. "Nee, ook Ajax moet zich soms andere strategieën eigen maken om heel succesvol te zijn. Je moet ook tegenstanders durven lokken."

"Ik ben vooral mezelf als coach. Ik ben geen kopie van een ander. Je kunt heel veel leren van hele inspirerende coaches, maar het belangrijkste is om middelen in te zetten die dicht bij jezelf staan. Anders speel je theater. Daar prikken spelers zo doorheen. Dan verlies je autoriteit."

Juventus - Ajax in de kwartfinale van de Champions League (16 april 2019)
"Dit was een hoog niveau in positiespel; 1 keer raken, inspelen, door bewegen, het lokken. Alleen onze linkerkant komt niet aan de bal, maar ze hebben wel een hele belangrijke rol. Donny (Van de Beek, red.) staat in de 'minimale breedte', daarmee trekt hij aandacht van de back en ontstaat er ruimte."

Het is een aanval in de Champions League waar Ten Hag zelf ook van genoot. "Je wilt winnen, maar op een bepaalde manier. Je wilt dat mensen het naar hun zin hebben, en dan zit je altijd trainer zelf uiteindelijk ook te genieten."

Willem II - Ajax: de 0-2 van Klaas Jan Huntelaar (5 mei 2019)
"Een echte teamgoal. Opnieuw wordt de 'minimale breedte' goed benut. Daardoor brengen we stress bij de tegenstander. Kijk maar naar Dusan Tadic die bij de 2e paal staat. Die trekt daar de aandacht. Het is lokken. Lokken om vervolgens aan de andere kant met de bal te komen. Dit zijn goals van een hoog niveau."

Het komende seizoen is het 3e jaar voor Ten Hag bij Ajax. Hij kwam in de winter van seizoen 2017-2018 naar Amsterdam. "Het begin is altijd lastig. Voordat je jouw eigen idee hebt geprojecteerd op de spelersgroep gaat er wat tijd overheen."

"Je moet automatismen kweken. Voordat je daar bent, moet je eerst de juiste balans zien te vinden. Dat kost tijd en gaat ook met vallen en opstaan. En met vallen, komen kritische geluiden. Dat hoort erbij. Het is belangrijk om je eigen weg te blijven volgen. Dat wil alleen niet zeggen dat je niet naar andere mensen moet luisteren."

Ajax - PSV: de 1-0 van Kasper Dolberg (27 juli 2019)
"Een voetballende goal. Vanuit de opbouw iets creëren. Dat is niet makkelijk in het huidige voetbal, waar tegenstanders heel goed georganiseerd staan. Wij hebben een ploeg gehad in de afgelopen jaren die in staat was om vanuit de opbouw te scoren."

"Wij noemden het 'meerdere 10-en creëren'. Daardoor kom je tussen de linies. Liverpool is daar een meester in. De ruimte creëren. Bij deze goal loopt Tadic naar de zijkant, waardoor het centrum open komt te liggen."

Nu Ten Hag z'n 3e volledige seizoen ingaat, staat de club volledig achter de trainer. "Intern heb ik daar absoluut geen twijfel over. Maar ook dit seizoen zal er weer een tegenwind komen. Dan is het de vraag hoe we daar met elkaar mee omgaan."

"Ik ben heel trots dat ik hier werk, dat ik op deze plek zit. Ajax heeft een fantastische historie, met fantastische fans. Niet alleen in Amsterdam, maar wereldwijd. Dat ik hier trainer mag zijn, maakt mij een gelukkig mens."

Ajax - Feyenoord: de 2-0 van Nicolas Tagliafico (27 oktober 2019)
"Om een tegenstander te vernietigen moet je lopen zonder bal. Dat is een hele belangrijke sleutel tot succes. In deze aanval zitten allemaal tegengestelde loopbewegingen, waardoor er ruimte ontstaat. Hakim Ziyech staat naar buiten, waardoor Tagliafico binnendoor gaat. Daarnaast trekt Quincy Promes ook nog terug. Dat zijn allemaal tegengestelde loopbewegingen. De tegenstander moet gaan reageren. Dat hebben we graag."

Ajax begint in september aan een nieuw seizoen in de Eredivisie. Ten Hag hoopt een vechtmachine te zien. "Een strijdend Ajax, die met geloof op het veld staat. We willen aanvallend voetbal spelen, maar ook met realisme. We willen resultaat halen en op meerdere podia actief zijn in een bijzonder jaar. De verwachtingen zijn altijd hoopvol en bij mij ook zeker hoog. Maar na zo'n coronaperiode ben je ook heel nieuwsgierig naar het niveau van je eigen team."

Gerelateerde artikelen

Zakaria Labyad

Highlights Ajax - FC Utrecht

De hoogtepunten van het oefenduel tussen Ajax en FC Utrecht. Een wedstrijd waarin Zakaria Labyad de hoofdrol pakte.

Tags

  • #PreSeason

Socials

Mazraoui

Ajax heeft voorbereiding rond

Het oefenprogramma van Ajax krijgt meer en meer vaste vormen. Komende zaterdag (15 augustus) vertrekt de selectie van Erik ten Hag naar Oostenrijk en speelt daar 2 oefenduels. Na terugkeer volgen er nog 4 wedstrijden in Amsterdam.

Tags

  • #Ajax 1
  • #PreSeason

Socials