Verslag | Ajax loopt schade op in Enschede

Blindbalen
Blindbalen

Ajax is zondag tegen het eerste puntenverlies van het Eredivisie-seizoen aangelopen. In Enschede kwamen de Ajacieden nog wel op voorsprong via Sébastien Haller, maar zagen ze de thuisploeg in de slotfase langszij komen: 1-1.

• #TWEAJA

Na de galavoorstelling in de eerste helft tegen NEC (5-0) ging het tegen FC Twente een stuk moeilijker. Ajax wist heel lang weinig tot niks te creëren. De thuisploeg zat er vol op en probeerde de Ajacieden het voetballen onmogelijk te maken. Ajax moest daarom zelf het tempo omhoog schroeven, maar had daar een half uur voor nodig. Pas toen werd de druk groter op de goal van de gastheren.

Alleen toen FC Twente slecht uitverdedigde, kreeg Tadic een kans in de schoot geworpen. De Serviër wilde de bal voorgeven op Haller, die centraal voor de goal stond van FC Twente, maar vond zijn teamgenoot niet.

De grootste kansen voor Ajax in de eerste helft kwamen allebei uit een corner. Eerst kopte Lisandro Martínez net naast. Een minuutje later testte Álvarez de reflexen van Twente-doelman Unnerstall met een kopbal.

Twee kansen voor rust
De dubbele kans vlak voor rust was helaas niet het startsein voor een kickstart van de tweede helft. Het waren juist de Enschedeërs die het beste uit de kleedkamer kwamen. Na een minuut spelen in het tweede bedrijf kwam Menig gevaarlijk over aan de linkerkant. De buitenspeler trok de bal voor op de vrijstaande Vlap. Hij schoot de opgelegde kans over de kruising.

De ban werd uiteindelijk gebroken door Haller. De spits reageerde attent toen de bal via Unnerstall op de paal terechtkwam. In de rebound tikte de Frans-Ivoriaanse aanvaller de 0-1 binnen.

Na iets meer dan een uur spelen kreeg Haller ook een enorme kans op de 0-2. De spits werd perfect aangespeeld door de lucht, maar knikte van een meter of tien net naast.

Gelijkmaker
Met nog zo'n vijf minuten op de klok werd verdediger Pröpper naar voren gestuurd door Twente-trainer Jans. En dat werkte. De verdediger pikte na een afgeslagen vrije trap de tweede bal op en schoot van ruim twintig meter binnen: 1-1.

Ajax probeerde met man en macht de 1-2 nog te forceren, maar liep zich stuk op de rode muur. Danilo kreeg nog de beste kans. Hij kopte in de blessuretijd de bal goed binnen, maar Twente-doelman Unnerstall redde knap op de lijn.

FC Twente - Ajax 1-1 (0-0)

52. Sébastien Haller 0-1
87. Robin Pröper 1-1

Ajax: Stekelenburg, Mazraoui, Timber, Martinez, Blind; Álvarez, Klaassen (88. Pereira), Gravenberch (65. Rensch); Berghuis (65. Antony), Tadic, Haller (84. Neres)