Menu
Ajax met speels gemak naar zege in Den Haag

Ajax met speels gemak naar zege in Den Haag

Om te stellen dat het geen zuchtje moeite kostte was overdreven, want Ajax moest er wel degelijk voor knokken, maar feit was dat gastheer ADO Den Haag relatief eenvoudig werd verslagen. In het Kyocera Stadion werd het 0-2 door treffers van Davy Klaassen en Bertrand Traoré. Ajax bleef zodoende in het spoor van koploper Feyenoord en verspeelde geen onnodige energie voor de zware week die het te wachten staat.

Ajax won de laatste acht officiële duels en dus was er voor Peter Bosz weinig aanleiding om wijzigingen door te voeren. De trainer besloot daarom dezelfde elf namen het veld in te sturen als twee weken geleden tegen FC Utrecht (3-2). Kasper Dolberg en Traoré hadden midweeks wat lichte klachten, maar waren fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen.

Diezelfde Traoré kreeg na een vlak openingskwartier in de zestiende minuut de eerste grote kans van de wedstrijd. De aanvaller werd vrijgespeeld aan de rechterkant van het strafschopgebied, maar stuitte op doelman Ernestas Setkus. In de rebound wist Traoré de bal wel in het doel te schuiven, maar hij bevond zich toen in buitenspelpositie.

Uit het boekje
Het bleek de opmaat tot een levendige tien minuten, waarin Ajax op prachtige wijze aan de leiding kwam. Lasse Schöne werd uit een ingooi vrijgespeeld en bediende vervolgens met een leep boogballetje Klaassen. Ajax' aanvoerder kon de bal nog controleren en vervolgens in de verre hoek schuiven. Het was een doelpunt uit het boekje: 0-1.

Bertrand Traoré snelt zijn man voorbij.
Bertrand Traoré snelt zijn man voorbij.
Hakim Ziyech in duel met Edouard Duplan.
Hakim Ziyech in duel met Edouard Duplan.
Ajax viert de openingstreffer van Davy Klaassen.
Ajax viert de openingstreffer van Davy Klaassen.
Andre Onana hield voor de vijfde keer dit seizoen zijn doel schoon.
Andre Onana hield voor de vijfde keer dit seizoen zijn doel schoon.
Bertrand Traoré wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt in de 52e minuut.
Bertrand Traoré wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt in de 52e minuut.
Anwar El Ghazi verzuimde in de slotfase een knappe solo te bekronen met een goal.
Anwar El Ghazi verzuimde in de slotfase een knappe solo te bekronen met een goal.

Prachige tackle
Niet veel later was Ajax dichtbij de 0-2, maar een afstandsschot van Dolberg spatte uiteen op de lat. ADO was vervolgens ook dichtbij een treffer. Sheraldo Becker leek aan te kunnen leggen voor de 1-1, maar Davinson Sánchez voorkwam met een prachtige sliding onheil voor Ajax. Met Becker was overigens de enige oud-Ajacied in de Haagse basiself genoemd. Reservegoalie Robert Zwinkels en Aschraf El Mahdioui zaten naast trainer Zeljko Petrovic op de bank.

ADO had aanvankelijk niet veel in de melk te brokkelen, maar in het laatste kwartier van de eerste helft geraakte de wedstrijd wat meer in evenwicht. De marge halverwege was slechts één en dus reden voor ADO om met hernieuwd geloof uit de kleedkamer te komen. Het leidde tot een gevaarlijk moment voor het Ajax-goal.

Traoré verdubbelt voorsprong
De thuisploeg ging met meer druk vooruit spelen en moest daarbij ruimtes weggeven. Ajax wist daar dankbaar van te profiteren. Na eerst nog een kans te hebben gemist, zorgde Traoré voor de 0-2. Hij werd vrijgespeeld door Amin Younes, die zijn eerste assist van het seizoen afleverde. Met zijn favoriete linker schoof Traoré het tweede Amsterdamse doelpunt binnen.

52. GOAL #AJAX! 0-2, Traoré!! #adoaja pic.twitter.com/wPSrKWdreK

— AFC Ajax (@AFCAjax) 16 oktober 2016

De 0-2 voelde als een mokerslag voor ADO, dat het daarna een fase helemaal kwijt was. Petrovic hoopte het tij te keren met een dubbele wissel en bracht onder meer El Mahdioui. De middenvelder maakte zijn debuut in de Eredivisie. Veel effect sorteerde het niet. ADO was niet bij machte een vuist te maken. Omdat Ajax de voorsprong koesterde en niet meer zo nodig hoefde, kabbelde de wedstrijd een beetje naar het einde. Zelfs het beruchte Haags kwartiertje kon daar geen verandering in brengen.

De solide voorsprong was voor Bosz reden om een drietal wissels door te voeren. Anwar El Ghazi, Mitchell Dijks en Nemanja Gudelj kwamen binnen de lijn. Eerstgenoemde had zich in de etalage kunnen spelen met een goal, maar hij weigerde een knappe solo te bekronen.

Ajax voetbalde de wedstrijd professioneel uit en leek voorzichtig al in gedachten bij de zware week die volgt. Donderdag staat de uitwedstrijd bij Celta de Vigo op de rol en drie dagen later volgt in Rotterdam de Klassieker tegen Feyenoord.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst