Menu
Ajax met bloed, zweet en tranen Europa uit

Ajax met bloed, zweet en tranen Europa uit

Ajax wist vooraf wat werd gevraagd in de bijna uitverkochte ArenA. Een sensationele inhaalslag op de laatste speeldag van Groep A was alleen mogelijk met een zege op Molde FK. Dat was nog niet genoeg. De overwinning had alleen waarde bij een nederlaag van Fenerbahçe. De Turken zouden dan voor eigen publiek moeten verliezen van Celtic FC. Frank de Boer goot Ajax’ kans op een Europese overwintering vooraf al in een percentage. De trainer gaf zijn club slechts vijf procent kans op een Houdini-achtige ontsnapping in de Europa League. Het droomscenario bleef uiteindelijk in de droomfase steken.

Kans
Ricardo van Rhijn kreeg tegen de Noren, Molde FK verzekerde zich al vroeg van de groepswinst, een nieuwe kans als basisklant. De rechtsback nam de plek in van de geschorste Kenny Tete. Ook Donny van de Beek verscheen aan de aftrap. Jairo Riedewald keerde na een nationale schorsing (tegen Heerenveen) terug in het hart van de Ajax-defensie. Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer bekeken het pouleduel met Molde lange tijd vanaf de bank.

De rentree van Van Rhijn werd er een met een lach en een traan. De verdediger speelde zowel een rol bij de openingsgoal van Van de Beek als bij de gelijkmaker van Harmeet Singh. Het schot van laatstgenoemde oud-Feyenoorder verdween onbedoeld via Van Rhijn voorbij Jasper Cillessen.

Van Rhijn had meer reden tot lachen na zijn assist op Van de Beek. De Ajax-youngster kopte al in de 14e minuut raak. Van de Beek sloeg vanaf ruim elf meter en met gevaar voor eigen gezondheid knap toe. Hij raakte daarbij naast de bal ook zijn tegenstander Joona Toivio. De Ajax-middenvelder liep ‘slechts’ een bloedende hoofdwond op bij zijn wonderschone actie. De kopbal, vanaf elf meter in de kruising, deed denken aan de precisie van erkende kopspecialisten en oud-Ajacieden als John Bosman en Ruud Geels. De captain van Molde moest zich al vroeg in de wedstrijd laten vervangen. Na een korte pitstop bij clubdokter Don de Winter (verzorging wond) en teammanager Tjerk Smeets (schoon shirt, zonder bloedvlekken) kon Van de Beek gelukkig weer door.

Ajax-Youngster Donny van de Beek kopte na 14 minuten binnen.
Ajax-Youngster Donny van de Beek kopte na 14 minuten binnen.

Dromen
Ajax mocht met de 1-0-voorsprong op zak dromen van een Europese overwintering. Een klein kwartier verderop in het meeslepende duel was de stand alweer gelijk. Vijf minuten na Ajax’ openingstreffer pegelde Nemanja Gudelj de bal kiezelhard op de lat. De Amsterdammers kwamen voor rust op hun beurt goed weg na missers van Ola Kamara en Mohamed Elyounoussi. Bij beide doelpogingen speelde Cillessen de rol van reddende engel met verve. Dat Fenerbahçe kort voor rust op voorsprong was gekomen in Istanbul was het eerste voorteken van naderend sportief onheil.

De strijdlust verdween geen moment bij de Amsterdammers. Ook al duurde het enige tijd voordat er ook na rust grote kansen voorbij kwamen. Fischer mikte zijn inzet, na een fraaie dribbel vanaf de zijlijn, huizenhoog over. Met de invallers Anwar El Ghazi (voor Amin Younes) en Bazoer (voor Van de Beek) won Ajax aan stootkracht. Drie minuten na zijn entree raakte El Ghazi snoeihard de dwarslat. De ontwikkelingen in Istanbul brachten de ArenA in beroering. Fener moest na rood verder met tien man. De Schotse gelijkmaker (1-1) liet vervolgens niet lang op zich wachten. 

De hoop van 48.401 toeschouwers (oké, minus 800 Noren in het uitvak) was gevestigd op een tweede Ajax-goal. Én de bijbehorende 1-2 van Celtic. Alles om het droomscenario tóch werkelijkheid te laten worden. Alle hoop bleek ijdel. Helaas. Doelpunten werden niet meer bejubeld in Amsterdam en Istanbul. In de extra tijd incasseerde Gudelj bovendien zijn tweede gele en dus rode kaart. Voor het eerst sinds 2007 - 2008 is Ajax’ Europese seizoen al voor de winterstop voorbij.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst