Verslag | Ajax Vrouwen zetten grote stap richting finale Eredivisie Cup

Ajaxvrouwendoelpunt1280
Ajaxvrouwendoelpunt1280

De Ajax Vrouwen staan met één been in de finale van de Eredivisie Cup. In Eindhoven won de nummer twee van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen relatief eenvoudig van PSV: 0-2. In april was de ploeg van Danny Schenkel in de finale van de KNVB Beker ook te sterk voor de Eindhovenaren.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

In de eerste wedstrijd van het tweeluik maakte Isa Kardinaal haar basisdebuut voor Ajax. Een maand geleden tekende ze haar handtekening onder een profcontract in Amsterdam. De zeventienjarige verdediger bekroonde haar eerste wedstrijd in de basis met een ijzersterk optreden. Kardinaal verdedigde volwassen en leed weinig balverlies.

Ajax opende sowieso sterk op De Herdgang en kreeg via topscorer Romée Leuchter de eerste kans van de wedstrijd. Bij een corner van de Ajacieden werd een inzet van haar schoen van de lijn gehaald. Een paar minuten later was het alsnog raak. Nadine Noordam zette Ajax vanaf randje zestien op 0-1. De voorsprong was een terechte afspiegeling van de wedstrijd op dat moment.

Goed eerste half uur
Ook na de 0-1 hield Ajax de druk er vol op bij de thuisploeg. PSV werd het voetballen onmogelijk gemaakt door de felle Ajacieden. Als Ajax in balbezit zelf iets meer finesse had gehad in de passing, had PSV in deze fase van de wedstrijd kapot gespeeld kunnen worden.

De ploeg van Schenkel kon deze pressing niet consequent blijven volhouden. Daarnaast begon PSV na een half uur spelen ook beter te combineren. Dat leidde tot twee flinke kansen voor de concurrent uit Eindhoven. Esmee Brugts gleed eerst een voorzet vanaf links bij de eerste paal naast. Vlak voor het rustsignaal schoot Jeslynn Kuijpers vogelvrij recht op Ajax-keeper Van Eijk.

Na de rust
Ook in de tweede helft lag het initiatief in eerste instantie bij Ajax. Al vrij rap na rust werd dat omgezet in de 0-2. Stefanie van der Gragt kopte uit een vrije trap van Sherida Spitse van dichtbij de 0-2 achter PSV-goalie Lisan Alkemade. Met die ruimere voorsprong op zak hoefde Ajax niet meer die verzengende druk op PSV te leggen als in het eerste half uur. De Amsterdammers bleven op De Herdgang toch wel fier overeind.

Met nog een kwartier te spelen had invaller Quinty Sabajo zelfs de 0-3 nog voor het intikken. Na een goede rush van de ook ingevallen Van der Most over de rechterflank, kreeg de middenvelder van Ajax de bal op zo’n vijf meter van de goal ingespeeld. In plaats van het duel volledig op slot te gooien, knalde ze de bal op de lat. 

Niet meer in gevaar
De Ajax Vrouwen werden in de slotfase niet meer in verlegenheid gebracht. PSV probeerde vooral met schoten van afstand om Van Eijk te passeren, maar dat lukte niet.

In de andere halve finale van de Eredivisie Cup was FC Twente veel te sterk voor ADO Den Haag: 1-6. Daarmee lijkt een re-match van de finale van 2021 voor de hand te liggen. Toen won Ajax met 3-2 van de ploeg uit Enschede. Dan moet er komende zondag eerst nog wel definitief worden afgerekend met PSV. Het duel op sportcomplex de Toekomst begint om 14:30 uur.

PSV Vrouwen – Ajax Vrouwen 0-2 (0-1)
11. Noordam 0-1
47. Van der Gragt 0-2

Ajax Vrouwen: Van Eijk, De Sanders (60. Van der Most), Van der Gragt, Doorn, Kardinaal (82. Bouzzerade), Spitse, Noordam, Tromp (60. Sabajo), Bakker (76. Henry), Leuchter, T. Hoekstra (82. Munstermann)

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Gerelateerde artikelen

Contractondertekeningluiten Header

Staf Ajax Vrouwen compleet voor volgend seizoen

Met de toetreding van Sander Luiten is de staf voor volgend seizoen bij de Ajax Vrouwen rond. Luiten tekende maandag een contract als assistent dat hem voor minimaal twee seizoenen bindt aan de Ajax Vrouwen.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Reactie Stefanie

Van der Gragt sportief: 'Uiteindelijk zijn zij de terechte kampioen'

Trainer Danny Schenkel en Stefanie van der Gragt balen van de nederlaag tegen FC Twente. De Ajax Vrouwen kwamen in de eerste helft op een 2-0-voorsprong, maar zagen in de slotfase de zege uit hun handen glippen. "We wilden aan iedereen laten zien hoe we ons dit jaar ontwikkeld hebben."

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials