Van der Sar: 'Dankbaar dat ik dit heb mogen doen'

Edwin van der Sar heeft besloten te stoppen als algemeen directeur bij Ajax. Met de 52-jarige Van der Sar bespreken we zijn keuze. "Ik heb een hoop meegemaakt. Mooie en minder mooie dingen, maar ik kijk er met veel plezier op terug."

Tags

  • #VanderSar

Socials

Het waren zware dagen voor Van der Sar, vertelt hij. "Het is niet niks, elf jaar Ajax. Ik heb een hoop meegemaakt, mooie en mindere dingen. Het is pittig maar ik ben heel dankbaar dat ik het elf jaar heb mogen doen bij Ajax. Ik kijk er met heel veel plezier op terug."

Besluit
Het besluit van Van der Sar komt voort uit een combinatie van factoren. "De continue druk die er altijd is, ondanks dat ik dat gewend was als profvoetballer. Maar op een moment is het genoeg. Dan moet je naar jezelf kijken en afvragen of je nog kan brengen wat je wil brengen. Natuurlijk heb ik dat met mensen om mij heen al eerder besproken en is het niet makkelijk om het juiste moment te kiezen. Het liefst doe je dat met een schaal of iets moois. Dit jaar is niet geworden wat we hadden gehoopt, en dat doet pijn bij iedereen. Het is goed zo voor mezelf."

"We hebben zulke mooie dingen meegemaakt. We hebben kantoren in het buitenland geopend, een enorme groei doorgemaakt, de contracten met Ziggo en Adidas en mooie shirts gelanceerd. Maar ook de voetbalprijzen die we gewonnen hebben en de spelers die zich hier hebben ontwikkeld. Dat is waar Ajax voor staat. Nu is het aan mijn directieteam om daar volgende stappen in te nemen", gaat Van der Sar verder.

Kwaliteiten
Veel mensen in de directe omgeving van Van der Sar hebben geprobeerd de oud-doelman nog op andere gedachten te brengen. "Dat voelt goed, maar voor mezelf moest ik deze keuze maken. Ik werk al heel lang met Menno en Susan en met Maurits en Sven iets korter, maar het was ook lastig voor ze. Ik weet zeker dat, kijkend naar hun kwaliteiten, het goed komt."

Inzetten op UEFA Champions League-voetbal voordat het bereikt is. Iets wat goed uitpakte en waar Van der Sar trots op is. "We gingen op een andere manier kijken naar hoe we Ajax Champions League-waardig wilden maken. We voerden gesprekken met de RvC, de vereniging en de bestuursraad om ervoor te zorgen dat we voor het seizoen al een begroting hadden van dat niveau. Dat heeft geresulteerd in mooie laatste jaren waarin we zijn gegroeid en de naam en faam terug te krijgen die bij Ajax hoort."

"Ik ga het hier onwijs missen en blijf ik het volgen", gaat een eerlijke Van der Sar verder. "Er zijn zoveel mensen die de club een warm hart toedragen. De gedachte die we de afgelopen tijd hebben ontwikkeld met elkaar geeft mij voldoening. Natuurlijk ga ik weg na een slecht jaar, maar over het algemeen ben ik heel tevreden hoe we het samen gedaan hebben."

Reacties
'Lastig' noemt Van der Sar het als hij wordt gevraagd naar de reacties van de collega's vlak na de bekendmaking. "Korte gesprekken, warme knuffels en enkele tranen. Dat is mooi en dat voel ik."

"Even rust en klaar. Het is altijd druk en daar loop ik niet voor weg. Daar heb ik een hoop tijd en energie ingestopt. En niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland heb ik veel gedaan. Een aantal van die zaken gaan we in de toekomst ongetwijfeld nog zien en ook dat geeft me veel voldoening", sluit Van der Sar af.

Gerelateerde artikelen

Sar Header Goed 1280

Edwin van der Sar besluit te stoppen

Algemeen directeur Edwin van der Sar heeft besloten om te stoppen bij Ajax. Hij draagt zijn taken per 1 juni 2023 over aan zijn collega-directieleden. De Raad van Commissarissen (RvC) heeft aan Van der Sar gevraagd formeel aan te blijven tot 1 augustus voor een goede overdracht van de nationale en internationale dossiers.

Tags

  • #VanderSar

Socials

Eringa Still

Eringa: 'Edwin heeft bijgedragen aan een stevig Ajax'

De voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, Pier Eringa, betreurt het vertrek van Edwin van de Sar. Hij is Van de Sar enorm dankbaar voor zijn werk de afgelopen jaren. "We hadden gehoopt nog een tijd met elkaar door te gaan. Hij heeft de club naar een grote hoogte gebracht."

Tags

  • #Eringa

Socials

Sar Header Vertrek

Tijdperk Van der Sar: deze stappen zette Ajax

'Zijn eerste liefde' noemde Edwin van der Sar Ajax op 19 november 2012. De oud-keeper trad ruim tien jaar geleden toe tot de Ajax-directie als directeur marketing. Een ex-profvoetballer op een hoge positie binnen de club, naar het voorbeeld van Johan Cruijff. Van der Sar stopte in 2011 als actief speler bij Manchester United, doorliep een opleiding op de Johan Cruijff University en startte in 2012 in Amsterdam met zijn avontuur.

Tags

  • #VanderSar

Socials