Akpom: van Canning Town tot Mokum

Akpom Verhaal Header 1920
Akpom Verhaal Header 1920

Chuba Amechi Akpom, 27 jaar. De Brit zag het levenslicht in het oosten van Londen. Canning Town om precies te zijn. Een spits: geboren om te scoren. En nu kersvers Ajacied. Maar wie is Akpom precies? Tijd om deze aanvaller beter te leren kennen.

Tags

  • #Akpom

Socials

Het is oktober 1995. Ajax is, na Europa te hebben veroverd, op weg naar de wereldtitel voor clubteams een maand later. Aan de andere kant van de Noordzee wordt Chuba Amechi Akpom geboren in het oosten van de hoofdstad van Engeland, Canning Town. Zoon van ouders met een Nigeriaanse achtergrond. De wijk Canning Town ligt aan de rand van de Thames.

Jeugd
Op een steenworp afstand van de wijk ligt de Engelse voetbalclub West Ham United. Toch zoekt Akpom op jonge leeftijd zijn heil bij een andere prominente club uit Londen: Arsenal. Daar speelt hij onder andere in de jeugd met landgenoot Alex Iwobi. De jaren verstrijken en Akpom debuteert op zijn vijftiende bij Arsenal O18. Als hij zeventien is tekent de spits zijn eerste professionele contract bij de Gunners.

In de jeugd van Arsenal maakt de spits indruk met zijn doelgerichtheid. In twintig duels bij Arsenal O21 scoort hij dertien keer. Als hij zeventien is debuteert Akpom in het eerste van de dertienvoudig kampioen van Engeland. Op 13 september 2013 valt hij in tegen Sunderland. Het blijft alleen wel bij dat ene duel in de Premier League dat seizoen. Daarna wordt de spits vooral binnen Engeland verhuurd aan verschillende club. Zo prijken clubs als Brentford, Coventry City, Nottingham Forrest, Hull City en Brighton op zijn curriculum vitae.

Daarna zoekt de aanvaller zijn heil in het buitenland. Na een half jaar bij het Belgisch STVV komt Akpom in de zomer van 2018 bij PAOK Saloniki terecht. Daar volgt de eerste kennismaking met Ajax.

Bekende
In de voorronde van de UEFA Champions League is Ajax de tegenstander van de Griekse voetbalclub. In het zuiden van Europa wordt het in augustus 2018 2-2. Ajax komt nog op voorsprong na tien minuten voetballen dankzij een eigen goal. Na een half uur voetballen is het Akpom die PAOK op gelijke hoogte zet. Het duel eindigt in een gelijkspel. Een week later is Ajax in eigen huis met 3-2 te sterk en zijn de Amsterdammers door. Akpom speelt in beide wedstrijden de negentig minuten vol.

Na twee seizoenen in Griekenland te hebben gespeeld staat Middlesbrough op de stoep. Na een jaar op het tweede niveau van Engeland huurt PAOK de spits opnieuw voor een seizoen. Na een nieuw jaar in de Griekse zon te hebben gespeeld, blijft Akpom in de zomer van 2022 wel in Engeland. Het blijkt een goede zet. De aanvaller met Nigeriaanse ouders kent een superseizoen in de Championship. Met 28 treffers in 38 duels wint hij de Gouden Schoen op het tweede niveau van Engeland. Zo maakt hij op tweede kerstdag een hattrick tegen Wigan Athletic (4-1). Hoewel hij met 28 doelpunten topscorer wordt, kan hij zijn club niet helpen aan promotie naar de Premier League. Middlesbrough eindigt als vierde en wordt later in de play-offs voor promotie uitgeschakeld door Coventry City.

We kunnen ook nog wat dieper in die 28 treffers duiken. Uit de statistieken die te vinden zijn via SkyBet Championship blijkt dat hij veertien keer scoort met rechts, zeven keer met links en zeven keer het net vindt met zijn hoofd. Hij laat twintig keer het thuispubliek juichen en krijgt achtmaal het stadion stil van de tegenstander. Hij is daarnaast de eerste speler sinds 1990 die meer dan twintig keer scoort in één competitieseizoen voor Middlesbrough. Ook is Akpom de eerste speler die in de Championship negen thuiswedstrijden op een rij weet te scoren.

Met die prachtige statistieken op zak heeft de aanvaller nu zijn transfer verdiend naar Ajax. In Amsterdam wordt hij de vierde speler die zowel bij Middlesbrough als bij Ajax onder contract hebben gestaan. Michael Reiziger, Mido en Viktor Fischer gingen de spits voor.

Engeland
Akpom is zelf niet de eerste Engelsman die onder contract staat bij Ajax. In principe is hij de opvolger van de naar Fulham vertrokken Calvin Bassey, ware het niet dat de verdediger speelde onder zijn Nigeriaanse nationaliteit. De broertjes Charlie en Tommy Setford hebben dankzij hun Engelse vader ook een Engels paspoort, maar zijn beiden geboren in Nederland.

In dat geval moeten we iets verder terug in de geschiedenis. De laatste Engelsman die als speler onder contract stond bij Ajax was Ray Clarke. De spits speelde tussen 1978/1979 één seizoen in Amsterdam.

Ruim veertig jaar na dato trekt de geboren Londenaar het wit-rood-wit om zijn schouders. Akpom gaat spelen met rugnummer tien. Het nummer dat ook op de rug prijkte van Ajacieden als Dusan Tadic, Jari Litmanen en Dennis Bergkamp.

Gerelateerde artikelen

Akpom Header 1920

Ajax contracteert Chuba Akpom

Ajax, Middlesbrough F.C. en Chuba Akpom hebben overeenstemming bereikt over de transfer van de spits naar Ajax. De 27-jarige Brit tekent een contract tot en met 30 juni 2028. Ajax betaalt een transfersom van € 12,3 miljoen aan Middlesbrough F.C., dit bedrag kan middels variabelen oplopen tot maximaal € 14,3 miljoen.

Tags

  • #Akpom

Socials

Interview 1920 Akpom 2

Akpom: 'Hopelijk kan ik wat aan de historie toevoegen'

Chuba Akpom mag zich Ajacied noemen. De Engelse aanvaller kijkt, net als Sven Mislintat, uit naar zijn periode in Amsterdam, de rol in de ploeg en scoren in het Ajax-shirt. "Ik kan niet wachten om te laten zien wat ik kan."

Tags

  • #Akpom

Socials