Pers en Communicatie

De afdeling Pers en Communicatie is verantwoordelijk voor alle perscontacten en de interne en externe communicatie van Ajax.

Omdat wij regelmatig dezelfde vragen ontvangen, is het handig als je eerst onze lijst met veelgestelde vragen en antwoorden bekijkt. Staat je vraag hier niet tussen? Stuur dan een e-mail naar: pers@ajax.nl.

Vermeld in de e-mail altijd duidelijk de volgende gegevens:

  • Je naam
  • De reden van de vraag
  • De naam van het medium
  • Een telefoonnummer waarop je te bereiken bent
  • Het algemene telefoonnummer van het medium
  • Je registratienummer bij de NSP of AIPS
  • Het soort medium; radio, televisie, print of internet
  • Wanneer het een verzoek voor bijvoorbeeld een interview of fotosessie betreft, graag ook de (eventuele) deadline vermelden. 

Wij proberen onze dienstverlening  altijd te verbeteren. Neem gerust contact met ons op als je een goede suggestie heb.

 

Interviewverzoek

Een interviewverzoek dien je in via onderstaand formulier. We gebruiken de NSP- en AIPS-kaart als richtlijn voor goedkeuring. Dus mail deze gegevens altijd mee. Geef verder duidelijk aan, wanneer je het interview wilt; de deadline is, het medium en datum. 

Persdagen
Pers en spelers spreken elkaar op wekelijkse persdagen. Deze zijn meestal op de laatste werkdag voor een wedstrijd.

Wat is de naam en soort van media (krant, tv, social media etc?)


Wedstrijdaccreditatie

Een wedstrijdaccreditatie voor de Eredivisie verloopt via de website van de NSP. Europese wedstrijden en thuisduels voor de KNVB Beker vraag je hier aan. We gebruiken de NSP- en AIPS-kaart als richtlijn voor goedkeuring. Maar de kaart is geen garantie voor een accreditatie.

Aanvragen moeten uiterlijk 3 werkdagen voor de wedstrijddag binnen zijn. Ben je te laat? Dan behandelen we het verzoek helaas niet.

 

Beeldbank

Onze fotografen leggen alles vast wat er gebeurt rondom de club. Wedstrijden, trainingskampen en nog veel meer. Via de Ajax-beeldbank kunnen mediarelaties (na registratie) deze foto’s downloaden. Request access via e-mail naar: pers@ajax.nl.

 

Voor fotografen

Rond een wedstrijd gelden speciale regels voor fotografen.

Tijdens en voor de wedstrijd
Mag je foto’s maken achter de doelen en in het gebied voor de hoofdtribune. Dit laatste deel loopt van de achterlijn tot aan de 16-meterlijn. Maar alleen aan de kant waar de grensrechter zich niet bevindt.

Voor de wedstrijd
Kun je ook foto’s maken rond de dug-out. Maar alleen buiten de lijnen.

Radio
De NOS bezit de radiorechten van de wedstrijden in de Eredivisie en UEFA Champions League voor het seizoen 2015-2016. Na een wedstrijd mogen andere media wel opnames maken in de mixed zone en de perskamer.

Fotografenruimte
Deze ruimte bevindt zich in kleedkamer 8 en is bereikbaar via het parkeerdek van de ArenA. Loop voorbij de Ajax-receptie en de ingang ‘kantoren noord’. Je vindt de fotografenruimte dan aan de rechterkant.

Persdagen
Op persdagen kun je langs het veld foto’s maken van de training. Maar alleen op de aangegeven plek.

 

Televisie- en radiorechten

De televisie- en radiorechten zijn verdeeld onder verschillende partijen. Tijdens een wedstrijd mogen andere media geen opnames maken in het stadion.

TelevisieNL competitie --> Fox Sports Eredivisie en NOS

Nationale bekertoernooi --> Fox Sports Eredivisie en SBS6UEFA

Champions League --> SBS6UEFA Europa League --> Fox Sports Eredivisie en RTL

Andere media kunnen beeldmateriaal kopen van Ajax TV. Na een wedstrijd mogen andere media wel opnames maken in de mixed zone en de perskamer.


Radio
De NOS bezit de radiorechten van de wedstrijden in de Eredivisie en UEFA Champions League voor het seizoen 2015-2016. Na een wedstrijd mogen andere media wel opnames maken in de mixed zone en de perskamer.

 

Perstribune

De perstribune van de Johan Cruijff ArenA bevindt zich in de vakken 405 en 406. Je bereikt de tribune door met de roltrappen van het hoofdgebouw volledig naar boven te gaan. Op de 6e etage ga je door de deuren linksaf en neem je de gewone trap omhoog die je direct aan je linkerhand treft. Door de deur bevindt de perstribune zich pal tegenover je.

Perstribune sportpark de Toekomst
De perstribune op sportpark de Toekomst is gesitueerd in VAK C (bovenste twee rijen) en is herkenbaar aan de tafeltjes.

 

Mixed zone Johan Cruijff Arena

Na een wedstrijd kunnen journalisten spelers interviewen in de mixed zone. Een interviewverzoek dien je eerst in bij de aanwezige persvoorlichter.

De mixed zone bevindt zich op dezelfde verdieping als de Ajax-receptie en het parkeerdek. Het gebied is ingedeeld in vakken. Zo heeft elke media-groep de ruimte om goed te werken.

Backdrops
In de mixed zone werken we met backdrops. Dit zijn borden met namen van sponsors. Stel je camera zo op dat de backdrops achter de geïnterviewde(n) in beeld zijn.

Route naar de mixed zone
Je verlaat de Ajax-receptie en gaat naar links richting het hoofdgebouw en de roltrappen. Na de draaideur van het hoofdgebouw ga je linksaf. Dan kom je een deur tegen waar ‘mixed zone’ op staat.

Je mag de mixed zone betreden vanaf 80e minuut van een wedstrijd. Maar alleen op vertoon van een geldige accreditatie. 

Mixed Zone sportpark de Toekomst
Na een wedstrijd kunnen journalisten spelers en/of speelsters interviewen in de mixed zone. Een interviewverzoek dien je eerst in bij de aanwezige persvoorlichter.

De mixed-zone bevindt zich in het hoofdgebouw, aan het eind van de hal in het kleedkamergebied. Deze is direct na afloop van de wedstrijd te bereiken via de hoofdingang.

 

Perskamer en conferentie

Tijdens een persconferentie beantwoorden de hoofdtrainers van beide clubs vragen van de media.De trainers staan altijd eerst de houders van radio- en televisierechten te woord. Dit is een contractuele verplichting.

Perskamers
We hebben 2 perskamers. Op wedstrijddagen gebruiken we de kamer in de ArenA en op persdagen de ruimte op de Toekomst. Voor andere bijeenkomsten staat de locatie in de persnieuwsbrief.

Route naar de perskamers
De perskamer in de Arena bereik je via de trap bij de Ajax-receptie. Kun je de perskamer niet vinden? Vraag dan even de weg aan een steward.

De perskamer op sportpark de Toekomst bevindt zich onder de tribune van het hoofdveld (de Bob Haarms-tribune).

 

Ajax-receptie

Je bereikt de Ajax-receptie via het parkeerdek. Ga naar hoofdingang E en neem de roltrap naar de 1e verdieping. Via de deur aan je linkerhand kom je op het parkeerdek. Sla linksaf en na ongeveer 50 meter vind je de receptie aan de rechterkant.

 

Sportcomplex

Je mag spelers alleen aanspreken op pers- en wedstrijddagen. Wil je iemand interviewen? Dan moet je altijd een verzoek indienen bij de afdeling Pers en Communicatie.

Perskamer
De perskamer bevindt zich onder de grote tribune bij het hoofdveld (Bob Haarms tribune). Hier houden we de wekelijkse persconferentie.

Mixed zones
Op sportpark de Toekomst zijn twee mixed zones. Eén vind je in de hal van de kleedkamers. Deze gebruiken we na wedstrijden. De andere bevindt zich aan de achterzijde van het clubhuis. Hier kun je terecht op vaste persdagen.

 

Contact

Ask for Pers access or any other information you need to make the most of your time with us. All press requests must be sent via email to: pers@ajax.nl.

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl