Menu
Ajax klaart de klus op Het Kasteel

Ajax klaart de klus op Het Kasteel

Tot grote tevredenheid van zichzelf en de nodige voetballiefhebbers is Sparta weer terug in de Eredivisie. Aan de eerste competitiewedstrijd op het hoogste niveau van Nederland beleefden de Rotterdammers niet heel veel plezier. Sparta was tegen Ajax figurant in eigen stadion: 1-3. Voor de Ajacieden waren Davy Klaassen, Daley Sinkgraven en Mateo Cassierra doeltreffend. Ook de tegentreffer kwam op naam van een Ajacied. Nemanja Gudelj werkte een vrije trap ongelukkig in eigen doel.

Ajax heeft twee oud-Spartanen in de selectie: Nick Viergever en Anwar El Ghazi. Enkel laatstgenoemde mocht op Het Kasteel in de basis starten van Peter Bosz, die zijn elftal ten opzichte van het gewonnen Europese uitduel bij PAOK flink had gewijzigd. Basisplaatsen waren ditmaal weggelegd voor El Ghazi, Riechedly Bazoer en Sinkgraven, en dat ging ten koste van Kasper Dolberg, Heiko Westermann en Viergever. Sinkgraven en El Ghazi waren op de vleugels geposteerd, waardoor Ajax ouderwets 4-3-3 speelde. 

Verlosser
Ajax opende al vroeg in de wedstrijd de score. El Ghazi bediende met een afgemeten voorzet Klaassen, woensdag nog de verlosser in Thessaloniki. Klaassen trok die lijn met een knappe kopgoal door. Lang kon Ajax niet genieten van de vroege voorsprong, want in de achtste minuut kwam Sparta alweer op gelijke hoogte. Een vrije trap van Ryan Sanusi werd door Gudelj in een poging de bal weg te werken ongelukkig in eigen doel gewerkt.

Klaassen was zondagmiddag opnieuw doeltreffend voor Ajax.
Klaassen was zondagmiddag opnieuw doeltreffend voor Ajax.

Zodoende hadden beide clubs binnen tien minuten hun jubileumtreffer te pakken. Sparta had zijn 1600e doelpunt voor eigen publiek in de Eredivisie te pakken, terwijl Ajax zijn 5100e competitiedoelpunt op het hoogste niveau een feit had gemaakt.

Miraculeus
Het was Sparta duidelijk niet om de schoonheidsprijs te doen. De Rotterdammers trokken zich ver terug op eigen helft en gunden Ajax de eerste helft ruim driekwart procent balbezit. De opdracht voor de Ajacieden om de Rotterdamse muur te slechten was niet eenvoudig, maar toch werd er het nodige gevaar gesticht. Het dichtst bij een treffer was Cassierra, maar de kopbal van de Colombiaan caramboleerde uiterst miraculeus via beide palen het veld weer in. Daarnaast testte de uiterst bedrijvige El Ghazi de vuisten van goalie Roy Kortsmit en dook Sinkgraven een aantal keer gevaarlijk op.

Na rust draaide Ajax nog steviger de duimschroeven aan. De Amsterdammers kregen in de 57e minuut loon naar werken toen een schitterende aanval door Sinkgraven tot doelpunt werd gepromoveerd. Gudelj zette prima combinerend de aanval op en via Klaassen belandde de bal bij Cassierra. De spits kwam niet in de positie om af te ronden, maar Sinkgraven wél. Met een droge, harde schuiver schoot hij vervolgens de 1-2 binnen. Het was voor Sinkgraven zijn eerste Eredivisiegoal voor Ajax. Wel was hij een keer doeltreffend voor Jong Ajax, toevallig ook tegen Sparta.

Sinkgraven was goed op dreef met een goal en een assist.
Sinkgraven was goed op dreef met een goal en een assist.

Cassierra en Sinkgraven waren ook betrokken bij het derde doelpunt van Ajax. Sinkgraven zette zijn Zuid-Amerikaanse ploeggenoot vrij voor het Sparta-doel en de aanvaller tekende met de punt van zijn schoen voor zijn eerste treffer in Amsterdamse dienst. Daardoor was de wedstrijd meteen gespeeld. Sparta kon simpelweg niet en Ajax hoefde niet meer zo nodig. In de slotfase gunde Bosz nog Donny van de Beek en Kasper Dolberg wat speeltijd. Een smetje was nog dat Joël Veltman zijn tweede gele kaart kreeg na een licht vergrijp op Ajax-huurling Zakaria El Azzouzi. Daardoor mocht ook Westermann nog een aantal minuten opdraven.

Mooi beeld: vreugde na de derde #Ajax-treffer. #spaaja pic.twitter.com/T1GenSbxYg

— AFC Ajax (@AFCAjax) 7 augustus 2016
Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst.
Hoofdfoto: ProShots.