Verslag | Ajax met winst in generale richting Johan Cruijff Schaal

Header Verslag Berghuis

Ajax won dinsdagavond het laatste oefenduel van de voorbereiding met 3-1. Tegenstander was het Oekraïense Shakhtar Donetsk. Het was niet zomaar een testwedstrijd, want de gehele opbrengst kwam ten goede aan diverse projecten en instanties die hulp bieden aan Oekraïense vluchtelingen en hulpprojecten in Oekraïne.

• #AJASHA

Pasveer na vijf maanden terug
Alfred Schreuder had een sterke formatie aan de aftrap staan. Voor het eerst sinds 23 februari van dit jaar toen hij bij Benfica geblesseerd raakte aan zijn vinger, mocht Remko Pasveer weer spelen. Ook de nieuwe aanwinsten Owen Wijndal en Steven Bergwijn kregen een basisplaats.

Ajax legde fraaie combinaties aan de dag, vond via Daley Blind regelmatig de openingen en had in Wijndal een offensieve back die regelmatig in het strafschopgebied verscheen van de Oekraïners. De kleine kansen waren er wel voor de Amsterdammers, maar de gevaarlijkste waren voor de gasten.

Tot twee keer toe was Pasveer de sterkste gebleken, maar in de 33e minuut was het Mudryk die de Ajax-keeper in de korte hoek verschalkte en Shakthar op 0-1 zette. Qua veldverhoudingen misschien niet helemaal terecht, maar qua gesticht gevaar zeker wel.

Gelijkmaker
Op slag van rust kwam Ajax langszij. Vanuit ogenschijnlijk buitenspelpositie tikte Dusan Tadic na een voorzet van Davy Klaassen de 1-1 binnen.

In de tweede helft begon de thuisploeg sterk. Een kopbal van Jurriën Timber eindigde op de paal en daarna kwamen de Ajacieden ook regelmatig goed door, zonder echter effectief te zijn.

In de 66e minuut ruimden Bergwijn, Timber en Devyne Rensch het veld. Perr Schuurs, Mohammed Kudus en Kian Fitz-Jim kwamen erin.

Voorsprong
Zes minuten later kwam Ajax wel op voorsprong. Steven Berghuis had de mazzel dat zijn doelpoging van richting werd veranderd en achter Pyatov het doel in vloog.

Een klein kwartier voor tijd maakte de nieuwste aanwinst Francisco Conceiçao zijn entree als vervanger Antony. Maar Kudus was de invaller van de avond. De Ghanees werkte de 3-1 binnen.

Ajax - Shakhtar 3-1 (1-1)
33. Mudryk 0-1