Verslag | Ajax walst over Vitesse heen

Martinez1280

Ajax heeft zich woensdag geplaatst voor de halve finale van de KNVB Beker. In eigen huis werd Vitesse met 5-0 verslagen. Antony en Sébastien Haller scoorden twee keer. Dusan Tadic maakte de handvol treffers compleet.

• #KNVBBeker
  • #AJAVIT

Vorig seizoen was Ajax - Vitesse wedstrijd nog de finale van de KNVB Beker. Ajax won toen diep in de slotfase met 2-1 dankzij een treffer van David Neres.

Het ging woensdagavond in de eigen Johan Cruijff ArenA een stuk makkelijker. Al na iets meer dan een kwartier voetballen kwam Ajax op voorsprong na een uitstekende counter. Binnen een paar schijven lag de bal aan de voet van Antony. De Braziliaan stak het halve veld over, om met een schuiver doelman Houwen te verschalken.

De 1-0 was de opmaat naar een sterke fase van de ploeg van Erik ten Hag. Vitesse werd vol onder druk gezet. Vooral Steven Berghuis en Antony strooiden met prachtige passjes. De Braziliaan was uiteindelijk ook weer belangrijk bij de 2-0. Hij onderschepte een bal in de verdediging van Vitesse en speelde Wittek daarna door zijn benen. Via Klaassen kwam de bal voor de voeten van Haller. De topscorer van de Eredivisie verschalkte Houwen in de korte hoek.

Dartelend richting rust
De thuisploeg wierp alle schroom van zich af en dartelde richting de rust. Zowel Berghuis als Devyne Rensch had de 3-0 nog op het scorebord kunnen zetten voor het einde van de eerste helft, maar troffen beiden de Vitesse-doelman op hun weg.

Ajax liet er in de tweede helft geen gras over groeien. Al na een minuutje voetballen vond Haller zichzelf opnieuw terug op het scorebord. Na een puntgave voorzet van Berghuis vanaf de linkerflank kwam de spits goed voor zijn directe tegenstander en trof hij al achterovervallend het doel: 3-0.

Handvol treffers compleet
Daarmee was de feestvreugde nog niet gedaan. Na een overtreding op Lisandro Martínez kreeg Ajax op een meter of twintig van de goal een vrije trap. De bal lag op een perfecte plek voor een vrijetrapspecialist. Die boodschap was aan captain Tadic wel besteed. De Serviër krulde de 4-0 prachtig tegen de touwen.

Met een uur op de klok vestigde Antony nog een keer vol alle aandacht op zich. De Braziliaan gooide zijn specialiteit van het huis eruit; naar binnen trekken en met links de verre hoek zoeken. Opnieuw verschalkte hij Houwen en zette daarmee de Ajacieden op 5-0.

Hoewel de titelverdediger prima speelde, werd het gas wel iets teruggenomen. Met vijf treffers in de tas voetbalde Ajax de wedstrijd rustig uit en plaatste het zich dus moeiteloos voor de halve finale van de KNVB Beker.

Ajax – Vitesse 5-0 (2-0)
17. Antony 1-0
33. Haller 2-0
47. Haller 3-0