Verslag | Valse start Ajax Vrouwen met pijnlijk verlies Supercup

Thumb 1920
Thumb 1920

De Ajax Vrouwen zijn het seizoen slecht begonnen. De Amsterdammers gingen zaterdag pijnlijk onderuit in de strijd om de Supercup, een treffen tussen landskampioen Ajax en bekerwinnaar FC Twente. Op sportcomplex de Toekomst werd het zaterdag 2-5 voor de Tukkers.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

De Ajax Vrouwen leken eerder een goede generale te hebben gehad voor de traditionele ouverture van het seizoen. De Ajacieden boekten afgelopen week een knappe overwinning in de voorbereiding op het seizoen 2023/2024. In Frankrijk klopten de Ajax Vrouwen de Europese grootmacht Olympique Lyon. Dankzij twee treffers van Romée Leuchter eindigde het laatste oefenduel in een 1-2-overwinning voor de ploeg van Suzanne Bakker.

Ongelukkige start
Ajax begon desondanks slordig aan het nieuwe seizoen. Met captain Sherida Spits als vertrouwd terug in de basisopstelling, maakten de Ajacieden een ongelukkige start. Al in de eerste minuut onderschepte Liz van der Wal een foute pass van Ashleigh Weerden. De Twente-speler schudde Spitse af en klopte met haar secure schot ook Ajax-keeper Dionne van der Wal. FC Twente nam daarmee al vroeg de leiding. De tegengoal was letterlijk extra pijnlijk voor Van der Wal. De doelvrouw gleed bij haar poging door en klapte met haar hoofd tegen een doelpaal. Na wat medische verzorging kon Van der Wal gelukkig door.

De Ajacieden hadden het lastig met de bekerwinnaar. FC Twente kreeg die eerste fase de beste kansen, terwijl de Amsterdamse mogelijkheden schaars waren. Na een dik halfuur spelen was de eerste echte Ajax-kans voor Leuchter. De spits maakte een fraaie vooractie, maar schoot vervolgens ruim naast.

De goal viel kort daarop aan de overzijde van het veld. Na een afgeslagen corner van de Tukkers werd de bal opnieuw voor het Ajax-doel gebracht. De totaal ongedekt gelaten Renate Jansen kopte de bal via de paal en buiten bereik van Van der Wal binnen: 0-2. De thuisclub antwoordde met een schot van Weerden. De Twentse doelvrouw keerde de scherp ingeschoten inzet. De regerend kampioen had in de rust genoeg om te bespreken.

Aansluitingstreffer Hoekstra
Die korte bespreking bleef niet zonder resultaat. Ajax zette direct na de hervatting druk. Al in de eerste minuten na de pauze tikte Tiny Hoekstra van dichtbij de 1-2 binnen. Met die aansluitingstreffer had de thuisploeg zijn opponent weer in het vizier. Kort daarop voorkwam Van der Wal met een fraaie redding een nieuwe tegentreffer. Zoals vrijwel altijd was ook deze ontmoeting tussen Ajax en FC Twente alles behalve saai.

Tien minuten later was het opnieuw Jansen die toesloeg voor de bekerhouder. De uit een corner doorgekopte bal belandde pal voor de voeten van de routinier, die van dichtbij raak schoot: 1-3. Na een dik uur spelen werd het via Wieke Kaptein zelfs 1-4. Na slordig balverlies van Kay-Lee de Sanders belandde de bal via de uitblinkende Rijsbergen bij Kaptein. De belofte en nieuwbakken international schoof beheerst binnen.

Rugblessure Van der Wal
De Amsterdamse ploeg moest in de slotfase verder zonder Van der Wal. De keeper had te veel last van een rugblessure. Regina van Eijk was haar ververvanger. Eerder was aanvoerder Spitse al naar de kant gehaald. Ook de nieuwkomers konden niet voorkomen dat Eva Oude Elberink van dichtbij toesloeg: 1-5. Kort daarop tekende Leuchter voor het slotakkoord. De spits werd gelanceerd door De Sanders en rondde fraai af: 2-5. Het was een kleine pleister op een pijnlijke wond voor de Amsterdammers. Want de strijd om de eerste trofee van het seizoen eindigde voor de Ajacieden in een zeer pijnlijke nederlaag.

De Ajax Vrouwen spelen over twee weken hun eerste duel in de Azerion Eredivisie Vrouwen 2023/2024. Op vrijdagavond 15 september is de uitwedstrijd tegen Excelsior, de eerste halte die moet leiden naar realisatie van hét ultieme doel: titelprolongatie.

Ajax Vrouwen – FC Twente 2-5 (0-2)
1. Rijsbergen 0-1, 43. Jansen 0-2, 49. T. Hoekstra 1-2, 59. Jansen, 1-3, 65. Kaptein 1-4, 82. Oude Elberink 1-5, 85. Leuchter 2-5.

Opstelling Ajax Vrouwen: Van der Wal (75. Van Eijk); De Sanders, Spitse (62. Noordman), Van Gool, Yohannes, T. Hoekstra, Grant, Noordam, Weerden (76. Keijzer), Leuchter (86. Tolhoek), Sabajo (76. Jansen).

Gerelateerde artikelen

Thumb HL 1920

Highlights Ajax Vrouwen - FC Twente | Nederlaag in strijd om Supercup

De Ajax Vrouwen openden het seizoen zaterdag met de strijd om de nationale Supercup. Twee weken voor de eerste competitiewedstrijd in de Azerion Eredivisie ging de ploeg van Suzanne Bakker pijnlijk onderuit. Op sportcomplex de Toekomst versloeg bekerhouder FC Twente de landskampioen met 2-5. Tiny Hoekstra en Romée Leuchter maakten de Amsterdamse goals.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Ajaxvrouwenxfc24

Ajax Vrouwen eerste club van Nederland in voetbalgame FC24

De vrouwen van Ajax krijgen een plek in de wereldwijde voetbalgame EA Sports FC24 (voorheen FIFA23). Het is voor het eerst de vrouwentak van een Nederlandse club in het spel zit. De game wordt wereldwijd door miljoenen mensen gespeeld. De nieuwste versie van de game komt 22 september uit.

Tags

  • #FC24

Socials

Spitse1920

Spitse: 'We voetballen allemaal om prijzen te pakken'

De Ajax Vrouwen strijden zaterdagmiddag met FC Twente om de Supercup. Trainer Suzanne Bakker en aanvoerder Sherida Spitse blikken vooruit op het heerlijke affiche. "De wedstrijd tegen Olympique Lyon geeft veel vertrouwen."

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials