Menu
Pijnlijke nederlaag Ajax bij FC Utrecht

Pijnlijke nederlaag Ajax bij FC Utrecht

Drie dagen na de uitschakeling op het podium van de UEFA Europa League leed Ajax een gevoelig, of eigenlijk pijnlijk verlies in de Eredivisie. Op bezoek bij FC Utrecht kapseisde de Ajax-boot drie minuten voor tijd: 1-0. Oud-Ajacied Yassin Ayoub velde zijn oude club met de winnende treffer. Ajax beleefde daarmee een rampweek.

Hoe had Ajax de uiterst teleurstellende uitschakeling in de UEFA Europa League verwerkt? Het 1-1-gelijkspel van afgelopen donderdag tegen Molde FK dreunde nog na in de Domstad. Na de Europese eliminatie en de eerdere uitschakeling in het bekertoernooi, rest de Ajacieden nog één missie in dit seizoen. Kampioen worden en (daarmee) deelname aan de UEFA Champions League afdwingen. Daags na het 1-1-gelijkspel van PSV, thuis tegen Roda JC, kon – nee moest – Ajax goede zaken doen op Nieuw Galgenwaard. De Amsterdamse koploper van de Eredivisie kon zijn eerste plek versterken.

De statistieken vertelden vooraf hoe lastig de uitbeurt in Utrecht de laatste jaren is. Sinds 1 maart 2009 (0-2) lukte het zes competitieduels op rij niet om te winnen in de Domstad. Vooraf sprongen twee statistieken in het oog. Frank de Boer verloor tot zondag als Ajax-trainer nog nooit een Eredivisie-duel in december; het lukte de Noord-Hollander als coach nog nooit te winnen op Utrechtse voetbalgrond. Aan die eerste statistiek kwam op 13 december 2015 een einde. Helaas blijft De Boer wachten op zijn eerste Eredivisie-zege in Urecht.  

Nieuwe gezichten
De Boer had zijn basisploeg vooraf aardig vertimmerd, vergeleken met de startende elf tegen Molde FK. Anwar El Ghazi, Riechedly Bazoer en Kenny Tete waren nieuwe gezichten aan de aftrap. Tete was donderdag nog geschorst. De Boer begon zondag met een driemansdefensie. Mitchell Dijks, normaal eerste keus als linksback, begon op de bank. Jairo Riedewald had de linkervleugel en het centrum als werkterrein. Thulani Serero en Riechedly Bazoer steunden de verdediger daarbij; het duo bekommerde zich beurtelings vanaf het middenveld over de vrijgekomen ruimtes op links.

Ajax was de eerste helft de bovenliggende partij, maar merkwaardig genoeg kreeg de thuisclub de grootste kansen. Binnen het eerste halfuur stichtten Andreas Ludwig (schot, redding Cillessen), Sean Klaiber (scherpe voorzet) en spits Sébastien Haller (goal afgekeurd wegens buitenspel) onrust in de Amsterdamse defensie. Ajax (dat het eerste halfuur niets creëerde) bleef schadevrij. Elf minuten voor rust zorgden Serero en El Ghazi voor het eerste gevaar voor Robbin Ruiter. Serero zag zijn inzet geblokt, waarna El Ghazi er evenmin in slaagde Ruiter te passeren. Verder dan een afstandsschot van controleur Nemanja Gudelj kwam Ajax de eerste helft niet. Het was een schrale kansenoogst.

Ajax schoot zondagmiddag tekort voor een zege bij FC Utrecht.
Ajax schoot zondagmiddag tekort voor een zege bij FC Utrecht.

Geen Ajax-fans
De Ajacieden konden zich zondag ook niet laten inspireren door de eigen aanhang. In aanloop naar het competitieduel is veel gezegd en geschreven over de beslissing om geen Ajax-fans toe te laten. De kwestie blijft even onbegrijpelijk als oneerlijk. Kwaadaardige spreekkoren vanaf de Bunnik Side tijdens de vorige editie van FC Utrecht - Ajax zorgden ervoor dat het vak met harde kernsupporters leeg bleef.

Omdat FC Utrecht de Bunnik Siders alsnog elders onderbracht, kwam de veiligheid in het geding. De beslissing dwong de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen ertoe Ajax-fans te weigeren. Recht tegenover de Bunnik Side vandaag dus ook een gapend leeg uitvak. Zo werd uiteindelijk Ajax gestraft voor Utrechtse misdragingen. De wereld op zijn kop. ‘Teleurstellend en niet te begrijpen dat wij als bestuur en fans vandaag niet welkom zijn’, twitterde Ajax-directeur Edwin van der Sar vlak voor de kick-off vanuit huis.

Het leek overigens bij vlagen wel alsof de vele leeg gebleven stoeltjes beide ploegen beroofden van frisheid en creativiteit. De soms wat matte sfeer in het stadion haalde niet bepaald het allerbeste boven in de Utrechters en Ajacieden. Met de invallers Viktor Fischer (direct na rust vervanger van de geblesseerde Amin Younes) en Lasse Schöne (laatste twintig minuten voor El Ghazi) hoopte De Boer ongetwijfeld zijn ploeg te helpen aan een extra dosis bezieling en overtuiging.

Ayoub slaat toe
Tastbaar resultaat leverde het lange tijd niet op. In de slotfase kwam Ajax niet verder dan een mogelijkheid voor Milik, die net onder de bal doorging na een vrije trap van Gudelj. De Amsterdammers kwamen dezelfde fase goed weg toen Sean Klaiber de bal voorlangs volleerde. Tien minuten later pegelde ook Bart Ramselaar voorlangs het Ajax-doel. Zo ontsnapte Ajax in de slotfase tweemaal aan een achterstand. Driemaal was scheepsrecht voor de Domstedelingen, zo bleek bij de doelpoging van Yassin Ayoub. Ajax kreeg de bal niet uit het eigen strafschopgebied, waarop de middenvelder venijnig uithaalde: 1-0.

Vlak voor tijd kon Ajax die schade niet meer herstellen. Zo leden de Amsterdammers na de eerdere Europese uitschakeling ook in de Domstad een gevoelig verlies.

FC Utrecht - Ajax 1-0 (0-0): 87. Ayoub 1-0

Ajax: Cillessen, Tete, Veltman, Riedewald, Gudelj, Bazoer, Klaassen, Serero (83. Van de Beek), El Ghazi (69. Schöne), Milik, Younes (46. Fischer).

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst