Interland-alert | Argentinië wint Copa América, speelminuten voor Tagliafico

Argentiniecopa
Argentiniecopa

Verschillende Ajax-spelers zijn uitgevlogen om voor hun land uit te komen op internationale toernooien. Via dit interland-alert blijf je op de hoogte van de verrichtingen van de Ajacieden.

Tags

  • #Interlands

Socials

23:59 uur | Naar de andere kant van de wereld 🌍
Het EK: ✅
Copa América: ✅

Met de winst van Argentinië in de Copa América en Italië op het EK, zitten die twee toernooien er nu op.

Het interland-alert blijft verder door draaien. De focus gaat nu op Japan en Amerika voor respectievelijk de Olympische Spelen en de Gold Cup.

Deze Ajacieden komen nog in actie in juli en augustus:

Mexico: Edson Álvarez
Suriname: Sean Klaiber
Brazilië O23: Antony
Oranje Leeuwinnen: Stefanie van der Gragt, Victoria Pelova, Sherida Spitse, Lize Kop

➖➖➖

21:30 uur | 🤳
Nico Tagliafico deelde vanavond een mooie foto op zijn Instagram-account. Daarop zie je een jonge Nico en als je naar rechts swipet de Tagliafico zoals we hem nu kennen.

De caption erbij kan je vertalen als: 'Het werd realiteit'.

Tagliafico speelde dit toernooi vijf wedstrijden mee. Daarin maakte hij bij elkaar iets meer dan 300 minuten. Ook Lisandro Martínez deelt mee in de euforie. De Ajax-verdediger speelde 90 minuten in de groepsfase tegen Bolivia: 4-1.

➖➖➖

16:22 uur | 'It's home'
De beker is 'thuis', meldt Nico Tagliafico op Twitter. Wat een prachtig plaatje.

De Argentijnen wonnen afgelopen nacht de Copa América en zijn inmiddels terug in eigen land in de plaats: Ezeiza. Nico Tagliafico speelde dertig minuten mee in de eindstrijd tegen Brazilië.

➖➖➖

11:03 uur | 😍
Ook voor Lisandro Martínez is het winnen van de Copa América natuurlijk een prachtig succes. De verdediger van Ajax kwam 90 minuten in actie op het toernooi tegen Bolivia: 4-1. 

Felicidades, Licha!

➖➖➖

07:50 uur | De Copa is voor Argentinië! 🏆
They did it! Argentinië wint voor het eerst sinds 1993 de Copa América, het Zuid-Amerikaanse equivalent van het EK.

De Argentijnen wonnen in de finale met 1-0 van Brazilië dankzij een treffer van Angel di Maria na 22 minuten voetbal. Nico Tagliafico begon op de bank, maar viel een half uur voor tijd in.

➖➖➖

07:31 uur | Doelpuntloos gelijkspel
Edson Álvarez is met zijn Mexico op de Gold Cup niet verder gekomen dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Trinidad en Tobago. Álvarez speelde 90 minuten en kreeg een gele kaart voorgeschoteld. 

De poule van Mexico wordt gecompleteerd met El Salvador en Guatemala. De Mexicanen spelen 15 juli tegen Guatemala en 19 juli tegen El Salvador.

➖➖➖

19:00 uur | Vamos Edson!
Vannacht 04:00 uur: Mexico - Trinidad en Tobago!

➖➖➖

16:00 uur | Mexicaanse feiten over Edson 🇲🇽
Vannacht begint voor Edson Álvarez dan eindelijk de Gold Cup! Om 04:00 uur Nederlandse tijd wordt afgetrapt tegen Trinidad en Tobago. Een paar feiten over de interntional Álvarez:

➡️ Álvarez speelde tot nu toe veertig interlands.

➡️ Hij was daarin goed voor twee treffers.

➡️ Dit wordt zijn derde Gold Cup: in 2017 en 2019 deed hij respectievelijk 385 en 481 minuten mee.

➡️ Álvarez debuteerde in februari 2017 tegen Ijsland in de nationale ploeg.

➖➖➖

14:00 uur | Nacht van de waarheid voor Nico en Licha!
Vannacht om 02:00 uur Nederlandse tijd speelt Argentinië de finale van de Copa América tegen Brazilië. Voor Nico Tagliafico en Lisandro Martínez dé kans om een prachtige prijs te winnen. 

Tagliafico kwam tot nu toe tot 278 speelminuten op de Copa. Die werden verspreid over vier wedstrijden. Martínez speelde op zijn beurt negentig minuten mee; hij stond tegen Bolivia de hele wedstrijd in de basis. 

➖➖➖

Zaterdag 10:00 uur | Mokerslag voor Curaçao
Een enorme klap voor oud-Ajacied Vurnon Anita en consorten. Curaçao heeft zich door een corona-uitbraak binnen de selectie af moeten melden voor de Gold Cup. De ploeg wordt vervangen door Guatamala.

➖➖➖

16:00 uur | Klaiber maakt zich ready
Nog vier dagen wachten en het moment is daar: Klaiber kan dan in de eerste wedstrijd van Suriname op de Gold Cup zijn officiële debuut maken voor Natio.

De Surinamers wonnen de vriendschappelijke wedstrijd tegen Palm Beach Stars, die op de onderstaande visual werd aangekondigd. 

➖➖➖

Vrijdag 9 juli 09:00 uur | Oranje Leeuwinnen in Japan
De Oranje Leeuwinnen zijn ondertussen gesetteld in Japan waar ze de eerste volledige training achter de rug hebben. Lize Kop, Sherida Spitse, Stefanie van Gragt en Victoria Pelova zijn de Ajacieden in die selectie. De Olympische Spelen beginnen voor hun op 21 juli met de wedstrijd tegen Zambia.

➖➖➖

11:15 uur | Één voor allen, allen voor .. 
Denemarken verloor woensdag in de halve finale van het Europees kampioenschap nipt van Engeland: 2-1. Ook oud-Ajacied Kasper Dolberg kon die nederlaag niet voorkomen. De Denen zijn ondanks de teleurstellende afloop trots op hun plek in de halve eindstrijd. Volkomen logisch natuurlijk. Daarom: En voor alle .. 

➖➖➖

Donderdag 09:10 uur | Lachen met de Oranje Leeuwinnen 
Goedemorgen! Het zullen deze donderdag waarschijnlijk vooral de Oranje Leeuwinnen zijn die voorbij komen in dit interland-alert. De Oranje-internationals bereiden zich in Japan voor op deelname aan de Olympische Spelen. Om in Tokyo goed te presteren, moet er af en toe ook gelachen worden. Sherida Spitse weet hoe belangrijk dat is. De Ajacied speelt een mooie rol bij een leuke oefening tijdens de training van de Leeuwinnen.     

➖➖➖

23:36 uur | Finale EK 🏆
Het Denemarken van Kasper Dolberg is in de halve finale uitgeschakeld na verlenging tegen Engeland: 2-1.

Dat betekent dat de Engelsen zondag in de finale staan van het EK tegen Italië.

➖➖➖

22:23 uur | Dolberg is klaar ☑️
Ex-Ajacied Kasper Dolberg gaat er na 67 minuten af in de halve finale van het EK. De wedstrijd Engeland - Denemarken kent op dit moment een 1-1-tussenstand.

De spits was af en toe gevaarlijk met schoten vanaf randje zestien, maar scoorde niet.

➖➖➖

20:39 uur | Halve finale EK 🇩🇰
Wie had dat gedacht aan het begin van het EK? Denemarken staat in de halve finale van het Europese voetbaltoernooi. Het kampioenschap begon nog zo dramatisch na het onwel worden van Christian Eriksen tegen Finland.

Om 21:00 uur spelen de Denen op Wembley tegen Engeland. Oud-Ajacied Kasper Dolberg staat in de punt van de aanval. Hij maakte tot nu toe drie doelpunten op dit toernooi.

Eén van de toeschouwers in Engeland is de Deen Jan Mølby. Hij speelde tussen 1982 en 1984 in Amsterdam. Daarna vertrok hij naar Liverpool, waar hij twaalf jaar actief zou zijn.

➖➖➖

17:49 uur | Inbreng Nico & Licha
Argentinië staat zondag in de finale van de Copa América! In de selectie van de Argentijnen zitten twee Ajacieden. Wat was hun aandeel in dit voorlopige succes?

Nico Tagliafico:
Argentinië - Chili 1-1: 90 minuten
Argentinië - Uruguay 1-0: 0 minuten
Argentinië - Paraguay 1-0: 90 minuten
Argentinië - Bolivia 4-1: 0 minuten

Kwartfinale:
Argentinië - Ecuador 3-0: 7 minuten

Halve finale:
Argentinië (w.n.s.) - Colombia 1-1: 90 minuten
*Bijz: in de Copa América wordt geen verlenging gespeeld

Lisandro Martínez:
Argentinië - Chili 1-1: 0 minuten
Argentinië - Uruguay 1-0: 0 minuten
Argentinië - Paraguay 1-0: 0 minuten
Argentinië - Bolivia 4-1: 90 minuten

Kwartfinale:
Argentinië - Ecuador 3-0: 0 minuten

Halve finale:
Argentinië (w.n.s.) - Colombia 1-1: 0 minuten

➖➖➖

11:22 uur | Affiche om van te likkebaarden
Argentinië drong vannacht ten koste van Colombia door tot de finale van de Copa América. De Argentijnen hopen zondag voor de vijftiende keer in de historie de Zuid-Amerikaanse equivalent van het EK te gaan winnen.

De laatste Copa-zege is wel al een héél tijd geleden, die dateert namelijk van 1993. De finale van de Copa is er één om van te likkebaarden. Argentinië en Brazilië zijn gezworen aartsrivalen.

Nico Tagliafico en Lisandro Martínez maken deel uit van de Argentijnse selectie. Voor beide Ajacieden is het hun eerste internationale finale.

Meeste eindzeges Copa América:
Uruguay (15)
Argentinië (14)
Brazilië (9

➖➖➖

9:00 uur | Leeuwinnen aangekomen in Japan
De Oranje Leeuwinnen hebben voet gezet op Japanse bodem. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zet daarmee een volgende stap in de voorbereiding op de start van de Olympische Spelen. Over twee weken staat het eerste groepsduel met Zambia op de rol.  

➖➖➖

08:00 uur | Blije Nico & Licha! 😀
De een speelde wl (Nico Tagliafico), de ander helaas niet (Lisandro Martínez). Toch zijn beide Ajacieden vanzelfsprekend erg verheugd dat Argentinië de finale van de Copa América heeft bereikt. Dat laten ze in superlatieven op social media duidelijk weten.

➖➖➖

Woensdag 07:00 uur | VAMOS 🔥
Heerlijk nieuws: Argentinië heeft vannacht de finale van de Copa América bereikt. De Argentijnen waren in de halve eindstrijd na strafschoppen te sterk voor Colombia. Nico Tagliafico speelde de volledige 120 minuten mee bij Argentinië, Lisandro Martínez kwam helaas niet in actie.

De stand na de reguliere speeltijd was 1-1. Argentinië kwam al in de zevende minuut aan de leiding via Lautaro Martínez, maar na iets meer dan een uur spelen volgde de Colombiaanse gelijkmaker. Er werd daarna niet meer gescoord, waardoor het op een strafschoppenserie uitdraaide. Daarin waren de Argentijnen het koelbloedigst: 3-2.

In de finale wacht voor Argentinië zondag een treffen met Brazilië. De clash tegen de aartsrivaal begint om 02:00 uur Nederlandse tijd.

➖➖➖

21:30 uur | Ogen gericht op Argentinië
We focussen ons weer op Zuid-Amerika. Argentinië staat vannacht om 03:00 uur in de halve finale van de Copa América. Twee Ajacieden kunnen in actie komen voor de Argentijnen; Nico Tagliafico en Lisandro Martínez. De tegenstander is Colombia.

Waar Martínez nog niet tegenover Colombia stond, heeft Tagliafico wel ervaring met de Colombianen. Het is nog wel wachten op de eerste overwinning tegen Los Cafeteros.

Wanneer kwam de linksback in actie tegen het andere Zuid-Amerikaanse land?

12-09-2018: Colombia - Argentinië 0-0
16-06-2019: Colombia - Argentinië 2-0

➖➖➖

12:12 uur | Op naar Japan 🇯🇵
Daar gaan de Oranje Leeuwinnen! De Nederlandse ploeg vliegt vandaag naar Tokyo voor de Olympische Spelen. Het Olympische toernooi begint voor de dames op 21 juli tegen Zambia.

Ook Ajax levert vier spelers af; Lize Kop, Stefanie van der Gragt, Sherida Spitse en Victoria Pelova zijn van de partij in Japan.

Succes, dames!

➖➖➖

10:30 uur | Preparados!
Waar de Brazilianen al zeker zijn van een finaleplaats op de Copa América, daar moeten de Argentijnen zich nog zien te plaatsen voor de eindstrijd. Brazilië versloeg afgelopen nacht Peru: 1-0. Komende nacht om 03:00 uur (Nederlandse tijd) speelt Argentinië zijn halve eindstrijd tegen Colombia.

Ook Licha Martínez en Nico Tagliafico zullen erop rekenen dan alle inspanningen iets moois gaan opleveren. Een (mogelijke) finale tussen de grootmachten Brazilië en Argentinië is een onvervalste klassieker! 

➖➖➖

Dinsdag 09:15 uur | Push, push: Natio werkt zich in het zweet
Ajax is maandag begonnen aan het trainingskamp in De Lutte, maar elders in de wereld vertegenwoordigen Ajacieden hun land. Zo bereidt Sean Klaiber zich met Suriname voor op deelname aan de Gold Cup.

Natio, zoals de bijnaam van de Surinaamse ploeg luidt, doet er alles aan om een goede indruk te maken. De Surinamers openen de Gold Cup dinsdag 13 juli met een wedstrijd tegen Jamaica.

➖➖➖

18:00 uur | Antony maakt zich klaar
Donderdag 22 juli is het zover: dan staat de eerste wedstrijd van Brazilië op de Olympische Spelen op het programma. De tegenstander is dan Duitsland. De andere twee poulewedstrijden zijn tegen Ivoorkust en Saudi-Arabië. 

➖➖➖

16:45 uur | Twee internationals keren terug
Mohammed Kudus en Sébastien Haller zijn terug bij de selectie van Ajax. Het tweetal sloot aan voor het trainingskamp in De Lutte, waar men vandaag aankwam. 

Haller speelde met Ivoorkust twee wedstrijden in de afgelopen interlandperiode. Het eerste duel wonnen hij en zijn landgenoten van Burkina Faso (2-1). Kudus speelde met Ghana negentig minuten mee tegen Marokko, een wedstrijd die met 1-0 verloren ging. 

Het tweede oefenduel van Kudus en Haller was een onderlinge strijd. Ghana tegen Ivoorkust eindigde in 0-0. Beide Ajacieden begonnen dat duel in Accra in de basis.

➖➖➖

14:30 uur | Cheeky Edson 😄
Twee jaar geleden trof Mexico de Verenigde Staten in de finale van de Gold Cup, die uiteindelijk met 1-0 gewonnen werd. Edson Álvarez deed toen iets heel stouts, dat ze bij de social-afdeling van de Gold Cup nog niet vergeten zijn.

➖➖➖

Maandag 10:30 uur | Denemarken trots
Goedemorgen Ajacieden. Vandaag is het rustig aan het internationale voetbalfront. De Ajacieden die met hun land nog aan de diverse toernooien deelnemen (Gold Cup, Copa America) komen deze maandag niet in actie.

De oud-Ajacieden van Denemarken reizen af naar Londen waar ze woensdag op Wembley aantreden in de halve finale tegen Engeland. De Denen zijn supertrots op de voetballers van hun land, die heel wat hebben meegemaakt door de heftige gebeurtenis rond Christian Eriksen. Hoe trots lieten honderden fans de spelers zien:

➖➖➖

17:00 uur | Het avontuur van Klaiber 🇸🇷
We gaan het op de voet volgen: het avontuur van Sean Klaiber met het Surinaams voetbalelftal. Natio maakt zich momenteel in Florida klaar voor de eerste wedstrijd in de Gold Cup.

Dinsdagnacht speelt Suriname zijn eerste poulewedstrijd tegen Jamaica. Daarna wacht een treffen met Costa Rica. Klaiber kan tegen Jamaica zijn debuut maken voor het Surinaams elftal.  

➖➖➖

14:45 uur | Nico's droom
Vannacht speelde Tagliafico zijn 32e interland voor het Argentijnse elftal. Met zijn ploeg stootte hij via Ecuador door naar de halve finale van de Copa América. 

Een tijdje geleden vertelde hij ons over zijn allereerste ervaring als (aanstormend) international. "Ik was nog maar negentien toen ik al eens met het eerste elftal van Argentinië mee mocht trainen. Diego Maradona was mijn trainer. Hij schreeuwde naar me: 'Goedzo jongen, druk zetten!'. Mijn hart ging tekeer. Ik zal dat moment nooit vergeten; dat hij mij zo coachte, was onvergetelijk."

➖➖➖

12:00 uur | Klaar voor de Gold Cup
Mexico lijkt na de 4-0-zege op Nigeria wel klaar voor de Gold Cup. Zondag 11 juli beginnen Álvarez en co aan het toernooi. 

➖➖➖

Zondag 09:00 uur | Nieuws van vannacht ⤵️
Na opnieuw een mooie avond voor oud-Ajacied Kasper Dolberg, was het vannacht de beurt aan een drietal spelers van het huidige Ajax.  Lisandro Martínez, Nico Tagliafico en Edson Álvarez hadden met respectievelijk Argentinië en Mexico succes.

🇦🇷 Op de Copa América wist Argentinië in de kwartfinale Ecuador opzij te zetten. Dankzij een 3-0-zege is Colombia woensdag de tegenstander in de halve finale. Beide Ajacieden stonden niet in de basis. Wel viel Tagliafico in de 83e minuut in.

🇲🇽 Mexico oefende in aanloop naar de Gold Cup tegen Nigeria. Dat deed het met verve: het won met 4-0. Álvarez speelde de gehele wedstrijd mee op het middenveld van de Mexicanen.

➖➖➖

20:22 uur | Wat je nog moet weten over Argentinië 🇦🇷
Het Argentijnse voetbalelftal legde al veertien(!) keer beslag op de Copa América. Toch is de laatste 'Copa' alweer een tijdje geleden: namelijk in seizoen 1992/1993.

In de jaren daarna waren vooral de Brazilianen succesvol. Al zijn ze nog ver verwijderd van het aantal bekers ten opzichte van de Argentijnen: zij wonnen negen keer de Copa América.

Hoe zit het dan met de Ajacieden in Argentijnse dienst? Nico Tagliafico kan vannacht aan zijn 32e optreden beginnen voor de blauw-witten. Hij debuteerde in 2017 onder bondscoach Jorge Sampaoli. Hij scoorde nog niet voor La Albiceleste.

Lisandro Martínez kan aan zijn vierde interland beginnen. Hij debuteerde in 2019 onder Lionel Scaloni. De verdediger van Ajax deed eind juni negentig minuten mee tegen Bolivia.

➖➖➖

20:10 uur | Ogen op Copa América 👀
We laten voor de (ex-)Ajacieden het EK weer even achter ons en focussen ons op de Copa América.

Om 03:00 uur Nederlandse tijd speelt Argentinië (Nico Tagliafico en Lisandro Martínez) in de kwartfinale van de Zuid-Amerikaanse equivalent van het EK tegen Ecuador.

Ook Edson Álvarez kan vannacht in actie komen. Om 04:30 uur Nederlandse tijd speelt Mexico een oefenwedstrijd tegen Nigeria.

➖➖➖

19:56 uur | 'Dolberg en co.' door ✅
Het Deense sprookje duurt voort. De Denen zagen Tsjechië nog wel een keer scoren in de tweede helft, maar hielden stand: 1-2. Mede dankzij een goal van ex-Ajacied Kasper Dolberg staan de Scandinaviërs nu in de halve finale van EURO 2020.

De blonde spits deed 59 mee in de kwartfinale tegen de Tsjechen.

➖➖➖

18:45 uur | Denemarken op rozen 🌹
Denemarken staat met 0-2 voor in de kwartfinale van EURO 2020 tegen Tsjechië. Het tweede doelpunt van de Denen kwam op naam van ex-Ajacied Kasper Dolberg. 

Het is alweer zijn derde treffer dit toernooi. Tegen Wales maakte hij ook twee doelpunten.

➖➖➖

12:40 uur | Ondertussen op Twitter... 😁

➖➖➖

09:59 uur | Antony definitief naar Tokyo
Ajacied Antony zit bij de definitieve selectie van Brazilië O23 voor de Olympische Spelen. De buitenspeler kreeg eerder deze zomer vrijaf van Ajax om zich te melden voor de Olympische ploeg van de Zuid-Amerikanen.

Brazilië O23 speelt op 22 juli hun eerste wedstrijd van het toernooi. Duitsland is dan de tegenstander.

➖➖➖

Zaterdag 09:03 uur | Geen uitzwaaiwedstrijd
Voor zaterdagmiddag stond er een uitzwaaiwedstrijd op het programma voor de Oranje Leeuwinnen tegen Zuid-Afrika. Die gaat helaas niet door vanwege coronagevallen bij de tegenstander.

Om de Leeuwinnen toch uit te kunnen zwaaien voordat ze naar de Olympische Spelen gaan, heeft de KNVB besloten de training openbaar te maken. 

Dit is het programma in Zeist:

  • 10.00 - 11.00 uur: KNVB Campus open voor publiek
  • 11.00 - 12.15 uur: open training van de OranjeLeeuwinnen
  • 12.15 - 12.45 uur: kort uitzwaaiprogramma 

Vier Ajacieden zijn geselecteerd voor de Oranje Leeuwinnen; Lize Kop, Stefanie van der Gragt, Victoria Pelova en Sherida Spitse

➖➖➖

22:55 uur | Het zit erop voor de Belgen
Pijnlijk voor Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Thomas Vermaelen: België heeft met 1-2 verloren van Italië. In een spectaculair duel trokken de Azzurri aan het langste eind. Zij treffen in de halve finale Spanje, dat te sterk was voor Zwitserland.

De drie oud-Ajacieden in het hart van de Belgische defensie bleven de gehele wedstrijd staan. 

➖➖➖

21:48 uur | Spectaculair eerste bedrijf
Wát een spannende eerste helft in München. Het drietal oud-Ajacieden zag Barella en Insigne Italië op 0-2 brengen, maar Lukaku deed kort voor rust van elf meter wat terug.

➖➖➖

21:00 uur | België - Italië is van start
Drie oude bekenden zijn de kwartfinale begonnen. Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Thomas Vermaelen gaan tegen Italië voor een plek bij de laatste vier. 

➖➖➖

20:30 uur | De stats van Toby en Jan
Oud-Ajacieden Toby Alderweireld en Jan Vertonghen spelen tot nu toe een uitstekend EURO 2020. Sinds de tweede groepswedstrijd heeft bovendien ook Thomas Vermaelen zijn plekje in het team helemaal gevonden.

Alderweireld en Vertonghen vallen op door hun rustige en doortastende spel. Dat is terug te zien in de statistieken over hun drie EK-wedstrijden tot nu toe, die je hier onder kunt bekijken. 

Alledrie de oud-Ajacieden staan overigens in de basis in het duel met Italië! Die kraker in de kwartfinales begint over een halfuurtje. 

➖➖➖

17:45 uur | De Ajax-armada 🇪🇸
Spanje gaat zometeen van start in de kwartfinale van het EK. Tegenstander is Zwitserland. Er speelden in de clubgeschiedenis in totaal acht Spaanse spelers voor Ajax. 

➖➖➖

13:15 uur | Argentinië maakt zich klaar voor kwartfinale
Nico Tagliafico en Lisandro Martínez spelen zondagnacht de kwartfinale van de Copa América. De tegenstander in die wedstrijd is Ecuador.

Tot nu toe stond Tagliafico twee keer in de basis en nam hij twee keer plaats op de bank. Zijn vervanger was beide keren Marcos Acuña, de linksachter van Sevilla FC. 

Martínez maakte in de laatste groepswedstrijd zijn debuut voor Argentinië op een eindtoernooi. Hij speelde tegen Bolivia het gehele duel mee. 

➖➖➖

Vrijdag 08:46 uur | Heerlijk affiche
Na een ‘pauze’ van twee dagen gaat het EK weer verder. In de tweede kwartfinale komt België in actie tegen Italië. 

Een absolute kraker dus. Grote vraag is of de oud-Ajacieden Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen tot de laatste vier kunnen gaan doordringen.

Deze generatiegenoten kenden allemaal hun doorbraak in Ajax 1 en zijn als ruime dertigers nog altijd van de partij om topniveau. Mooi om te zien!

De aftrap van Italië - België is om 21:00 uur. 

➖➖➖

17:46 uur | Klaiber 🛫 Gold Cup
Met een grote glimlach op zijn gezicht is Sean Klaiber met verschillende landgenoten op het vliegtuig gestapt om mee te gaan doen aan de Gold Cup in Amerika. Het toernooi vindt tussen 10 juli en 1 augustus plaats.

Suriname treft sowieso Jamaica en Costa Rica in de poulefase. Klaiber kan in Amerika zijn debuut maken voor Natio.

➖➖➖

14:27 uur | Dit moet je weten over het Surinaamse elftal
Sean Klaiber koos er vorige week voor om voortaan voor Suriname uit te komen. Sinds september 2020 heeft de FIFA het makkelijker gemaakt om van land te kunnen switchen als je als speler een dubbele nationaliteit hebt.

Maar hoe staat het Surinaamse elftal er eigenlijk voor? Het Zuid-Amerikaanse land staat 136e van de wereld. Natio, zoals de bijnaam luidt voor het Surinaamse elftal, plaatste zich nog nooit voor de eindronde van een wereldkampioenschap.

Ook het WK van 2022 gaat aan de neus van Suriname voorbij. In de laatste groepswedstrijd van de WK-kwalificatie verloor de ploeg van bondscoach Dean Gorré begin juni met 4-0 van Canada.

Suriname speelde in 1934 zijn eerste interland. Curaçao won toen met 4-0. De grootste overwinning in de historie van Suriname werd geboekt in 2004. Aruba werd met 8-1 opgerold.

Ook oud-eerste elftalspelers Florian Jozefzoon en Mitchell Donald spelen momenteel voor Natio.

➖➖➖

Donderdag 08:45 uur | Geen speeltijd voor Edson
Edson Álvarez moet nog even wachten op zijn 35e interland voor Mexico. Afgelopen nacht speelde Mexico een oefenwedstrijd tegen Panama. Het voorlaatste oefenduel voor deelname aan de Gold Cup werd met 3-0 gewonnen door de Mexicanen. Lainez opende de score voor rust. In de tweede helft sloegen ook Montes en Martín toe. Jammer genoeg kwam Edson niet in actie. De Ajacied had geen plek in de wedstrijdselectie. 

De Gold Cup wordt vanaf 10 juli gespeeld en Mexico geldt als een favoriet voor de eindzege. Dat de Mexicanen in goede vorm verkeren, bewijzen de laatste drie duels; die werden allemaal gewonnen. Mexico besluit de voorbereiding zondag met een oefenwedstrijd tegen Nigeria.

➖➖➖

22:39 uur | Mexico vs. Panama
Vannacht oefenen Mexico en Panama tegen elkaar voordat op 10 juli de Gold Cup van start gaat. Beide landen nemen deel aan het toernooi in Amerika.

De laatste wedstrijd tussen de twee landen was op 15 november 2019 in de CONCACAF Nations League. Mexico won het duel met 3-0. Edson Álvarez maakte een goal. De laatste keer dat Panama succesvol was tegen de Mexicanen stamt alweer uit 2013. Toen waren ze in de halve finale van de Gold Cup met 2-1 te sterk voor Mexico. 

In de negen wedstrijden die daarna volgden won Mexico acht keer en werd het één keer 0-0.

➖➖➖

18:46 uur | Klaiber naar Gold Cup
Zoals jullie inmiddels weten speelt Edson Álvarez in juli op de Gold Cup voor Mexico. Nu Sean Klaiber voor Suriname heeft gekozen hebben we een tweede Ajacied die actief is op het internationale toernooi.

Dit zijn de wedstrijden voor Suriname:

Jamaica - Suriname (Dinsdag 13 juli, 00:30 uur Nederlandse tijd)
Suriname - Costa Rica (Zaterdag 17 juli, 02:30 uur Nederlandse tijd)
Suriname - (n.n.b.) (Woensdag 21 juli 01:00 uur Nederlandse tijd)

Wil je dit programmaatje ook later nog een keer checken? Onder aan het alert vind je ook een overzicht.

➖➖➖

16:30 uur | Álvarez in El Tricolor 🇲🇽
Vannacht kan Edson Álvarez zijn 35e interland spelen voor Mexico. Hoe deed hij het tot nu toe?

De middenvelder annex verdediger van Ajax maakte zijn debuut voor het Midden-Amerikaanse land toen hij 19 jaar, 3 maanden en 15 dagen oud was. Juan Carlos Osorio liet hem debuteren in 2017 tegen IJsland. Mexico won bij het debuut van Álvarez met 1-0.

De inmiddels 23-jarige Ajacied scoorde inmiddels twee keer voor zijn land. In 2017 één keer tegen Curaçao (2-0) en twee jaar later in de met 0-3-gewonnen Nations League-wedstrijd tegen Panama. 

➖➖➖

Woensdag 09:00 uur | Tijd voor Edson
Terwijl het EK en de Copa América in volle gang zijn, moeten de Olympische Spelen en de Gold Cup nog beginnen. Voor het laatste toernooi is het Mexico van Ajacied Edson Álvarez een grote favoriet.

De Mexicanen zijn momenteel in voorbereiding voor de start van het toernooi en spelen vannacht hun voorlaatste oefenwedstrijd. Om 03:00 uur Nederlandse tijd wordt er afgetrapt tegen Panama.

De Gold Cup start op zaterdag 10 juli. Een dag later komt Mexico voor het eerst in actie.

➖➖➖

23:50 uur | Ajax-tint bij België en Denemarken
Alle kwartfinalisten van het EK zijn inmiddels bekend. Oekraïne voegde zich vanavond als laatste land bij de laatste acht. Helaas zitten er geen Ajacieden meer in het toernooi.

Wel zijn er nog een aantal spelers met een Ajax-verleden actief, verspreid over België en Denemarken. De Rode Duivels hebben met Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen drie spelers in de gelederen die hun doorbraak in Amsterdam hadden.

Ook Denemarken heeft een flink Ajax-tintje. Met daarbij natuurlijk Kasper Dolberg, die zaterdag uitgerekend in de Johan Cruijff ArenA een hoofdrol opeiste en tegen Wales (4-0) de eerste twee treffers maakte. Nicolai Boilesen kwam in die wedstrijd als invaller binnen de lijnen.

Natuurlijk maakte ook Christian Eriksen deel uit van de Deense selectie, maar hij is helaas niet meer van de partij. De middenvelder kreeg in de openingswedstrijd tegen Finland een hartstilstand, maar kon worden gereanimeerd. Eriksen maakt het naar omstandigheden goed. 

Kwartfinalisten EK: België, Denemarken, Engeland, Zwitserland, Spanje, Tsjechië, Italië en Oekraïne.

➖➖➖

21:00 uur | Reactie van Ryan
Ryan Gravenberch laat op Instagram zijn licht schijnen op het EK. De middenvelder is vanzelfsprekend teleurgesteld over de uitkomst van zijn eerste grote toernooi. Gravenberch kwam zelf 106 minuten actie: hij viel kort in tegen Oostenrijk (2-0) en speelde de gehele wedstrijd tegen Noord-Macedonië (3-0). 

➖➖➖

17:00 uur | Geen uitzwaaiwedstrijd Oranje Leeuwinnen
Eerder vandaag meldden we al dat de uitzwaaiwedstrijd van de Oranje Leeuwinnen geannuleerd was. Aanleiding is een corona-uitbraak bij opponent Zuid-Afrika. Er werd gezocht naar een alternatieve tegenstander, maar die is niet gevonden.

Toch is er wel gelegenheid om de Oranjedames uit te 'zwaaien'. Bij de laatste training op Nederlandse bodem zijn komende zaterdag (3 juli) duizend fans welkom.

Bondscoach Sarina Wiegman: “Het is superjammer dat we zaterdag geen interland spelen. Het is in sportief opzicht een aderlating, omdat Zuid-Afrika natuurlijk een perfecte sparringpartner was met het oog op onze eerste groepswedstrijd in Tokyo tegen Zambia. Verder keken we er allemaal ontzettend naar uit om voor het eerst in bijna twee jaar weer in een vol stadion te spelen, de energie van onze fans van dichtbij te voelen en dat gevoel mee te nemen naar de Spelen. Mooi dat we zaterdag toch nog iets voor een deel van de oranjefans kunnen doen.”

In de olympische selectie van de Oranje Leeuwinnen zitten vier Ajacieden: Lize Kop, Stefanie van der Gragt, Sherida Spitse en Victoria Pelova.

➖➖➖

16:39 uur | De Boer weg als bondscoach
Na een teleurstellend EK gaat Frank de Boer niet verder als bondscoach van het Nederlands elftal. Daartoe heeft de oud-Ajacied zelf besloten, zo meldt de KNVB in een verklaring.

"Vooruitlopend op de evaluatie heb ik besloten niet verder te gaan als bondscoach", vertelt De Boer. "De doelstelling is niet gehaald, dat is duidelijk. Toen ik in 2020 benaderd werd om bondscoach te worden vond ik het een eer en een uitdaging, maar ik was me ook bewust van de druk die er meteen vanaf mijn aanstelling op zou komen te liggen. Die druk neemt nu alleen maar toe, en dat is geen gezonde situatie voor mij, noch voor de selectie in aanloop naar zo’n belangrijke wedstrijd voor het Nederlands voetbal op weg naar WK-kwalificatie."

09:06 uur | ̷N̷e̷d̷e̷r̷l̷a̷n̷d̷ ̷-̷ ̷Z̷u̷i̷d̷-̷A̷f̷r̷i̷k̷a̷
De oefeninterland Nederland - Zuid-Afrika gaat zaterdag niet door. De Oranje Leeuwinnen zouden in Zwolle een vriendschappelijk duel spelen als 'uitzwaaiwedstrijd' voor de Olympische Spelen.

Vanwege een coronauitbraak bij Zuid-Afrika is er nu een streep gezet door de interland. De KNVB gaat nog wel op zoek naar een nieuwe tegenstander.

➖➖➖

Dinsdag 08:05 uur | Speelminuten Martínez
Argentinië gaat met een goed gevoel naar de kwartfinale van de Copa América. De ploeg van Lisandro Martínez en Nico Tagliafico won met 4-1 van Bolivia in de laatste wedstrijd van de groepsfase. De Argentijnen hadden zich na drie wedstrijden al geplaatst voor knockout-ronde.

De avond in Cuiaba (Brazilië) kreeg voor Martínez een nog betere wending. De verdediger stond in de basis en speelde zo zijn eerste minuten op de Copa América. Nico Tagliafico bleef negentig minuten aan de kant.

Zondagnacht om 03:00 uur Nederlandse tijd spelen de Argentijnen voor een plek in de halve finale tegen Ecuador.

➖➖➖

23:50 uur | Frankrijk uitgeschakeld
Wat een bizarre avond op het EK. Eerst de 3-5-overwinning van Spanje op Kroatië en nu schakelt Zwitserland wereldkampioen Frankrijk uit.

Na tachtig minuten stond Frankrijk nog met 3-1 voor. Dankzij twee goals in de laatste tien minuten brachten de Zwitsers de stand op 3-3. Die stand bleef staan tot aan de penalty's.

Alle strafschoppen van Zwitserland waren raak. Voor Frankrijk miste Kylian Mbappé de laatste trap vanaf elf meter. 

Kan je niet genoeg krijgen van het voetbal? Om 02.00 uur speelt het Argentinië van Nico Tagliafico en Lisandro Martínez in de Copa América tegen Bolivia.

➖➖➖

20:34 uur | Acht goals in 120 minuten
Zo. Dat was een lekker potje voetbal op de maandagavond. Spanje is door naar de kwartfinale op het EK na een 5-3 overwinning op Kroatië.

Na negentig minuten voetbal stond het gelijk: 3-3. In de verlenging trokken de Spanjaarden de wedstrijd naar zich toe.

Om 21:00 uur begint Frankrijk - Zwitserland. Ook daar zien we geen Ajacieden op het veld. Daarvoor moet je toch echt opblijven. Vannacht om 02:00 uur speelt Argentinië in de Copa América tegen Bolivia.

➖➖➖

18:45 uur | Rust in Denemarken
Geen Amsterdamse inbreng bij Kroatië - Spanje vanavond op het EK. Het duel in Kopenhagen is wel amusant. Na 45 minuten staat het 1-1.

➖➖➖

17:00 uur | #PreSeason
Zoals jullie weten hebben de eerste Ajacieden zich dit weekend gemeld op de Toekomst voor de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Wat je nog meer kan verwachten van deze voorbereiding lees je hier.

➖➖➖

14:00 uur | Licha en Nico in actie 🇦🇷
Vannacht speelt Argentinië zijn laatste groepswedstrijd op de Copa América. Bolivia is de tegenstander.

Nico Tagliafico en Lisandro Martínez zijn reeds geplaatst voor de knock-outfase en staat met zeven punten bovenaan in de groep. 

Waar Tagliafico in twee van de drie gespeelde duels in de basis begon en die wedstrijden uitspeelde, heeft Martínez nog geen minuten gemaakt. 

➖➖➖

Maandag 09:30 uur | Dag van de kater
Wat een teleurstellende dag was het gisteren. De onverwachte uitschakeling van Oranje kwam hard aan, ongetwijfeld ook bij de vijf Ajax-spelers in de selectie.

Vandaag is het rustig wat betreft de internationale verplichtingen van (oud-)Ajacieden. Op het EK staat Frankrijk - Zwitserland en Kroatië - Spanje op het programma; daar geen (oude) bekenden. Om 02:00 uur spelen Lisandro Martínez en Nico Tagliafico met Argentinië tegen Bolivia op de Copa América. Daarover later meer! 

➖➖➖

22:55 uur | België gaat naar München
Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Thomas Vermaelen hebben het geflikt. Het drietal hield het achterin potdicht, waardoor een goal van Thorgan Hazard voldoende was voor de overwinning op Portugal.

In de kwartfinale in München treffen de Belgen Italië.  

➖➖➖

22:05 uur | België 45 minuten van kwartfinale verwijderd
Door een mooi afstandsschot van Thorgan Hazard staan de Rode Duivels met 1-0 voor tegen Portugal. Het Belgische oud-Ajax-trio in de verdediging is nog nauwelijks in de problemen gekomen. 

➖➖➖

21:00 uur | Oud-Ajacieden van start tegen Portugal
Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld vormen het hart van de Belgische defensie. 

➖➖➖

19:50 uur | Het EK is voorbij voor Oranje
Maarten Stekelenburg, Daley Blind, Jurriën Timber, Davy Klaassen en Ryan Gravenberch kunnen zich op gaan maken voor het nieuwe Ajax-seizoen. Het EK zit er na een pijnlijke nederlaag tegen Tsjechië op.

De eerste helft in Boedapest begon nog redelijk, maar verzandde in een moeizaam schaakspel. In de tweede helft was de rode kaart van De Ligt de katalysator van veel ellende. Kort na de aftocht van de oud-Ajacied werd het 0-1. Na een uitbraak volgde iets later een tweede mokerslag.

Oranje kwam dat niet meer te boven. Het EK is na vier wedstrijden voor het Nederlands elftal afgelopen.

➖➖➖

19:37 uur | Genadeklap lijkt gegeven
Schick scoort de 0-2 en lijkt daarmee Oranje het laatste zetje in de richting van een exit van EURO2020 te geven. Ondertussen staat Jurriën Timber op het veld. Hij is de vervanger van Daley Blind. 

➖➖➖

19:25 uur | Tsjechië scoort
De druk werd Oranje te hoog, na de rode kaart van De Ligt. Het staat 0-1 voor Tsjechië. De goal kwam uit een hoekschop en werd gemaakt door Holes.

➖➖➖

19:13 uur | Wat een domper
Wat een klap dit. Oud-Ajacied Matthijs de Ligt krijgt een rode kaart na ingrijpen van de VAR. 

➖➖➖

19:00 uur | Steek speelt solide eerste helft
Net als altijd maakt Maarten Stekelenburg een betrouwbare indruk vandaag. Hij zette het spel een aantal keer prima voort en redde op een (niet al te gevaarlijk) afstandsschot. 

➖➖➖

18:48 uur | Rust in Boedapest
Het begon allemaal vrij soepel, maar de Tsjechen vochten zich in de wedstrijd. Het duel zit al een tijdje flink op slot: het is wachten op de bevrijdende treffer. 

➖➖➖

18:15 uur | Eerste kwartier zit erop
Oranje begint steeds beter te draaien. De Tsjechen staan flink onder druk. Daley Blind gaf al een aantal aardig passjes vooruit, terwijl Maarten Stekelenburg nog niets te doen heeft gehad. Onderstaande elf zijn goed begonnen aan de achtste finale.

➖➖➖

18:00 uur | We zijn los!
We zijn van start in Boedapest: Oranje strijdt tegen Tsjechië om een plek in kwartfinale. Kom op, boys!

➖➖➖

17:15 uur | Nog 45 minuten wachten
Hoe zit het met de wedstrijdspanning? Over een klein uurtje staan Maarten Stekelenburg en Daley Blind op het veld het Wilhemus te zingen. Maak ons trots mannen!

➖➖➖

16:35 uur | Opstelling Oranje bekend
De basiself van Oranje tegen Tsjechië is zojuist bekendgemaakt. Maarten Stekelenburg en Daley Blind starten. Ryan Gravenberch begint, net als Jurriën Timber en Davy Klaassen, op de bank.

Voorin staat Malen in de basis: hij vervangt de aanvankelijk eerste spits Weghorst.

Opstelling Oranje: Stekelenburg, Dumfries, De Ligt, De Vrij, Blind, Van Aanholt, F. De Jong, De Roon, Wijnaldum, Memphis, Malen.

➖➖➖

14:40 uur | Mijlpaal voor Klaassen?
Voor Davy Klaassen ligt een mooie mijlpaal in het verschiet. De middenvelder staat op 24 interlands, dus bij minuten tegen Tsjechië is het raak.

Klaassen maakte zijn debuut in Oranje in het Stade de France in een vriendschappelijk duel met Frankrijk in maart 2014. Daarna verliep zijn interlandcarrière wat grillig. Tijdens zijn jaren in het buitenland bij Everton en Werder Bremen raakte Klaassen uit beeld bij Oranje.

De terugkeer naar Ajax - en natuurlijk vooral zijn eigen, uitstekende spel dit seizoen - deed wonderen. Door bondscoach Frank de Boer werd hij na een lange absentie weer opgeroepen. Sinds het begin van het seizoen 2020/2021 zit Klaassen weer vast bij het Nederlands elftal.

Tot nu toe was hij daarin goed voor vijf doelpunten. 

➖➖➖

13:25 uur | Mooi eerbetoon aan Eriksen
Nog even terug naar gisteravond. In de Johan Cruijff ArenA werd voor de wedstrijd een mooi saluut gebracht aan Christian Eriksen, de oud-Ajacied die er na het incident in de eerste wedstrijd niet bij kon zijn in zijn oude stadion. 

➖➖➖

12:05 uur | De mooiste treffers van Jan en Toby
Vanavond spelen Jan Vertonghen en Toby Alderweireld de kraker in de achtste finale van het EK tegen Portugal. Reden genoeg om eens terug te kijken op de mooiste doelpunten van het Belgische tweetal.

➖➖➖

Zondag 09:00 uur | Oranje moet knallen
Het is do or die voor onze vijf Ajacieden in het Nederlands elftal vanavond. Om 18:00 uur gaat de ploeg van Maarten Stekelenburg, Daley Blind, Jurriën Timber, Davy Klaassen en Ryan Gravenberch van start in Boedapest tegen Tsjechië. Een plek in de kwartfinale tegen Denemarken staat op het spel. 

Drie uur later starten ook de Belgen, met Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Thomas Vermaelen in de gelederen, hun achtste finale. Portugal is dan de tegenstander. 

➖➖➖

23:37 uur | Ook Italië is door
Na verlenging was Italië te sterk voor Oostenrijk. De Azzurri wonnen uiteindelijk met 2-1. De Italianen spelen in de kwartfinale tegen de winnaar van Portugal -  België.

➖➖➖

21:00 uur | Timber is ready 
Jurriën Timber en consorten zijn vanmiddag aangekomen in Hongarije. Over 24 uur weten of Oranje de tegenstander is van Denemarken in de kwartfinale in Bakoe. 

Ondertussen zijn Italië en Oostenrijk aan hun achtste finale begonnen op Wembley.

➖➖➖

19:55 uur | Denemarken naar de kwartfinale
Het zit erop in de Johan Cruijff ArenA. Denemarken is de eventuele tegenstander van Oranje in de kwartfinale, mocht het team van Frank de Boer morgen van Tsjechië winnen. Held van de avond was zonder meer Kasper Dolberg, die de eerste twee doelpunten voor zijn rekening nam.  

➖➖➖

19:34 uur | Nóg een oud-Ajacied in actie
En daar is oud-Ajacied nummer twee bij de Denen. Nicolai Boilesen, tussen 2011 en 2016 speler van Ajax, valt in de 77e minuut in. Ondertussen is de man van de avond, Kasper Dolberg, vervangen.

Boilesen (links) kort voor zijn entree.

Boilesen (links) kort voor zijn entree.

➖➖➖ 

19:07 uur | Hij doet het weer!
Wat een avond voor Kasper Dolberg. Na slecht wegwerken door Wales rondt de spits koeltjes af. Het staat 2-0 in de Johan Cruijff ArenA.

➖➖➖

18:48 uur | Denen met voorsprong de rust in 
Dankzij Kasper Dolberg gaat Denemarken met 1-0 de rust in tegen Wales. De oud-Ajacied maakte na een half uur spelen een voortreffelijke goal.

➖➖➖

18:27 uur | Dolberg slaat toe 🔥
Wát een goal van oud-Ajacied Kasper Dolberg! De spits komt naar binnen en schiet met een schitterende curve raak.

➖➖➖

18:00 uur | Van start in Amsterdam!
De wedstrijd tussen Denemarken en Wales in van start. Onze mooie Johan Cruijff ArenA is het decor van de eerste achtste finale van dit EK. 

Met Kasper Dolberg staat er vanavond bovendien één oud-Ajacied in de basis!

➖➖➖

17:15 uur | De Denen zijn er! 
Het Deense elftal, met rechtsonder op de foto oud-Ajacied Kasper Dolberg, heeft het veld van ons stadion betreden. Over driekwartier gaat de eerste achtste finale van het EK van start!

➖➖➖

15:45 uur | Ondertussen op de Toekomst...
Terwijl alles rondom de Johan Cruijff ArenA in het teken staat van de achtste finale tussen Denemarken en Wales, trainde een aantal Ajacieden voor het eerst dit seizoen op sportcomplex de Toekomst.

Onder andere Zakaria Labyad, Noussair Mazraoui, Sean Klaiber en de nieuwe doelmannen Remko Pasveer en Jay Gorter waren van de partij. 

➖➖➖

13:00 uur | Oranje richting Hongarije ✈️
Onze Ajacieden Maarten Stekelenburg, Jurriën Timber, Davy Klaassen, Ryan Gravenberch en Daley Blind zijn onderweg naar Boedapest. Morgenavond staat daar de achtste finale tegen Tsjechië op het programma. 

➖➖➖

Zaterdag 09:00 uur | EK barst weer los
Goedemorgen Ajacieden, de knock-outfase van het EK is aangebroken. Na twee rustdagen is het weer tijd voor actie, ook in ons eigen Amsterdam.

Om 18:00 uur trapt Wales in de Johan Cruijff ArenA af tegen Denemarken, waar met Nicolai Boilesen en Kasper Dolberg twee spelers terugkeren op bekende grond. De andere wedstrijd in de achtste finale van vandaag gaat tussen Italië en Oostenrijk: we houden je van dit en meer op de hoogte en blikken vast vooruit op de wedstrijd tussen Nederland en Tsjechië van morgenavond.  

➖➖➖

17:00 uur | De eerste Ajacieden keren terug
Terwijl het EK en de Copa América in volle gang zijn, druppelden vandaag de eerste Ajacieden weer binnen op sportcomplex de Toekomst. Voor onder andere Noussair Mazraoui, Jay Gorter, Remko Pasveer en Danilo zit de vakantie er nu echt op. Voor morgen staat de eerste training van deze voorbereiding op het programma. 

➖➖➖

14:30 uur | Het toernooi van Timber 📸

Jurriën Timber was voor sommigen een verrassende naam in de selectie van Frank de Boer. Toch speelde de Ajacied al twee duels mee: tegen Oekraïne stond hij in de basis en tegen Noord-Macedonië viel hij na rust in. De teller staat nu alweer op 138 gemaakte speelminuten.

➖➖➖

Vrijdag 09:00 uur | Rustig toeleven naar het grote werk
Het is vandaag de tweede dag zonder EK-duels. Morgen (zaterdag) gaat het grote werk beginnen: dan worden de eerste achtste finales gespeeld.

Op de Copa América staat eveneens geen duel gepland. Het Argentinië van Nico Tagliafico en Lisandro Mártinez komt pas maandagnacht (Nederlandse tijd) weer in actie. De tegenstander is Bolivia, hekkensluiter van groep A. De Argentijnen voeren de poule aan. 

➖➖➖

23:45 uur | Party-time
Het was vanavond feest bij de Argentijnse nationale ploeg: sterspeler Lionel Messi is namelijk 34 jaar geworden. Daar werd natuurlijk even bij stilgestaan, een feestelijk moment dat zowel Nico Tagliafico als Lisandro Martínez op Instagram deelde.

➖➖➖

19:45 uur | Honger nog niet gestild 
Voor Maarten Stekelenburg kan het seizoen haast niet meer kapot. Bijna de gehele tweede seizoenshelft gekeept, met Ajax de dubbel gewonnen en nu basisspeler op het EK. Je zou kunnen denken: wat wil een mens nog meer?

De 'Steek' kennende zal zijn honger echter nog niet gestild zijn. En dus is de focus gericht op zondag als Oranje het in de achtste finale van het EK opneemt tegen Tsjechië. Het Nederlands elftal zit volgens velen aan de gunstige kant van het speelschema. Wordt het een mooie zomer? 🙏

Onderstaande foto is trouwens van de training van Oranje van vandaag in Zeist! 

➖➖➖

18:00 uur | Klaiber international voor Suriname
Nieuws vanuit Suriname. De nationale bond heeft bekendgemaakt dat Sean Klaiber voor Suriname gaat uitkomen.

➖➖➖

14:53 uur | Ajax tegen Tsjechen 🇨🇿
Nederland komt zondag in de achtste finale van het EK uit tegen Tsjechië. Het Nederlands elftal speelde in de geschiedenis elf keer eerder tegen dat land en won drie maal, drie keer eindigde het in een gelijkspel en vijf keer wonnen de Tsjechen.

Maar hoe staat het eigenlijk met Ajax en de balans tegen Tsjechische clubs? Die is aardig in evenwicht. Ajax won drie keer van Tsjechen, speelde vijf keer gelijk en verloor drie keer. Het doelsaldo is ook nog eens gelijk: 9-9.

Wat was dan het laatste duel tegen een Tsjechische club? Die wedstrijd stamt uit seizoen 2015/2016. In de voorronde van de UEFA Europa League was Ajax over twee wedstrijden te sterk voor FK Jablonec (1-0 en 0-0)

➖➖➖

Donderdag 09:45 uur | Hoe zit het nou? 🧐
De achtste finales op het EK zijn bekend. Het rekenen kan ophouden. Maar hoe zit het bij de Copa América? 

Vannacht won Brazilië in de absolute slotfase van Colombia (2-1) en plaatste zich zodoende net als het Argentinië van Nico Tagliafico en Lisandro Martínez al na drie speelronden voor de kwartfinale. Hoe werkt dat in Zuid-Amerika? Daar wordt er gespeeld in een poule van vijf landen. De nummers één tot en met vier(!) gaan door naar de kwartfinale.

De exacte plekken in deze kwartfinale zijn nog niet bekend, omdat er nog twee speelrondes volgen. Wel weten we wanneer de kwartfinales worden gespeeld; op 2, 3 en 4 juli.

➖➖➖

22:57 uur | De groepsfase zit erop
De laatste wedstrijden in de derde ronde van de groepsfase zit erop. Frankrijk - Portugal eindigde in 2-2. Hongarije - Duitsland eindigde in dezelfde stand.

Daarmee zijn de Hongaren uitgeschakeld, waar ex-Ajacied Schön in de tweede helft nog wel minuten maakte.

Dit zijn de achtste finales van het EK:
Nederland - Tsjechië
Engeland - Duitsland
België - Portugal
Italië - Oostenrijk
Wales - Denemarken
Kroatië - Spanje
Frankrijk - Zwitserland
Zweden - Oekraïne

➖➖➖

21:00 uur | Laatste duels van de groepsfase
De wedstrijden Duitsland - Hongarije en Portugal - Frankrijk zijn begonnen. Het zijn de laatste duels van de groepsfase van het EK.

Ex-Ajacied Szabolcs Schön zit op de bank bij Hongarije.

➖➖➖

19:56 uur | Tegenstander Oranje bekend 🦁
De wedstrijden van 18:00 uur zitten erop. Spanje won met 0-5 van Slowakije. Zweden was met 3-2 te sterk voor Polen.

Dankzij deze uitslagen weet het Nederlands elftal nu ook wie de tegenstander is in de achtste finale van het EK: Tsjechië.

De Tsjechen zijn derde geworden in poule D achter Engeland en Kroatië.

➖➖➖

18:49 uur | Rust in Sevilla en Sint Petersburg ⏱️
De eerste twee wedstrijden van de avond op het EK hebben de rust bereikt. Bij Slowakije - Spanje staat het 0-2. Zweden - Polen staat 1-0.

Er staan in beide wedstrijden geen ex-Ajacieden in het veld.

➖➖➖

17:03 uur | Zlatan's jaren bij Ajax
Helaas moet Zlatan Ibrahimovic het EK aan zich voorbij laten gaan vanwege een knieblessure. Vanavond zal Zweden het dus ook weer zonder hem moeten doen in de beslissende wedstrijd in poule E tegen Polen.

Zlatan maakte tussen 2001 en 2004 furore bij Ajax. Over die tijd is een tweedelige podcast gemaakt. Heb jij die al gehoord? Check 'm hier.

🔊 Zlatan's Ajax-jaren deel 1
🔊 Zlatan's Ajax-jaren deel 2

➖➖➖

14:41 uur | De cijfers van Blind
Daley Blind laat op het EK2020 ook bij Oranje weer zien uit welk hout hij gesneden is. Zijn opbouwende kwaliteiten staan buiten kijf. Ook de cijfers bewijzen zijn precisie in de passing.

➞ Nederland - Oekraïne: 94.5 procent aangekomen passes
➞ Nederland - Oostenrijk: 87.9 procent aangekomen passes
➞ Noord-Macedonië - Nederland: 92.3 procent aangekomen passes

➖➖➖

13:00 uur | Ajax en Amsterdam staan voor gelijkheid 🏳️‍🌈

➖➖➖

Woensdag 09:15 uur | Mooie voetbalavond
De laatste speeldag van de poulefase op dit EK belooft spannend te worden. Spanje, Slowakije, Zweden en Polen hebben in poule E allemaal nog kans om door te gaan. Datzelfde geldt voor de landen in poule F, waar toplanden Portugal en Frankrijk de degens zullen gaan kruisen.

(Oud-)Ajacieden zijn er overigens niet in grote getale bij vanavond. Alleen Szabolcs Schön van Hongarije heeft een verleden in Amsterdam. 

➖➖➖

22:45 uur | De dag zit erop
Weinig verrassingen vanavond: Engeland versloeg de Tsjechen met een zuinige 1-0 en Kroatië was met 3-1 te sterk voor Schotland. Beide winnaars gaan sowieso door en nummer drie Tsjechië zou eventueel tegen Nederland uit kunnen komen in de achtste finale. 

Morgen wordt het pleit ook beslecht in de poule des doods, als Portugal en Frankrijk het tegen elkaar opnemen. Morgen zijn we daarmee bij je terug in dit Interland-alert.

➖➖➖

21:00 uur | Twee wedstrijden van start
Zojuist is er afgetrapt in Londen, bij Engeland - Tsjechië. Ook bij Kroatië tegen Schotland heeft het eerste fluitsignaal geklonken. Welke gevolgen die uitslagen voor Oranje zullen hebben, zal later duidelijk worden. 

Bij beide wedstrijden komen geen (oud)Ajacieden in actie. Wel zit Tomas Galasek als assistent-trainer op de bank bij de Tsjechen.

➖➖➖ 

15:43 uur | Galaseks Tsjechië 🇨🇿
Vanavond speelt Tsjechië op het EK2020 tegen Engeland (21.00 uur). De Tsjechen zijn dankzij een overwinning op Schotland en een gelijkspel tegen Kroatië al door naar de achtste finale.

Op de bank bij de Tsjechen zit oud-Ajacied Tomas Galasek. Hij is sinds 2018 de rechterhand van bondscoach Jaroslav Šilhavý. De oud-middenvelder speelde tussen 2000 en 2006 ruim honderdvijftig wedstrijden voor Ajax.

➖➖➖

➖➖➖

14:15 uur | Statistieken van Maarten
Na drie groepswedstrijden en het behalen van de achtste finale kunnen we best concluderen - al zijn wij niet helemaal objectief - dat Maarten Stekelenburg een uitstekende indruk achterlaat onder de lat bij Oranje.

We zijn daarom weer even in zijn statistieken gedoken 👇

➖➖➖

10:08 uur | Top 10 reddingen
Sinds Maarten Stekelenburg onder de lat staat bij Ajax (in twee periodes) heeft-ie op soms briljante wijze de tegenstander van het scoren weten te houden.

We hebben de tien mooiste reddingen van Maarten Stekelenburg voor je op een rijtje gezet.

➖➖➖

09:34 uur | 🤩🤩🤩

✅ 22-06-2020: Maarten Stekelenburg keert terug bij Ajax
✅ 22-06-2021: Maarten Stekelenburg eerste keeper bij Oranje op het EK 

(en geplaatst voor de achtste finale)

➖➖➖

Dinsdag 08:51 uur | +3 Argentinië
De Argentijnen hebben hun tweede overwinning in de Copa América binnen. Tegen Paraguay was een goal na tien minuten van Alejandro Gomez genoeg voor de overwinning.

Nico Tagliafico speelde negentig minuten mee. Lisandro Martínez kwam niet in actie.

Dankzij de 1-0-overwinning bekeren de Argentijnen al door. Dit is de actuele stand in hun poule.

1. Argentinië 3-7 (3-1)
2. Chili 3-5 (3-2)
3. Paraguay 2-3 (3-2)
4. Uruguay 2-1 (1-2)
5. Bolivia 2-0 (1-4)

➖➖➖

23:15 uur | Argentinië in actie
Vandaag stond in het teken van het Nederlands elftal, maar heb je zin om nog op te blijven?

Dan kan je vannacht kijken naar Argentinië tegen Paraguay in de Copa América. De wedstrijd begint om 01:00 uur Nederlandse tijd.

➖➖➖

22:50 uur | Denen naar de achtste finale
Denemarken heeft zich geplaatst voor de volgende ronde na een 1-4-overwinning op Rusland. In dezelfde poule wonnen de Belgen met 0-2 van Finland. België is als groepswinnaar ook door naar de achtste finale.

Bij de Belgen stond oud-Ajacied Thomas Vermaelen in de basis.

➖➖➖

22:17 uur | Speelminuten voor Dolberg 🇩🇰
De Denen komen op een 0-2-voorsprong tegen Rusland. Dat is het moment dat Kasper Dolberg in wordt gebracht. De ex-Ajacied mag nog een half uur meedoen bij de Denen.

Het zijn voor Dolberg zijn eerste minuten op het EK2020.

➖➖➖

21:46 uur | Timber! 🦁
Wat een fantastisch seizoen maakt Jurriën Timber toch door. Eerst doorbreken bij Ajax en nu met Nederland naar de achtste finale van het EK en zelf ook speelminuten maken. 

Well done, Jurriën! 

➖➖➖

20:10 uur | Our boys 😍

➖➖➖

19:53 uur | Afgelopen!
Na een solide 0-3-overwinning plaatst Nederland zich met negen punten uit drie wedstrijden voor de achtste finale. Ook Noord-Macedonië wordt aan de zegekar gebonden.

Dit is de eindstand in poule C:

1. Nederland 3-9 (8-2)
2. Oostenrijk 3-6 (4-3)
3. Oekraïne 3-3 (4-5)
4. Noord-Macedonië 3-0 (2-8)

➖➖➖

19:31 uur | Geen 1-3
Opnieuw komt Oranje goed weg als Noord-Macedonië scoort. Het doelpunt gaat niet door vanwege buitenspel, net zoals in de eerste helft.

➖➖➖

19:25 uur | Lat! 💥
Wout Weghorst is in het veld gekomen en raakt bij zijn eerste balcontact direct de lat. Hij kreeg de bal mee van Frenkie de Jong op randje zestien, dacht niet na en raakte kiezelhard de bovenkant van het aluminium. 

➖➖➖

19:17 uur | Nummer 3!
Wat een heerlijke aanval! Met één enkele voetbeweging lanceert Malen zijn teammaat Memphis. Zijn inzet wordt nog gestopt door de doelman van Noord-Macedonië. Wijnaldum is er daarna als de kippen bij om in de rebound de 0-3 binnen te schieten.

➖➖➖

19:09 uur | Wijnaldum: 0-2!! ⚽
En daar is de tweede treffer voor Oranje. Via Berghuis en Memphis komt de bal voor de voeten van Wijnaldum die voor open goal binnen kan tikken. Het staat 0-2.

Vlak voor de treffer van Memphis werd een kopbal van De Ligt nog van de doellijn gehaald.

➖➖➖

19:03 uur | Timber komt erin
De tweede helft is van start. Bondscoach Frank de Boer heeft twee wissels toegepast. Jurriën Timber en Steven Berghuis zijn in het veld gekomen. Stefan de Vrij en Denzel Dumfries zijn eruit

Met Timber erbij staan er nu vier Ajacieden in het veld; Stekelenburg, Blind, Gravenberch en Timber dus.

➖➖➖

18:48 uur | Eerste helft zit erop
Het Nederlands elftal speelt bij vlagen frivool. Dankzij de goal van Memphis staat het 0-1 bij rust.

➖➖➖

18:29 uur | Flinke kans Nederlands elftal
Oef. Denzel Dumfries maakte bijna zijn derde goal van Euro 2020. Nederland was er opnieuw razendsnel uit via Malen. Hij gaf Dumfries een niet te missen kans. De rechtsback stuitte echter op de uitgekomen doelman van Noord-Macedonië.

➖➖

18:24 uur | 0-1 voor Oranje! 🧡
Het Nederlands elftal komt op voorsprong! Na een goede balverovering van Daley Blind countert Oranje erop los. Via Malen komt de bal voor de voet van Memphis. Die maakt de 0-1.

➖➖➖

18:21 uur | Paal! 💥
Weer komt Noord-Macedonië er gevaarlijk uit. Nu helpt het aluminium het Nederlands elftal. Trajkovski schiet naast Stekelenburg op de paal.

➖➖➖

18:09 uur | Door oog van de naald
Oranje leek al vrij rap op achterstand te komen, maar een goal van de Noord-Macedoniërs wordt afgekeurd voor buitenspel.

➖➖➖

18:00 uur | Noord-Macedonië - Nederland is begonnen
Er is afgetrapt in de Johan Cruijff ArenA. Goran Pandev heeft de bal aan het rollen gebracht.

Het Nederlands elftal speelt vanavond 'uit' het voetbalt dus in het zwart in plaats van in het bekende Oranje.

➖➖➖

17:43 uur | Aftellen...
De spelers staan op het veld voor een warming-up, de Oranjefans druppelen binnen. Noord-Macedonië - Nederland begint om 18:00 uur. 

➖➖➖

17:11 uur | Dit moet je weten over Noord-Macedonië - Nederland
Oranje speelde nog nooit tegen Noord-Macedonië, zoals het land sinds 2019 heet. Wel trof het vier keer Macedonië (twee keer winst, twee keer gelijk). Ajacied Maarten Stekelenburg was erbij toen Oranje in 2008 en 2009 wist te winnen van Macedonië in de WK-kwalificatie.

Onze tegenstander van vanavond is al uitgeschakeld op het EK2020 na twee nederlagen. Voor Goran Pandev, de grote man van het Balkanland, is het zijn laatste wedstrijd in het rode shirt van Noord-Macedonië.

Het Nederlands elftal kwam zes keer eerder in de geschiedenis in actie op 21 juni. De mooiste herinnering bewaart Oranje aan 1988. Toen werd West-Duitsland in de halve finale van het EK uitgeschakeld door Nederland. 

➖➖➖

16:37 uur | Opstelling Oranje bekend
De elf namen die aan de aftrap starten tegen Noord-Macedonië zijn zojuist bekendgemaakt. Drie Ajacieden staan in de basis.

Net zoals de eerste twee groepsduels beginnen Maarten Stekelenburg en Daley Blind aan het duel in de Johan Cruijff ArenA. Op het middenveld is Ryan Gravenberch de vervanger van Marten de Roon die op scherp staat.

Opstelling Oranje: Stekelenburg, Dumfries, De Ligt, De Vrij, Blind, Van Aanholt, F. De Jong, Gravenberch, Wijnaldum, Memphis, Malen.

➖➖➖

15:00 uur | Ajax & Finland: Petri Tiainen

Tiainen in 1986. Hij speelde 11 interlands voor Finland.

Om 21:00 uur neemt België het op tegen Finland. De eerste Fin die ooit bij Ajax speelde, werd vergeten. Petri Tiainen leek voorbestemd voor grootse daden; hij was kort voor zijn komst naar Ajax nog verkozen tot Fins speler van het seizoen. Toch zou het hem nooit lukken om bij Ajax echt door te breken. De volgende Finse speler die naar Amsterdam zou het heel anders verlopen. 

Zes jaar voor het tijdperk van Jari Litmanen zou beginnen, trok Tiainen van FC Kuusysi naar Ajax. Hij kwam met zijn vriendin in Amsterdam te wonen, maar had toch behoorlijk last van heimwee. In de eerste maanden bij zijn nieuwe club bleven speelminuten bovendien uit. 

Net toen hij zich toch had teruggevochten en zijn draai in en buiten het veld leek te vinden, volgde een domper. Tiainen kreeg tegen AZ een harde trap op zijn knie en viel geblesseerd uit. Na een (te) snelle revalidatie raakte hij bij zijn rentree opnieuw geblesseerd. 

Hoe hard de Fin ook vocht en hoe vastbesloten hij ook was om zich terug te knokken in het eerste, een echte comeback wist hij niet meer te maken. De loopbaan van de technische middenvelder was geknakt. In 1989 verliet hij Ajax, na acht officiële wedstrijden te hebben gespeeld. Zo kwam er door blessureleed een verdrietig einde aan de Ajax-tijd van de eerste Fin in Amsterdamse dienst.

➖➖➖

12:00 uur | Na het EK
Mooi nieuwtje: Ajax oefent twee weken na het einde van het EK tegen Bayern München. In de Allianz Arena spelen de Amsterdammers op 24 juli om 16:30 uur een oefenduel met de Duitsers. 

➖➖➖

10:45 uur | Amsterdammer Vertonghen
De captain van de Rode Duivels was in zijn Ajax-periode helemaal thuis in Amsterdam. Alweer tien jaar geleden volgden we de verdediger in zijn thuisomgeving in onze hoofdstad. "Ik ben verliefd geworden op deze buurt. Ik woon er nu vier jaar en ken eigenlijk iedereen hier", vertelt hij in het item. 

Vertonghen speelde dit EK de eerste twee pouleduels en kan vanavond tegen Finland de groepswinst veiligstellen. Hij doet dat met Toby Alderweireld - en soms Thomas Vermaelen - aan zijn zijde in de Belgische defensie. 

➖➖➖

Maandag 09:00 uur | Oranje in actie
Vanavond om 18:00 uur speelt het Nederlands elftal zijn laatste poulewedstrijd op het EK. Daarna wacht in Hongarije de achtste finale. Tegenstander van vandaag is Noord-Macedonië. 

Om 21:00 uur spelen oud-Ajacieden Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen en Toby Alderweireld voor de groepswinst tegen Finland. Bij Denemarken zullen Nicolai Boilesen en Kasper Dolberg alles op alles zetten om een plekje bij de laatste zestien te veroveren en hun maatje Christian Eriksen zodoende trots te maken. 

➖➖➖

17:06 uur | 🤳

➖➖➖

16:59 uur | Dia de la bandera 🇦🇷
Het is een speciale dag in Argentinië: de dag van de vlag. Sinds 1938 wordt dat op 20 juni gevierd in het Zuid-Amerikaanse land.

In het hele land vinden er vandaag feestelijkheden plaats ter ere van de vlag en de sterfdag van Manuel Belgrano. Hij ontwierp in 1812 de eerste blauwe Argentijnse vlag.

➖➖➖

13:53 uur | De Boer: 'Twee wissels'
Het Nederlands elftal heeft zich na twee duels in de poule al geplaatst voor de achtste finales. Daarom zou bondscoach Frank de Boer wat kunnen experimenteren met zijn elftal.

Toch laat hij zijn basiself redelijk intact. Dat gaf hij vanmiddag aan op de persconferentie voor het duel met Noord-Macedonië. Hij gaat twee wissels toepassen. Wie? "Dat zullen we morgen zien. Ik heb wel een idee met wie ik zou willen starten."

Zou Davy Klaassen bijvoorbeeld zijn eerste minuten kunnen gaan maken op dit EK?

➖➖➖

Zondag 08:51 uur | Vaderdag ❤️
Er komen vandaag geen Ajacieden in actie op het EK of Copa América. Maar vandaag is het wel vaderdag! Tijd dus om je pa in het zonnetje te zetten.

Dat doet ons terugdenken aan het kampioenschap van 2011. Het kampioenschap van de Derde Ster en de eerste van Daley Blind bij Ajax. En dus is 'papa Danny' trots op zijn zoon, zo laat hij weten tijdens de huldiging in de stad.

Uit ons archief 👇

➖➖➖

20:37 uur | Ajax en Spanje 🇪🇸
Spanje - Polen is het laatste potje van de tweede groepsronde tijdens het EK. Er komen geen Ajacieden of ex-Ajacieden in actie bij beide ploegen. De Pool Arek Milik was in eerste instantie wel geselecteerd, maar moest geblesseerd afhaken.

In het verleden was dat weleens anders. Vooral aan het begin van deze eeuw stonden er enkele Spanjaarden onder contract in Amsterdam. Wat dacht je van Gabri of Bojan Krkic.

Vanavond pakken we er een andere uit; Ismael Urzaiz, ook wel bekend als 'De Tank'. De boomlange Spanjaard die oorlog kon maken in punt van de aanval. Hij was in 2007 eigenlijk al met voetbalpensioen toen trainer Henk ten Cate hem verleidde voor een seizoen in Amsterdam. 

Hij had zich na een stroeve start van zijn carrière inmiddels onsterfelijk gemaakt bij Athletic de Bilbao. In elf jaar tijd maakte hij meer dan honderd goals. In 1999 werd hij zelfs tweede met Bilbao in de Spaanse competitie achter grootmacht FC Barcelona.

Voor de jonge Urzaiz was Johan Cruijff zijn grote idool. En dus klonk een jaartje Ajax, de club van Cruijff, aanlokkelijk voor spits die inmiddels al 36 was. Helaas werd het geen succes voor hem in Amsterdam. Hij stond één keer in de basis: in de uitwedstrijd tegen Kozakken Boys in de KNVB Beker.

De 1 meter 88 lange spits zag halverwege het seizoen de trainer vertrekken die hem had gehaald: Ten Cate. Hij verkaste naar Chelsea. De nieuwe oefenmeester, Adrie Koster, maakte weinig gebruik van Urzaiz. "Ik vond Amsterdam een mooie stad, vooral op de fiets, als het mooi weer is. Maar voor mij persoonlijk is het natuurlijk wel een teleurstellend en moeilijk seizoen geweest. Ik heb te veel naar de hemel gestaard", zei hij na dat teleurstellende jaar in Het Parool.

➖➖➖

16:58 uur | Schön niet in actie voor Hongarije
Geen speelminuten voor oud-Ajacied Szabolcs Schön vandaag. Afgelopen week viel hij tegen Portugal vlak voor tijd nog in. Die wedstrijd eindigde in een 0-3-nederlaag.

Vandaag bleef Hongarije knap op de been tegen titelfavoriet Frankrijk. In Boedapest werd het 1-1.

➖➖➖

14:00 uur | Hongarije - Frankrijk
Om 15:00 uur begint Hongarije - Frankrijk op Euro 2020. In de selectie van de Hongaren schuilt een oud-Ajacied: Szabolcs Schön. Hij speelde tussen 2017 en 2019 in de jeugdopleiding van Ajax.

De Hongaar, die overigens geen basisplek heeft straks, staat nu onder contract bij FC Dallas in Amerika.

➖➖➖

Zaterdag 08:43 uur | Argentinië pakt eerste driepunter
Na het gelijkspel van afgelopen week tegen Chili (1-1), is Argentinië er nu wel in geslaagd drie punten te pakken in de Copa América. In Brasília waren de Argentijnen met 1-0 te sterk voor Uruguay.

Een doelpunt na dertien minuten van Guido Rodriguez bleek genoeg voor de overwinning. Hij kopte een afgemeten voorzet van links binnen van Lionel Messi. Ajacieden Nico Tagliafico en Lísandro Martinez kwamen niet in actie.

Bij de Uruguayanen deed ex-Ajacied Luis Suárez de hele wedstrijd mee.

➖➖➖

22:49 uur | Voor de nachtbrakers 😉
Nu de Britse clash tussen Engeland en Schotland (0-0) ten einde is, blijven er een aantal opties voor. Je kunt je (voorzichtig) opmaken om naar bed te gaan, of je trekt 'm nog even door. Om 02:00 uur Nederlandse tijd komt Argentinië namelijk voor de tweede keer op deze Copa América in actie. Tegenstander in de Braziliaanse hoofdstad Brasília is Uruguay.

➖➖➖

18:10 uur | 🙏🙏
Zeer positief nieuws. De Deense voetbalbond heeft laten weten dat Christian Eriksen ontslagen is uit het ziekenhuis.

➖➖➖

14:43 uur | Well done, Maarten! 💪
Wat een topavond voor Maarten Stekelenburg!

✅61e interland
✅Clean sheet
✅Volgende ronde met Oranje

➖➖➖

11:50 uur | Argentinië in de Copa
Vannacht om 02:00 uur Nederlandse tijd staat de tweede groepswedstrijd voor Argentinië (Lisandro Martínez en Nico Tagliafico) op het programma in de Copa América. Uruguay is dan de tegenstander.

Dit is de stand in de poule bij de Argentijnen.

Groep A
1. Paraguay 1-3 (3-1)
2. Argentinië 1-1 (1-1)
3. Chili 1-1 (1-1)
4. Uruguay 0-0
5. Bolivia 1-0 (1-3)

➖➖➖

10:14 uur | ✌️ keer Blind
Daley Blind miste het laatste gedeelte van het seizoen door een enkelblessure, maar op het EK staat-ie er weer als vanouds.

Daarom zijn we even de statistieken in gedoken van de Ajacied. Blind is niet alleen belangrijk als slot op de deur, maar ook in de opbouw met zijn passes vooruit en vooral zijn dribbels. 

Ter vergelijking: Stefan de Vrij heeft een enorm hoog percentage aangekomen passes (98 procent van zijn 166 passes komen aan), maar dribbelt minder vaak in: negen keer. Daarnaast heeft De Vrij vijftig minuten meer gespeeld dan zijn teammaat Blind.

➖➖➖

Vrijdag 08:55 uur | Wakker worden met Oranje
Goedemorgen Ajacieden. We worden wakker als groepswinnaar van poule C. Nederland heeft zich al na twee wedstrijden in de groep geplaatst voor de achtste finale.

Gisteren kregen drie Ajacieden speeltijd: Maarten Stekelenburg, Daley Blind en Ryan Gravenberch.

Die laatste tweette vannacht vrolijk twee foto's van zichzelf in actie in het Oranje shirt met de tekst erbij: 

'Blij om te spelen en uitstekende teamprestatie. Op naar de volgende ronde'

En zo is dat! Voor de negentienjarige Ajacied waren het zijn eerste minuten op een internationaal eindtoernooi voor het Nederlands elftal.

➖➖➖

23:19 uur | Lekker, boys! 

➖➖➖

23:10 uur | Op 27 juni naar Boedapest
Het Nederlands elftal is na twee zeges verzekerd van de groepwinst in poule C. De overwinning op Oekraïne (3-2) kreeg vanavond een vervolg tegen Oostenrijk: 2-0.

Het is inmiddels duidelijk dat Oranje in de achtste finales gaat aantreden in Boedapest. Op zondag 27 juni wacht een treffen met een nummer drie uit poule D, E of F.

Komende maandag speelt Oranje eerst nog de laatste poulewedstrijd tegen het nog puntloze Noord-Macedonië.

Huidige stand in poule C:
1. Nederland 2-6 (5-2)
2. Oekraïne 2-3 (4-4)
3. Oostenrijk 2-3 (3-3)
4. Noord-Macedonië 2-0 (2-5)

➖➖➖

22:51 uur | Oranje wint opnieuw en pakt ticket voor laatste zestien ✅
Afgelopen. Het Nederlands elftal wint ook zijn tweede EK-duel en heeft zich daardoor al verzekerd van de groepswinst. De 2-0-zege op Oostenrijk kwam tot stand door goals van Depay (strafschop) en Dumfries.

Maarten Stekelenburg verdedigde de gehele wedstrijd het Nederlandse doel. Daley Blind was eveneens bassispeler, maar werd na ruim een uur spelen naar de kant gehaald. Ryan Gravenberch viel in de 74e minuut in en maakte zijn EK-debuut.

➖➖➖

22:30 uur | EK-debuut Gravenberch
Ryan Gravenberch maakt zijn eerste minuten op dit EK. Hij komt in de ploeg voor De Roon. Voor de Ajacied is het zijn zesde interland.

➖➖➖

22:24 uur | Oranje verdubbelt de voorsprong
Het wordt 2-0 via Dumfries na een fraaie, snelle counter.

➖➖➖

22:22 uur | Blind naar de kant
Voor Daley Blind zit de wedstrijd erop. Hij wordt in de 64e minuut vervangen door Aké. Zondag tegen Oekraïne vond dezelfde  wissel op een vergelijkbaar moment plaats.

In totaal heeft bondscoach Frank de Boer een driedubbele wissel doorgevoerd. Ook Wijndal en Malen zijn in de ploeg gekomen. Maarten Stekelenburg is nu de enige Ajacied op het veld.

➖➖➖

22:02 uur | Oranje én Oostenrijk ongewijzigd
We zijn begonnen aan de tweede helft. Met Maarten Stekelenburg en Daley Blind nog steeds in de ploeg gaat Oranje proberen de 1-0-voorsprong over de streep te trekken. De marge uitbreiden zou natuurlijk helemaal lekker zijn.

Er zijn geen wissels aan beide kanten.

➖➖➖

21:52 uur | Geen verkeerd plaatje, toch? 😎

➖➖➖

21:47 uur | Nipte voorsprong halverwege
Het is rust in de Johan Cruijff ArenA. Oranje leidt met 1-0 tegen Oostenrijk.

Het Nederlands elftal begon flitsend en nam in de elfde minuut de leiding via een benutte strafschop van Depay. Lange tijd gebeurde er weinig, totdat vlak voor rust weer een opleving van Oranje volgde. Kansen van Depay en Wijnaldum leverden echter niet de 2-0 op.

Positief is dat de defensie – met dus Maarten Stekelenburg en Daley Blind – nagenoeg niets heeft weggegeven.

➖➖➖

21:11 uur | 1️⃣ - 0️⃣
YES! Daar is de vroege voorsprong voor Oranje. Depay schiet in de elfde minuut een strafschop binnen.  

➖➖➖

21:00 uur | Succes, Oranje! 
De bal rolt in de Johan Cruijff ArenA. Kan Oranje na Oekraïne (3-2) ook Oostenrijk verslaan en zich daarmee al tot groepswinnaar kronen? 

➖➖➖

20:45 uur | 🦁📸
De Johan Cruijff ArenA is ook vanavond weer voor een gedeelte gevuld met fans. Een kleine fotoronde van binnen en buiten het stadion. ⤵️

➖➖➖

20:27 uur | De 'Steek' is ready
Beide ploegen zijn inmiddels begonnen aan de warming-up. Oranje kwam met Maarten Stekelenburg voorop naar buiten. De 'Steek' oogt klaar voor zijn tweede optreden op dit EK.

➖➖➖

20:00 uur | Belgen poetsen achterstand weg
België is als winnaar uit de bus gekomen in het EK-duel met Denemarken. De Belgen poetsten in de tweede helft een 1-0- achterstand weg en wonnen met 1-2. Captain Jan Vertonghen en Toby Alderweireld speelden namens de Rode Duivels de volledige negentig minuten.

Een andere Belgische oud-Ajacied, Thomas Vermaelen, viel in blessuretijd in. Bij de Denen was Kasper Dolberg geen speeltijd gegund.

Door de zege is België nu verzekerd van de achtste finales.

➖➖➖

19:42 uur | Oranje met Stekelenburg en Blind
De opstelling van Oranje voor het EK-duel met Oostenrijk is bekend. Net als tegen Oekraïne (3-2) verdedigt Maarten Stekelenburg het doel en is Daley Blind één van de drie centrale verdedigers.

Bij Oranje keert oud-Ajacied Matthijs de Ligt terug in de basis. Dat gaat helaas ten koste van Jurriën Timber, die net als Ryan Gravenberch en Davy Klaassen op de bank begint.

Opstelling Oranje: Stekelenburg, Dumfries, De Vrij, De Ligt, Blind, Van Aanholt, De Roon, F. de Jong, Wijnaldum, Weghorst, Memphis

➖➖➖

19:11 uur | Antony met Brazilië naar Spelen
Ajax heeft Antony toestemming gegeven om aan de Olympische Spelen mee te doen. De Brazilianen zijn in de poulefase van het olympische voetbaltoernooi gekoppeld aan Duitsland, Saudi-Arabië en Ivoorkust.

De openingswedstrijd van de Brazilianen is op 22 juli tegen Duitsland.

➖➖➖

18:46 uur | Denen op voorsprong
Het is rust bij Denemarken - België, het duel dat vooraf én in de tiende minuut schitterende steunbetuigingen aan Christian Eriksen kende. De Denen leiden in eigen land met 1-0 door een goal van Poulsen in de tweede minuut.

Bij de Belgen draagt Jan Vertonghen - die jarenlang met Eriksen bij Ajax speelde - de aanvoerdersband. Ook Toby Alderweireld is basisspeler.

➖➖➖

18:11 uur | 🔟👏
Respect. Het EK-duel tussen Denemarken en België werd zojuist een minuut lang gepauzeerd: er klonk vanaf de tribunes en het veld massaal applaus voor Christian Eriksen.

De oud-Ajacied zakte zaterdag in elkaar tijdens de wedstrijd tegen Finland. Hij werd direct op het veld behandeld en naar het ziekenhuis afgevoerd. Eriksen maakt het gelukkig naar omstandigheden goed, zo liet hij via zijn eigen social media-kanalen weten. 

➖➖➖

16:24 uur | Op naar Uruguay 🇺🇾
Lisandro Martínez tweette vannacht (Nederlandse tijd) een foto vanaf het trainingskamp van Argentinië. De verdediger van Ajax zit bij de selectie van de Argentijnen voor de Copa América. Ook Nico Tagliafico is geselecteerd.

Zaterdagnacht spelen ze de tweede wedstrijd van het Zuid-Amerikaanse equivalent van het EK. In de eerste poulewedstrijd bleven ze steken op een 1-1-gelijkspel tegen Chili.

➖➖➖

13:01 uur | Wat je moet weten over 🇳🇱 - 🇦🇹
Vanavond staan Nederland en Oostenrijk voor de twintigste keer in de historie tegenover elkaar. Oranje won negen keer, speelde vier keer gelijk en verloor zes maal. 

De laatste keer dat Oostenrijk won van Nederland dateert uit 1990. Het werd toen 3-2. 

Het Alpenland won de eerste groepswedstrijd met 3-1 van Noord-Macedonië. Dat was voor Oostenrijk de eerste EK-overwinning ooit. 

Voor Ajacied Davy Klaassen kan het zijn 25e interland worden. Hij maakte zijn debuut voor Oranje op 5 maart 2014. Het Nederlands elftal verloor toen wel met 2-0 van Frankrijk tijdens een oefeninterland.

➖➖➖

11:19 uur | 'Onze Oranje Leeuwinnen' 🦁
Vier speelsters van de Ajax Vrouwen gaan naar de Olympische Spelen met de Oranje Leeuwinnen. Hoeveel ervaring nemen zij met zich mee naar Japan?

Lize Kop
Interlands: 6

Stefanie van der Gragt
Interlands: 75
Doelpunten: 10

Sherida Spitse
Interlands: 188
Doelpunten: 42

Victoria Pelova 
Interlands: 11
Doelpunten: 0

➖➖➖

Donderdag 09:25 uur | Goedemorgen, Ajacieden
Het is donderdag 17 juni: de dag van het tweede duel voor Oranje in de poulefase van het EK. Nederland neemt het vanavond op tegen Oostenrijk.

Maar het is ook de dag van: Jurriën Timber. De verdediger van Ajax, die met Oranje mee is naar het eindtoernooi, viert zijn twintigste verjaardag.

Van harte gefeliciteerd, Jurriën 🥳

➖➖➖

13:49 uur | Vier Ajacieden in olympische selectie
De bondscoach van de Oranje Leeuwinnen, Sarina Wiegman, heeft haar selectie voor de Olympische Spelen in Tokyo bekendgemaakt. Ze heeft achttien spelers plus vier reserves geselecteerd.

Tot de achttienkoppige groep die zeker is van een plek behoren vier Ajacieden: Lize Kop, Stefanie van der Gragt, Victoria Pelova en Sherida Spitse. De laatste drie kregen in de afgelopen twee oefeninterlands steeds speeltijd. Kop moest die duels missen vanwege blessureleed, maar keert nu weer terug.

Met vier internationals zijn de Ajax Vrouwen hofleverancier van de Nederlandse olympische selectie.

De Oranje Leeuwinnen treffen in de groepsfase achtereenvolgens Zambia (21 juli), Brazilië (24 juli) en China (27 juli). Vlak voor vertrek naar Japan staat nog een uitzwaaiwedstrijd op het programma, op 3 juli tegen Zuid-Afrika. 

Selectie:
Stefanie van der Gragt 
Sherida Spitse
Lize Kop
Victoria Pelova
Lineth Beerensteyn 
Merel van Dongen 
Daniëlle van de Donk
Kika van Es 
Sisca Folkertsma
Jackie Groenen 
Dominique Janssen
Lieke Martens 
Vivianne Miedema 
Aniek Nouwen
Jill Roord 
Shanice van de Sanden 
Sari van Veenendaal 
Lynn Wilms 

Reserves:
Renate Jansen
Loes Geurts
Inessa Kaagman
Anouk Dekker

➖➖➖

11:50 uur | Toeleven naar morgen
Het is een rustige dag qua interlands. Er staan geen duels gepland waarbij Ajacieden in actie kunnen komen.

Wat dat betreft maken we ons op voor de grote dag van morgen als Oranje voor de tweede keer op het EK in actie komt. In de Johan Cruijff ArenA wacht het treffen met Oostenrijk. Net als tegen Oekraïne (3-2) is de aftrap om 21:00 uur.

➖➖➖

10:00 uur | Even nagenieten 😍
De Oranje Leeuwinnen hielden gisteravond gigantisch huis. Het oefenduel met Noorwegen werd met liefst 7-0 gewonnen. Sherida Spitse was de maker van het mooiste doelpunt van de avond. Kijk en geniet!

➖➖➖

Woensdag 09:00 uur | Geen WK voor Curaçao
Curaçao moet zijn droom om actief te zijn op het WK voorlopig even opgeven. Afgelopen nacht volgde uitschakeling in de tweede ronde van de CONCACAF-kwalificatie door een 0-0-gelijkspel tegen Panama. Die remise werd fataal omdat het heenduel van de play-off met 2-1 was verloren.

Bij Curaçao kwam Vurnon Anita de gehele wedstrijd in actie. Patrick Kluivert nam bij afwezigheid van Guus Hiddink als interim-bondscoach de honneurs waar.

➖➖➖

19:50 uur | Hongarije verliest, afgekeurde goal Schön
Het EK-duel Hongarije – Portugal is geëindigd in 0-3. Het stond lange tijd 0-0, maar na de Portugese openingsgoal in de 84e minuut was de ban gebroken.

Voormalig jeugdspeler van Ajax, Szabolcs Schön, kwam dertien minuten voor tijd binnen de lijnen en liet zich meteen gelden. Hij dacht bij 0-0 de Hongaren op voorsprong te zetten, maar die treffer werd terecht vanwege buitenspel afgekeurd.

➖➖➖

19:47 uur | Zevenklapper voor Oranje Leeuwinnen
Het is afgelopen in Enschede. De Oranje Leeuwinnen winnen met liefst 7-0 van Noorwegen. Halverwege was het 2-0, mede door een schitterende treffer van Sherida Spitse. In de tweede helft kwamen er vervolgens nog vijf treffers bij.  

Spitse en Stefanie van der Gragt begonnen in de basis en speelden respectievelijk 82 en 61 minuten mee. Victoria Pelova kwam in de 73e minuut als invaller binnen de lijnen.

➖➖➖

19:15 uur | Galavoorstelling van de Oranje Leeuwinnen
Ook in de tweede helft lopen de zaken meer dan voorspoedig voor de Oranje Leeuwinnen, die in het eerste kwartier na rust liefst drie goals hebben gemaakt. De stand is daardoor 5-0 (!).

Het is een grote galavoorstelling van de Leeuwinnen tegen Noorwegen.  

➖➖➖

18:45 uur | Prima eerste bedrijf 🔥
Het is rust in Enschede. De eerste helft is uitstekend verlopen. De Oranje Leeuwinnen gaan met 2-0 aan de leiding. De tweede goal werd gemaakt door Ajacied Sherida Spitse.

De Ajacied voerde in de 34e minuut haar specialiteit op: een vrije trap.

➖➖➖

18:34 uur | Wow Sherida!
YESS! De Oranje Leeuwinnen komen op 2-0 en Sherida Spitse is de maker van het fraaie doelpunt. Ze pegelt een vrije trap van zo’n 25 meter schitterend diagonaal in het Noorse doel.

➖➖➖

18:31 uur | So far so good
Er is ruim een halfuur gespeeld in de Grolsch Veste. De Oranje Leeuwinnen leiden met 1-0 door een goal van Miedema in de veertiende minuut. Sherida Spitse en Stefanie van der Gragt zijn in de basis begonnen.

➖➖➖

18:01 uur | De bal rolt in Enschede
De Oranje Leeuwinnen zijn begonnen aan de oefeninterland tegen Noorwegen. Kan de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zich herstellen van de nederlaag tegen Italië (1-0) van vijf dagen geleden?

➖➖➖

16:45 uur | #75 voor Van der Gragt
Stefanie van der Gragt heeft opnieuw een basisplaats gekregen voor de oefeninterland van de Oranje Leeuwinnen tegen Noorwegen. Ook afgelopen donderdag startte ze tegen Italië (1-0 verlies).

Het is voor de verdediger van de Ajax Vrouwen haar 75e interland voor Oranje. Een schitterende mijlpaal! Ze maakte haar debuut op 8 maart 2013 tegen Zwitserland (1-1).

Sherida Spitse staat ook aan de aftrap.

Opstelling: Van Veenendaal, Folkertsma, Van der Gragt, Nouwen, D. Janssen, Spitse, Groenen, Van de Donk, Roord, Miedema, Martens.

➖➖➖

15:45 uur | 🦁 vs. Noorwegen
De laatste keer dat de Oranje Leeuwinnen het tegen Noorwegen opnamen was in de poulefase voor kwalificatie van het WK 2019. Op 4 september 2018 verloren de dames met 2-1 van Noorwegen.

Vivianne Miedema maakte de enige Nederlandse treffer. Oranje zou zich uiteindelijk wel plaatsen voor het WK en op dat eindtoernooi zelfs de finale halen. Die verloren de Oranje Leeuwinnen wel van de Verenigde Staten.

Oranje heeft - helaas - ook een negatieve balans tegen Noorwegen. Van de 25 wedstrijden wonnen de vrouwen slechts zes keer.

➖➖➖

13:01 uur | Nieuw oefenduel voor Oranje Leeuwinnen
Vanavond spelen de Oranje Leeuwinnen een oefeninterland tegen Noorwegen. Het duel begint om 18:00 uur en is te zien op SBS9.

Gisteren werd nog bekendgemaakt dat de Oranje Vrouwen nog een oefenduel spelen voordat ze naar Japan gaan voor de Olympische Spelen. Op 3 juli speelt de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman tegen Zuid-Afrika op een nog nader te bepalen locatie.

Op 21 juli staat het duel met Zambia op de Olympische Spelen op het programma.

➖➖➖

10:30 uur | Goed nieuws uit Denemarken ❤️
Christian Eriksen heeft een berichtje gestuurd uit het ziekenhuis.

'Het gaat naar omstandigheden goed met me. Ik wil iedereen bedanken voor alle lieve berichtjes van over de hele wereld. Er worden in het ziekenhuis nog steeds onderzoeken gedaan, maar ik voel me 'okay'. Ik ga Denemarken aanmoedigen de komende wedstrijden.'

De oud-Ajacied zakte zaterdag in elkaar tijdens de wedstrijd Denemarken - Finland. Hij werd direct op het veld behandeld en direct naar het ziekenhuis afgevoerd. Het duel werd later op de avond uitgespeeld (0-1 winst voor Finland).

➖➖➖

Dinsdag 08:13 uur | Wakker worden met Argentinië
Goedemorgen Ajacieden. Argentinië is vannacht niet verder gekomen dan een 1-1-gelijkspel in de Copa América tegen Chili.

Messi scoorde met een geweldige vrije trap de 1-0. De Argentijnen hadden met name in de eerste helft kansen om de score uit te breiden. In de tweede helft stond het plots 1-1. Nico Tagliafico raakte de Chileen Vidal in het strafschopgebied, zonder hem aan te zien komen. Hoewel Vidal in eerste instantie miste, maakte Vargas uit de rebound gelijk. Lisandro Martínez bleef 90 minuten op de bank.

In dezelfde poule won Paraguay met 3-1 van Bolivia.

➖➖➖

22:00 uur | Mucho suerte Nico y Licha!
Nico Tagliafico heeft straks een basisplaats bij Argentinië. De Ajacied treft met zijn land in hun eerste duel in de Copa América Chili. Lisandro Martínez moet genoegen nemen met een plaats op de bank. De wedstrijd start om 23 uur Nederlandse tijd.

➖➖➖
14:29 uur | Ajax & Tsjechië: Zdenek Grygera
Er komen vandaag geen Ajacieden in actie op het EK. Om 15:00 uur staat er wel een wedstrijd op het programma op het Europese landentoernooi: Schotland - Tsjechië.

En met de Tsjechen heeft Ajax historisch gezien wel een link. Er speelden drie Tsjechen in het eerste elftal; Vaclav Cerny, Tomas Galasek en Zdenek Grygera. In de zomer van 2003 zocht Ajax een onverzettelijke verdediger naast de andere zomeraankoop: Julian Escudé. En die werd gevonden bij Sparta Praag: Grygera.

Een 23-jarige Tsjech die een belangrijk aandeel had in het kampioenschap van de Praagse grootmacht. Omdat hij inmiddels ook al zestien wedstrijden in het nationale elftal had gespeeld, zat de Europese top achter Grygera aan. Ajax won de slag om de handtekening van de Tsjech.

Zijn start in Amsterdam was nog best zwaar, omdat hij moeite had met het Ajax-systeem. Maar ook omdat hij geen Engels sprak, enkel gebrekkig Duits. Daarom werd Galasek, die op dat moment ook bij Ajax voetbalde, regelmatig ingeschakeld als tolk.

Toch kwam Grygera al in zijn eerste seizoen tot twintig wedstrijden voor Ajax en werd hij direct landskampioen met de ploeg. Zijn hoogtepunt in het shirt van Ajax? De rake volley tegen Feyenoord in de uitwedstrijd van 2005 (2-3). In vier jaar tijd groeide hij uit tot een belangrijke pion in de verdediging van Ajax. Daarmee voetbalde hij zich op de radar van Juventus, dat hem in 2007 transfervrij overnam.

Na vier seizoenen Italië vertrok de Tsjech naar Fulham. Daar zette hij in december 2012 een punt achter zijn loopbaan vanwege een zware knieblessure.

➖➖➖

11:16 uur | Focus op Copa América 🇦🇷
Aan de andere kant van de wereld is de Copa América begonnen. Brazilië won gisteravond laat van Venezuela, dat acht spelers miste na een uitbraak van het coronavirus binnen de selectie. Het werd 3-0.

Vanavond speelt Argentinië om 23:00 uur tegen Chili. Dat betekent dat Nico Tagliafico en Lisandro Martínez in actie kunnen komen

➖➖➖

10:21 uur | De cijfers van onze Ajacieden
Maarten Stekelenburg, Jurriën Timber en Daley Blind kwamen gisteren in actie voor het Nederlands elftal op het EK. Dankzij statistiekenbureau ORTEC hebben we de cijfers van de drie heren voor jullie paraat;

- Hoe presteerden de twee Ajax-verdedigers in de opbouw?
- Wat was de reddingspercentage van doelman Stekelenburg?
- Hoe verging het Blind en Timber bij hun verdedigende taken?

Oordeel zelf 👇

➖➖➖

Maandag 08:20 uur | Goedemorgen Ajacieden.
Lekker geslapen na de 3-2-overwinning van Nederland op Oekraïne? Drie Ajacieden stonden aan de aftrap van de eerste driepunter van Oranje op het EK: Maarten Stekelenburg, Jurriën Timber en Daley Blind.

Voor Timber was het 'slechts' zijn derde interland. Hij reageerde na afloop blij op Twitter.

'De laatste vijftien minuten waren een emotionele achtbaan, maar we hebben gewonnen!'

➖➖➖

23:23 uur | Ervaren Stekelenburg 🧤
Een mooi feitje: Maarten Stekelenburg is de oudste speler ooit in het Nederlands elftal die in de basis heeft gestaan op het EK. 

1. Maarten Stekelenburg: 38 jaar, 264 dagen
2. Edwin van der Sar: 37 jaar, 236 dagen
3. Arnold Mühren: 37 jaar, 23 dagen
4. Pim Doesburg: 36 jaar, 227 dagen
5. Hans van Breukelen: 35 jaar, 262 dagen

➖➖➖

22:52 uur | Afgelopen!
De punten zijn binnen! Nederland wint de openingswedstrijd met 3-2 van Oekraïne.

Oranje maakte het zichzelf onnodig lastig door een 2-0-voorsprong uit handen te geven. Dankzij een rake kopbal van Dumfries werd het alsnog 3-2 voor het elftal van Frank de Boer.

➖➖➖

22:45 uur | Timber mag gaan rusten
Opnieuw een dubbele wissel aan de kant van het Nederlands elftal. Timber gaat eruit en wordt vervangen door ex-Ajax-speler Joël Veltman. 

Daarnaast wordt Weghorst vervangen door Luuk de Jong.

➖➖➖

22:41 uur | Dumfries scoort!! ⚽⚽⚽
Wat een wedstrijd is dit, zeg. Nederland komt weer op voorsprong dankzij een fantastische kopbal van Denzel Dumfries.

➖➖➖

22:35 uur | Oekraïne maakt gelijk
Nee toch! Binnen no-time staat het 2-2. Yaremchuck kopt binnen.

➖➖➖

22:32 uur | Oekraïne scoort tegen ⚽
Yarmolenko schiet schitterend binnen voor Oekraïne: 2-1. Maarten Stekelenburg strekt zich nog wel, maar kan niet bij de schitterende trap vanaf randje strafschopgebied van de buitenspeler van West Ham United.

➖➖➖

22:20 uur | Wissel Blind 🔄
Daley Blind mag na 64 minuten naar de kant. De verdediger wordt gewisseld voor Nathan Aké. Voor Blind was het zijn tweede wedstrijd na de blessure die hij opliep tegen Gibraltar. 

Ook Van Aanholt gaat eruit. Wijndal vervangt hem.

➖➖➖

22:15 uur | Weghorst maakt de tweede
Het was even billenknijpen, maar het staat 2-0 in de Johan Cruijff ArenA! De goal van Wout Weghorst werd bekeken door de VAR vanwege een vermeend buitenspel van Dumfries.

De lijnen die werden getrokken door de VAR gaven doorslag: een terechte goal! Dit gaat goed voor het Nederlands elftal.

➖➖➖

22:09 uur | Wijnaldum! 🇳🇱
Jaaa! Het staat 1-0 voor het Nederlands elftal. Georginio Wijnaldum schiet een rebound kiezelhard binnen.

De voorsprong is terecht. Nederland creëert meer en heeft meer balbezit.

➖➖➖

22:02 uur | Let's go!
De tweede helft is van start. Zet 'm op, boys!

➖➖➖

21:47 uur | Geen goals in de Johan Cruijff ArenA
Het staat 0-0 bij rust. Het Nederlands elftal maakt helemaal geen verkeerde indruk in de eerste 45 minuten.

Maarten Stekelenburg moest zelf nog twee keer reddend optreden bij schoten van Oekraïne.

➖➖➖

21:26 uur | Prima begin
We zijn zo'n 25 minuten onderweg bij Nederland - Oekraïne. Oranje startte sterk en heeft ook het meeste balbezit.

Georginio Wijnaldum, Denzel Dumfries en Wout Weghorst kregen al een kans op de openingstreffer.

➖➖➖

21:00 uur | We zijn begonnen! 🇳🇱
Het fluitje is gegaan. Het EK is nu ook voor het Nederlands elftal van start. C'mon boys!

➖➖➖

20:33 uur | Warming-up is begonnen 🌡️
De spelers van Oranje staan op het veld voor de warming-up. Om 21:00 uur begint het duel met Oekraïne.

Het EK staat op punt van beginnen voor het Nederlands elftal! 💪

➖➖➖

19:41 uur | Opstelling
In de opstelling van het Nederlands elftal tegen Oekraïne staan drie Ajacieden in de basis: Maarten Stekelenburg, Jurriën Timber en Daley Blind.

Met deze elf start Oranje: Stekelenburg, Dumfries, Timber, De Vrij, Blind, Van Aanholt, De Roon, De Jong, Wijnaldum, Memphis, Weghorst

➖➖➖

17:12 uur | Johan Cruijff ArenA 😍
Nederland trapt vanavond om 21:00 uur tegen Oekraïne af in 'onze' Johan Cruijff ArenA. Speciaal voor Euro2020 heeft-ie wel een kleine metamorfose ondergaan.

➖➖➖

14:23 uur | Ajax-spelers in Oranje 🇳🇱
Vijf Ajacieden zijn geselecteerd voor het Nederlands elftal. Ook voor hen begint vandaag het EK.

Maar hoeveel 'caps' hebben ze al achter hun naam en hoeveel goals hebben ze in Oranje gescoord?

Maarten Stekelenburg
Interlands: 59
Leeftijd bij debuut: 21 jaar, 11 maanden en 12 dagen
Goals: 0

Jurriën Timber
Interlands: 2
Leeftijd bij debuut: 19 jaar, 11 maanden en 16 dagen
Goals: 0

Daley Blind
Interlands: 78
Leeftijd bij debuut: 22 jaar, 10 maanden en 28 dagen
Goals: 2

Ryan Gravenberch
Interlands: 5
Leeftijd bij debuut: 18 jaar, 10 maanden en 8 dagen
Goals: 1

Davy Klaassen
Interlands: 24
Leeftijd bij debuut: 21 jaar en 12 dagen
Goals: 5

➖➖➖

10:59 uur | Update over Christian Eriksen 🙏
De Deense bond komt zojuist met een positieve update over oud-Ajacied Christian Eriksen.

De nationale voetbalbond van Denemarken meldt dat zijn toestand stabiel is en dat ze met de middenvelder hebben gesproken. Hij zal nog wel in het het ziekenhuis verder worden onderzocht.

Als men een berichtje wil sturen naar Eriksen, wordt er vriendelijk verzocht die te verzenden richting de bond. Zij zorgen ervoor dat de boodschap bij de middenvelder terecht komt.

➖➖➖

09:19 uur | Doelpuntloos gelijkspel
Edson Álvarez kwam vannacht in actie met zijn Mexico tegen Honduras.

Het vriendschappelijke duel dat in het Amerikaanse Atlanta werd afgewerkt, eindigde in 0-0. Álvarez maakte negentig minuten.

➖➖➖

08:31 uur | Top 10 van onze bondscoach 🦁
De huidige bondscoach van Oranje, Frank de Boer, was in zijn tijd bij Ajax een ware vrijetrappenspecialist.

We hebben de tien mooiste vrije trappen in zijn Ajax-tijd voor je op een rij gezet.

➖➖➖

07:34 uur | Matchday voor Oranje!
Het EK gaat ook beginnen voor het Nederlands elftal. Vijf Ajacieden zitten in de EK-selectie van Oranje; Maarten Stekelenburg, Jurriën Timber, Daley Blind, Ryan Gravenberch en Davy Klaassen.

Zaterdag maakte bondscoach Frank de Boer bekend dat Stekelenburg ook de eerste keeper wordt op het EK!

Succes, mannen! 👊

➖➖➖

Zondag 07:30 uur | Goedemorgen Ajacieden
Welkom bij het nieuwe interland-alert. Hier houden we je op de hoogte van alle verrichtingen van de Ajax-spelers die voor hun land uitkomen.

Omdat het EK ook voor Oranje begint, zijn we een nieuw interland-alert gestart. 

Bekijk ook nog ons vorige interland-alert, waarin we uitgebreid de halve finale van Jong Oranje op het EK O21 hebben behandeld. 

Bekijk hier ook het spoorboekje van de komende weken:

Nederland: Maarten Stekelenburg, Daley Blind, Davy Klaassen, Ryan Gravenberch, Jurriën Timber
Nederland - Oekraïne (Zondag 13 juni, 21:00 uur, EK) 3-2
Nederland - Oostenrijk (Donderdag 17 juni, 21:00 uur, EK) 2-0
Noord-Macedonië - Nederland (Maandag 21 juni, 18:00 uur, EK) 3-0
Nederland - Tsjechië (Zondag 27 juni, 18:00 uur, EK) 0-2

Argentinië: Lisandro Martínez, Nico Tagliafico
Argentinië - Chili (Maandag 14 juni, 23:00 uur Nederlandse tijd, Copa América) 1-1
Argentinië - Uruguay (Zaterdag 19 juni, 02:00 uur Nederlandse tijd, Copa América) 1-0
Argentinië - Paraguay (Dinsdag 22 juni, 01:00 uur Nederlandse tijd, Copa América) 1-0
Argentinië - Bolivia (Dinsdag 29 juni, 02:00 uur Nederlandse tijd, Copa América) 4-1
Argentinië - Ecuador (Zondag 4 juli, 03:00 uur Nederlandse tijd, Copa América) 3-0
Argentinië - Colombia (Woensdag 7 juli, 03:00 uur Nederlandse tijd, Copa América) 1-1 (Argentinië w.n.s.)
Argentinië - Brazilië (Zondag 11 juli, 02:00 uur Nederlandse tijd, Copa América) 1-0

Mexico: Edson Álvarez
Mexico - Panama (Donderdag 1 juli, 03:00 uur Nederlandse tijd, vriendschappelijke wedstrijd) 3-0
Mexico - Nigeria (Zondag 4 juli, 05:00 uur Nederlandse tijd, vriendschappelijke wedstrijd) 4-0
Mexico - Trinidad en Tobago (Zondag 11 juli, 04:00 uur Nederlandse tijd, Gold Cup) 0-0
Curaçao - Mexico (Donderdag 15 juli, 03:30 uur Nederlandse tijd, Gold Cup)
Mexico - El Salvador (Maandag 19 juli, 04:00 uur Nederlandse tijd, Gold Cup)

Suriname: Sean Klaiber
Jamaica - Suriname (Dinsdag 13 juli, 00:30 uur Nederlandse tijd, Gold Cup)
Suriname - Costa Rica (Zaterdag 17 juli, 02:30 uur Nederlandse tijd, Gold Cup)
Suriname - (n.n.b.) (Woensdag 21 juli 01:00 uur Nederlandse tijd, Gold Cup)

Brazilië O23: Antony
Brazilië O23 - Duitsland O23 (Donderdag 22 juli, 10:30 uur, Olympische Spelen)
Brazilië O23 - Ivoorkust O23 (Zondag 25 juli, 10:30 uur, Olympische Spelen)
Saoudi-Arabië O23 - Brazilië O23 (Woensdag 28 juli, 10:00 uur, Olympische Spelen)

Oranje Leeuwinnen: Stefanie van der Gragt, Victoria Pelova, Sherida Spitse, Lize Kop
Nederland - Noorwegen (Dinsdag 15 juni, 18:00 uur, vriendschappelijke wedstrijd) 7-0
Zambia - Nederland (Woensdag 21 juli, 13:00 uur, Olympische Spelen)
Nederland - Brazilië (Zaterdag 24 juli, 13:00 uur, Olympische Spelen)
Nederland - China (Dinsdag 27 juli, 13:30 uur, Olympische Spelen)

Tags

  • #Interlands

Socials

Gerelateerde artikelen

Jeugd1

In beeld | Ajax-jeugd mag eindelijk weer wedstrijden spelen

Zaterdagochtend was het zover: op sportcomplex de Toekomst mogen voor het eerst sinds oktober weer wedstrijden worden gespeeld. De jonge Ajacieden, uiteraard in opperbeste stemming, werden vastgelegd door onze fotograaf.

Tags

  • #AjaxJeugd

Socials