Menu
Younes schiet Ajax naar zege op ADO

Younes schiet Ajax naar zege op ADO

Ajax is het nieuwe jaar goed begonnen. Dankzij een moeizame 0-1-zege op bezoek bij ADO Den Haag hield het team van Frank de Boer de koppositie zondag stevig in handen. Amin Younes maakte halverwege de eerste helft de enige treffer van de middag.

Davy Klaassen ontbrak bij de hervatting van de competitie in Den Haag. De aanvoerder keerde vorig weekend met knieklachten terug van het trainingskamp in het Turkse Belek. Donny van de Beek verving de captain van Ajax op het middenveld. Verder was de opstelling ongewijzigd ten opzichte van het oefenduel met Hamburger SV. De voorhoede bestond daardoor opnieuw uit Viktor Fischer, Arek Milik en Amin Younes.

De zon scheen uitbundig in het frisse Den Haag. Jasper Cillessen moest er voor rust zelfs een pet voor opzetten omdat hij de zon continu in zijn blikveld had. Het spel speelde zich echter vooral op de helft van ADO af. Cillessen hoefde tijdens de eerste driekwartier, die werd ontsierd door spreekkoren, nauwelijks in actie te komen. Over die kwetsende spreekkoren zei Frank de Boer na afloop: ,,We hadden vooraf met elkaar afgesproken dat we ons niet zouden laten intimideren door spelers van ADO of het publiek. We zouden onze voeten laten spreken. En dat hebben we gedaan. Maar dat we dit niet mogen accepteren, lijkt me duidelijk. Het is echter aan de KNVB en de clubs om daar een beslissing over te nemen.”

Goal Younes
Zo liet Amin Younes halverwege de eerste helft zijn voeten spreken. De Duitser zette Ajax op een verdiende voorsprong. Na een fraaie pass van gelegenheidsaanvoerder Joël Veltman rondde Younes op knappe wijze af. Met een slimme beweging schoof hij de bal langs keeper Martin Hansen: 0-1. Op de goal van Younes na gebeurde er verder weinig voor beide doelen. Ajax was weliswaar veelvuldig op de helft van de onmachtige thuisploeg te vinden, maar het leverde nauwelijks gevaarlijke momenten op.

Jasper Cillessen werd hard geraakt  door Ruben Schaken,  maar kon uiteindelijk door.
Jasper Cillessen werd hard geraakt door Ruben Schaken, maar kon uiteindelijk door.

Botsing Cillessen
Tien minuten na rust was het echt schrikken geblazen toen Cillessen hard in botsing kwam met Ruben Schaken. De schoen van ADO-aanvaller kwam vol in het gezicht van de keeper. De gehavende Ajax-keeper leek niet verder te kunnen, maar daar dacht hij zelf anders over. Na een uitgebreide blessurebehandeling hervatte hij de wedstrijd met watten in zijn neus.

Met de 0-1 tussenstand op het scorebord bleef het de hele tweede helft spannend. Het team van De Boer verzuimde de bevrijdende tweede treffer te maken, waardoor ADO zich nog niet gewonnen gaf. Met in het achterhoofd dat PSV en Feyenoord eerder dit seizoen averij opliepen, moest de koploper bij de les blijven. ,,Vooral na rust maakten we vaak verkeerde keuzes aan de bal”, zei De Boer daar na afloop over. ,,ADO ging opportunistisch spelen. Daardoor bleef het spannend tot laatste seconde.”

Grote kans Havenaar
Tien minuten voor tijd kreeg de groengele formatie zelfs een enorme kans op de gelijkmaker via Mike Havenaar. De boomlange spits kopte de bal vanuit kansrijke positie echter zo zacht richting het Ajax-doel dat het wel een terugspeelbal leek.

In de slotfase was er over en weer nog wat gevaar aan beide kanten. De grootste kans was voor invaller Anwar El Ghazi die de bal tegen de lat kopte. De vroege treffer van Younes bleek achteraf goud waard. De Boer: ,,Het is toch lekker om met 0-1 in Den Haag te winnen waar Feyenoord en PSV punten hebben laten liggen. Wat dat betreft is het een goed begin, al zijn er nog genoeg zaken voor verbetering vatbaar.”

Scoreverloop: 21. Younes 0-1

Ajax: Cillessen, Tete, Veltman, Riedewald, Dijks, Bazoer, Gudelj, Van de Beek (82. Sinkgraven), Fischer, Milik (83. El Ghazi), Younes (87. Schöne).

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst