Menu
Ajax probleemloos voorbij Cambuur

Ajax probleemloos voorbij Cambuur

Ajax’ thuiswedstrijd tegen Cambuur bleek uiteindelijk weinig meer dan een tussendoortje. Een speelhelft lang aanzetten bleek voldoende voor een probleemloze 5-1-overwinning. De Amsterdammers brachten de Friezen nog verder in de degradatieproblemen.

De historische statistieken boden Cambuur vooraf al weinig perspectief op sportief succes. De Friese club verliet de hoofdstad nog nooit met een overwinning. De beste prestatie ooit, een 1-1-gelijkspel, behaalde de Leeuwardenaren twee seizoenen terug. Afgelopen voetbaljaar won Ajax in de ArenA met 3-0. Al vroeg op de zaterdagavond was duidelijk dat Cambuur ook dit seizoen met lege handen huiswaarts zou keren. De degradatiezorgen nemen daarmee toe voor de club van Henk de Jong.

Probleemloos
Ook zonder de geblesseerden Riechedly Bazoer, Daley Sinkgraven en Anwar El Ghazi kende de thuiswedstrijd tegen de Friezen een probleemloos verloop. Vijf Ajax-goals drongen de zorgen ‘van buiten’, extra veiligheidsmaatregelen en onvrede over de uitvoering van het Plan Cruijff, kortstondig richting achtergrond. Protestacties van VAK410 en de F-Side - de fanatiekste fans bleven de eerste helft buiten hun vakken - kwamen luid en duidelijk door, maar waren niet bevorderlijk voor de stadionsfeer. Dat de wedstrijd al vroeg leek beslist, stond een gepassioneerde, laat staan spannende avond ook al in de weg. Ajax deed wat het moest doen, aan de vooravond van het belangrijke UEFA Europa League-uitduel met Celtic. 

Vijf keer konden de Ajacieden juichen tegen Cambuur.
Vijf keer konden de Ajacieden juichen tegen Cambuur.

Halverwege Ajax’ dertiende competitieduel van 2015-2016 prijkte al een royale 4-1-voorsprong op de Ziggo-stadionschermen. Joël Veltman opende de score in de 25ste minuut met een kopbal. De verdediger werd op maat bediend door assistgever Nemanja Gudelj. Twee minuten later stond Cambuur alweer naast de thuisploeg. Furdjel Narsingh kwam op over rechts, waarna Sander van de Streek de voorzet voorbij Jasper Cillessen kopte. Weer vier minuten verderop in het eenzijdige duel herstelde Arek Milik de orde. Ook de Pool sloeg koppend toe: 2-1. Opnieuw was Nemanja Gudelj de man van de assist, ditmaal uit een corner.

Gelukkig
Dat Ajax de 36ste minuut zonder kleerscheuren doorkwam was ronduit gelukkig te noemen. Het was de minuut waarin de gasten zowaar dicht bij een stuntje waren. Eerst schoof Van de Streek de bal maar net naast. Wessel Dammers kopte de gloednieuwe Beau Jeu-bal van adidas een handvol tellen later snoeihard op de lat. Ajax raakte er niet door uit balans; de thuisploeg voetbalde onverstoord door.

Twee minuten na de kopstoot van Dammers vergrootte Davy Klaassen de voorsprong. Ajax’ captain werd op maat bediend met een hoge voorzet van rechtsback Kenny Tete. Met een rake schuiver tekende de blonde Ajacied voor de eerste niet-kopgoal van de avond. Op slag van rust schoot Klaassen nogmaals raak. De aanvoerder profiteerde indirect uit een corner: 4-1.

Schade beperken
Cambuur kon na de pauze weinig anders dan de schade beperken. De geplaagde ploeg van De Jong, alleen De Graafschap presteert dit seizoen in de Eredivisie nog slechter, wachtte vooraf al veertien uitduels in de Eredivisie op een overwinning. Zaterdag kwam daar, toch op pijnlijk harde en zelfs ontluisterende wijze, een vijftiende duel bij.  

Amin Younes drukte de Friezen nog dieper in de misère. De Duitser pikte een lange bal op van Veltman, waarna Younes doelman Leonard Nienhuis passeerde en koel binnen schoof: 5-1. Ook met de jongste (invaller Vaclav Cerny) én de oudste veldspeler (invaller John Heitinga) in de wedstrijdselectie binnen de lijnen, liet Ajax Cambuur achter zich aan lopen. Een zesde doelpunt leverde het helaas niet meer op. Desalniettemin kunnen de Ajacieden zich vol vertrouwen opmaken voor de reis naar Schotland.

Frank de Boer:
,,Na de 2-1 hebben we de controle gehouden, al kreeg Cambuur nog wel een paar goede kansen’’, blikte Frank de Boer tevreden terug. ,,Ik ben tevreden over hoe we het hebben gedaan. Zeker als je weet dat ons donderdag een belangrijke pot wacht. Uiteindelijk kunnen we tevreden zijn met de 5-1.’’ Cambuur-trainer Henk de Jong berustte in zijn lot. ,,We hebben een dik verdiende nederlaag over ons heen gekregen. De 5-1 was dik terecht, een normale uitslag gezien de wedstrijd.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Joël Veltman opende de score in de 25ste minuut met een kopbal.
Joël Veltman opende de score in de 25ste minuut met een kopbal.
Veltman blij met zijn openingsgoal
Veltman blij met zijn openingsgoal
Klaassen met een rake kopbal.
Klaassen met een rake kopbal.
Op slag van rust schoot Klaassen nogmaals raak.
Op slag van rust schoot Klaassen nogmaals raak.
Younes brengt Ajax de 5-1.
Younes brengt Ajax de 5-1.
Ajacieden sluiten wedstrijd tevreden af.
Ajacieden sluiten wedstrijd tevreden af.