Vera maakte overstap van Ajax Academy Dubai naar Talententeam O16: 'Bij Ajax spelen is een droom die uitkomt'

Vera1920
Vera1920

Voor Vera Sweers ging er onlangs een droom in vervulling toen ze te horen kreeg dat ze mocht aansluiten bij het Talententeam O16 van Ajax. De talentvolle tiener groeide op in Spanje en Dubai, waar ze in aanraking kwam met de Ajax-filosofie. Vera zorgt met haar overstap voor een unicum, want nog nooit maakte een speler of speelster vanuit de Verenigde Arabische Emiraten de overstap naar de Amsterdamse jeugdopleiding.

Tags

  • #ACA

Socials

Familie Sweers verhuisde afgelopen zomer vanuit Dubai naar Nederland. Voor Vera is het de eerste keer dat ze in haar prille leven in ons kikkerlandje woont. "Het is een hele nieuwe ervaring. Ik woonde in totaal zeven jaar in Dubai voor het werk van mijn vader. Hij werkt voor een internationaal bedrijf en werd overgeplaatst." Vera was verheugd om in Nederland te gaan wonen. "Ik was blij toen ik hoorde dat we gingen verhuizen, vooral vanwege het voetbal. Hier zijn de kansen wat groter om mezelf verder te ontwikkelen. Daarnaast is het fijn dat ik weer wat dichter bij mijn familie ben."

Het is veelzeggend dat Vera direct de link legt tussen haar nieuwe thuis en voetbal. De talentvolle middenvelder is al vanaf zeer jonge leeftijd gek van de sport en was zowel in Spanje als in de Verenigde Arabische Emiraten ook al vaak op het voetbalveld te bewonderen. "Het was heel mooi om in Dubai te voetballen, maar wel anders dan in Nederland. In Dubai zijn er namelijk veel verenigingen met internationale expats die graag willen voetballen. Voetbal is daar minder groot, waardoor de doorgroeimogelijkheden kleiner zijn."

Ajax richtte eind 2021 in samenwerking met partner Only4Stars de Ajax Academy Dubai op met één duidelijk doel voor ogen: jeugd opleiden via de Ajax-filosofie. Voor Vera klonk dit als muziek in de oren, waardoor haar ouders besloten om de talentvolle tiener in te schrijven. Ze behoorde tot de eerste lichting van de succesvolle voetbalschool. "Als Nederlander ken je de naam Ajax heel goed. Het is dan ook fantastisch om te kunnen zeggen dat je voor de Ajax Academy speelt. De trainingen waren heel technisch en volgens de Ajax-filosofie. Het was heel leuk om daarmee in aanraking te komen en ik heb me, mede dankzij de aangeboden individuele trainingen, flink kunnen ontwikkelen."

Vera moest vanwege de verhuizing naar Nederland stoppen bij de Ajax Academy Dubai, maar hiervoor kwam een ander mooi avontuur in de plaats. Ronald de Boer (voormalig trainer Ajax Academy Dubai en naamgenoot van de oud-Ajacied) en George Kazianis (medeoprichter en CEO Only4Stars) zagen potentie in Vera en namen contact op met Ajax, waarna Vera een stage bij het Talententeam O16 aangeboden kreeg. "Toen ik in Nederland kwam heb ik een paar keer meegetraind en aan de hand van mijn prestaties hebben ze besloten dat ik mocht blijven."

Het feit dat Vera na haar stage definitief bij Ajax mocht komen voetballen was een grote mijlpaal voor de Ajax Academy Dubai. Nog nooit eerder was er vanuit de Emiraten een speler of speelster via een voetbalschool bij een grote betaald voetbal organisatie terechtgekomen. "Het was fantastisch om te horen dat ik mocht blijven en ik ben heel erg blij dat ik deze kans heb gekregen. Ik kan goed mee, maar er is ook nog een hoop te leren."

Vera heeft grote dromen voor de toekomst. "Ten eerste is het voor mij een droom om via de Talententeams door te groeien naar het eerste elftal en daar minuten te maken. Uiteindelijk hoop ik ook het Nederlands elftal te halen. Daar zal ik nog veel voor moeten doen, maar dat is wel mijn droom. Het is in ieder geval al fantastisch dat ik bij het Talententeam O16 mag spelen. Dat heb ik ook grotendeels te danken aan de goede trainingen en het vertrouwen vanuit de Ajax Academy Dubai."

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Foto ACA

Ajax Academy Dubai versterkt zich met talentvolle coaches

Ajax Academy Dubai verwelkomt drie nieuwe coaches. Max Groen (26), Daan Brouwer (20) en Joey Kraaibeek (18) krijgen de kans om hun trainersvaardigheden verder te ontwikkelen in de Verenigde Arabische Emiraten. De talentvolle oefenmeesters zijn erg verheugd over deze nieuwe stap in hun jonge carrière.

Tags

  • #ACA

Socials

Harrysinkgraven1

Dit is hoe Harry Sinkgraven de Ajax-filosofie in China vertegenwoordigt

Sinds drie maanden is Harry Sinkgraven actief voor de Ajax Coaching Academy en woont hij in Guangzhou. De voormalig profvoetballer is in China actief als jeugdtrainer en als docent bij de Coach Education workshops. Samen met een team Nederlandse trainers representeert hij de Ajax-filosofie in het buitenland.

Tags

  • #ACA

Socials

Silooy1

De eerste stappen van de Ajax Coaching Academy en Silooy in Sharjah

De Ajax Coaching Academy is sinds juli 2020 aan het werk bij Sharjah FC in de Emiraten. Hoewel het coronavirus ook in het Midden-Oosten veel heeft platgelegd, ziet voormalig Ajax-speler Sonny Silooy progressie in de jeugdopleiding, waar de Ajax-visie leidend moet gaan worden.

Tags

  • #ACA

Socials