Menu
Ajax verzuimt koppositie te veroveren

Ajax verzuimt koppositie te veroveren

Ajax had zondag alle kans om sinds 987 dagen de koppositie te pakken, maar slaagde daar niet in. Na een 3-1-ruststand kwam Heerenveen terug tot 3-3. Invaller Klaas Jan Huntelaar leek de winnende te maken, maar de uitploeg veerde nog 1 keer succesvol op, waardoor er een 4-4-eindstand op het bord stond.

Koppostitie inzet van vandaag
Voor de wedstrijd kwam er een extra motivatie uit Emmen. Daar snoepte de plaatselijke FC koploper PSV namelijk 2 punten af door in de slotfase de 2-2 te maken. Dat betekende dat Ajax bij winst voor het eerst sinds de beruchte 8e mei van 2016 lijstaanvoerder zou zijn.

Doelpuntenregen
Daar leek het wel  op uit te draaien in een – slordige – maar zeer enerverende wedstrijd, waarin Ajax  bij rust op een onoverbrugbare 4-1-voorsprong had moeten staan. Had moeten, want het liep totaal anders.

Controle bij Nous!
Controle bij Nous!
Frenkie houdt de bal net niet binnen.
Frenkie houdt de bal net niet binnen.
Dusan zet Ajax op voorsprong.
Dusan zet Ajax op voorsprong.
En daar is de 2-1.
En daar is de 2-1.
Voor het eerst sinds 18 november 2017 in de basis.
Voor het eerst sinds 18 november 2017 in de basis.
Davy Klaassen te gast.
Davy Klaassen te gast.

In de 13e minuut bezorgde Dusan Tadic de thuisploeg de gewenste voorsprong, maar in de 1e tegenaanval stond het alweer gelijk. Sam Lammers verschalkte invaldoelman Kostas Lamprou - die de in de warming-up afgehaakte Andre Onana verving - met een schuiver in de verre hoek, 1-1 na een kwartier spelen. Maar Tadic bracht Ajax binnen een mum van tijd weer aan de leiding na een fantastische crosspass van Daley Blind, 2-1.

Tadic mist kans op 4-1
In de 27e minuut nam Ajax een marge van 2 goals. Bij een hoge bal zat doelman Warner Hahn helemaal mis. Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt zorgde tussen 2 Heerenveen-spelers in voor zo’n dreiging dat Pelle van Amersfoort de 3-1 achter zijn eigen keeper werkte. Bij rust had het eigenlijk al 4-1 moeten staan, toen de Amsterdammers een strafschop kregen, maar Tadic zag zijn inzet gekeerd door Hahn. Hoe duur die misser was, werd binnen een kwartier na rust duidelijk.

Ajax veel te slordig
Want Ajax kwam veel te slordig uit de kleedkamer. In de 50e minuut kon Lammers voor de 2e keer deze middag uithalen en even zo vaak kwam hij tot een doelpunt - 3-2 - en 5 minuten later was het zelfs 3-3. Lammers bediende Van Bergen, die Sinkgraven dolde en Lamprou kansloos liet.

Ten Hag moet in de 2e helft flink bijsturen.
Ten Hag moet in de 2e helft flink bijsturen.
Lamprou baalt als een stekker.
Lamprou baalt als een stekker.
Tadic kan het nauwelijks geloven.
Tadic kan het nauwelijks geloven.

Hahn in de weg
Daarna kreeg Ajax weliswaar kansen, maar stond Hahn keer op keer in de weg. Even was er nog een spannend moment toen Lamprou tegen Lammers botste en de VAR de scheidsrechter opriep nog eens naar de beelden te kijken. Gözübüyük zag echter nog steeds geen aanleiding tot een strafschop. Treurig was de nieuwe blessure voor Sinkgraven die in de 68e minuut gewisseld moest worden.

Net geen gouden wissel
Het bleef razend spannend in de Johan Cruijff ArenA. Klaas Jan Huntelaar kwam de laatste 10 minuten voor Kasper Dolberg en al 2 minuten wist de spits te scoren, 4-3! Het had een gouden wissel kunnen zijn als Kik Pierie in blessuretijd uit een corner niet de 4-4 had gemaakt…

Zo start 2019 niet zoals gewenst. Volgende week in de Eredivisie de Klassieker in de Rotterdamse Kuip. Maar eerst ontvangen we donderdag Heerenveen opnieuw. Dan in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker.

Lees ook: Opstellingen en statistieken Ajax - sc Heerenveen

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst