Verslag | Ajax kantelt wedstrijd in Dortmund en overwintert in Champions League

Tadicjuichtweer1280

Ajax heeft de achtste finale van de UEFA Champions League bereikt. Na een spannend duel met Borussia Dortmund trok de ploeg van Erik ten Hag aan het langste eind: 1-3.

• #UCL
  • #BVBAJA

Ajax begon in de inmiddels vertrouwde formatie, met Steven Berghuis op het middenveld en Remko Pasveer op doel. De Duitse tegenstander speelde zonder vedette Erling Haaland, die werd vervangen door Steffen Tigges.

De eerste twintig minuten van het duel waren voor Dortmund. Voor Ajax was het een kwestie van overleven. De Ajacieden werden ver teruggedrukt en konden zelf maar nauwelijks in balbezit blijven. Het was aan Pasveer en aan een gebrek aan scherpte in de Duitse afronding te danken dat het niet snel 1-0 werd.

Het tij leek te keren in de 29e minuut, toen Mats Hummels een forse tackle inzette op Antony. Scheidsrechter Michael Oliver greep naar de rode kaart. De VAR checkte het moment en besloot dat de beslissing niet hoefde te worden teruggedraaid.

Tóch op achterstand
Ajax bleef na de rode kaart slordig. Een kleine aanraking van het been van Jude Bellingham door Noussair Mazraoui leidde een onnodige achterstand in. Arbiter Oliver floot in eerste instantie niet, maar gaf na een VAR-check toch een strafschop. Marco Reus faalde niet, hoewel Pasveer dichtbij zat.

In de fase daarna richtte Ajax zich steeds meer op. Via Lisandro Martínez en Berghuis, die oog-in-oog met Gregor Kobel miste, had het nog voor rust gelijk kunnen staan.

Tweede helft
Met een man meer leek er nog genoeg mogelijk. Alleen kwam Ajax in de eerste fase van het tweede bedrijf maar mondjesmaat tot kansen. Sterker nog; uit de omschakeling werd Dortmund kort na rust tot tweemaal toe gevaarlijk.

Langzaam maar zeker verdween de frisheid bij de thuisploeg. Ajax bleef steeds langer en steeds dieper op de vijandelijke helft in balbezit. Het leidde in de 72e minuut tot een prachtige treffer, toen Dusan Tadic een verlengde voorzet van Antony bij de tweede helft acrobatisch afwerkte.

Ajax zet door
Daarna zette Ajax door en greep het Dortmund bij de strot. De 1-2 hing in de lucht en viel tien minuten voor tijd. Sébastien Haller maakte zijn zevende goal in de Champions League en liet het Amsterdamse uitvak bijkans ontploffen van vreugde.

Een late treffer van invaller Davy Klaassen was een uitroepteken achter alweer een geweldige Europese prestatie van Ajax. Met maar vier wedstrijden gespeeld, is Ajax geplaatst voor de achtste finale van de Champions League.

Borussia Dortmund  - Ajax 1-3 (1-0)
37. Reus (pen.) 1-0
72. Tadic  1-1
83. Haller 1-2
90+1. Klaassen 1-3

Rood: 29. Hummels (Dortmund)