Menu
Ajax spoelt kater weg met voetbalshow

Ajax spoelt kater weg met voetbalshow

Een dokter had geen beter medicijn kunnen voorschrijven. Drie dagen na de onfortuinlijke bekeruitschakeling tegen Feyenoord legde Ajax een spetterend optreden op de mat tegen Roda JC. Al na vijf minuten koesterde Ajax een riante marge van twee goals voorsprong. Na een Amsterdamse voetbalshow stokte de teller uiteindelijk bij een half dozijn treffers: 6-0.

Bij topsport hoort het omgaan en verwerken van teleurstelling(en). Het kan niet altijd rozengeur en maneschijn zijn. Tegen Roda JC liet Ajax zien in mentaal opzicht uit het juiste hout gesneden te zijn. Er was maar één manier om de zure nasmaak van de verloren Klassieker weg te spoelen en dat was met een overtuigende overwinning op Roda JC. Coach Frank de Boer en de supporters van Ajax werden op hun wenken bediend.

,,Mooi om te zien dat we zo kort na de teleurstelling tegen Feyenoord, een zware wedstrijd bovendien, dit laten zien”, had De Boer genoegzaam gezien. ,,Natuurlijk waren er een paar wijzigingen, maar dit was een mooie reactie. We hebben vanaf minuut één tot negentig geprobeerd druk op Roda te houden. Heel mooi. Dit is wat je iedere wedstrijd wil zien.”

Aanvallend systeem
In fysiek opzicht had de wedstrijd in Rotterdam zijn sporen nagelaten. Riechedly Bazoer en Mitchell Dijks moesten tegen Roda verstek laten gaan. Zij werden vervangen door Thulani Serero en Jairo Riedewald. Aanvallers Arek Milik en Anwar El Ghazi keerden terug in het elftal en dat ging weer ten koste van Lasse Schöne en Mike van der Hoorn. De Boer weigerde vier verdedigers op te offeren aan de twee aanvallers van Roda JC en liet Ajax starten in 3-4-3.

Roda JC kwam als nummer tien van de Eredivisie naar de Amsterdam Arena. De ploeg van Darije Kalezic kende bij de terugkeer op het hoogste niveau een vliegende start, maar bleef daarna zes duels op rij zonder overwinning. De statistieken boden bovendien weinig houvast dat het tij in de hoofdstad gekeerd zou worden. Roda JC won al twaalf duels op rij (uit en thuis) niet van Ajax. De laatste zege in Amsterdam dateerde van oktober 1999, nog voor de eeuwwisseling dus.

De hoop van Roda op een stunt kon na vijf minuten in de ijskast. Het stond toen al 2-0. Ajax schoot werkelijk uit de startblokken en pakte de bezoekers meteen bij de strot. Het was voetbal zoals De Boer dat zo graag ziet: vol overtuigingskracht, met flair en van goede kwaliteit. Al in de derde minuut kreeg El Ghazi een prima kans na goed voorbereidend werk van Viktor Fischer. De aanvaller had zijn vizier niet op scherp.

De kopbal van Veltman ging nog tegen de paal...
De kopbal van Veltman ging nog tegen de paal...

Koud kunstje
Het bleek voor Roda slechts uitstel van executie, want een minuut later was het wél raak. Een kopbal van Joël Veltman kwam tegen de binnenkant van de paal, waarna de bal voor de voeten van de vrijstaande Fischer verscheen. Voor de Deen was het een koud kunstje om de bal in het lege doel te schuiven. Veltmans aandeel in de 1-0 moet de verdediger goed hebben gedaan. In de Kuip had de verdediger een ongelukkige inbreng in de enige goal van de wedstrijd. Verwikkeld in een fel duel met Dirk Kuyt werkte Veltman de bal ongelukkig in eigen doel.

Nauwelijks een minuut later tilde Ajax de marge naar twee. Op bijzonder fraaie wijze bovendien. Klaassen stuurde op randje buitenspel Fischer weg. Diens fijne, afgemeten voorzet werd van dichtbij door Milik hoog in het doel geschoten.

Hoewel geen treffer, moest het mooiste moment toen nog komen. In de veertiende minuut volgde een indrukwekkend eerbetoon aan Johan Cruijff. Een minuut lang klonk er ovationeel applaus voor Ajax’ legendarische nummer veertien waarbij longkanker is geconstateerd. Roda weigerde de prachtige steunbetuiging te verstoren. De Limburgers kregen in de vijftiende speelminuut een goede kans, maar Jasper Cillessen (ook weer terug in de basis) was op zijn hoede.  

Roda figurant
Omdat Ajax zich onnauwkeurig in de eindfase toonde en zo enkele veelbelovende situaties slordig uitspeelde, duurde het tot de 26e minuut voordat de 3-0 viel. Wederom kreeg het publiek een prachtige aanval voorgeschoteld. Fischer speelde Milik aan. Uitgeweken naar de rechterkant was zelf schieten voor de linksbenige Pool geen optie, waarop hij besloot de bal aan Klaassen te geven. Ajax’ aanvoerder schatte het voorbereidende werk prima op waarde in.

Roda was slechts figurant in de ArenA en bood opvallend weinig tegenstand. Zelfs een grote kans op de 3-1 was niet aan de Limburgers besteed. Juric weigerde na weifelend wegwerken van Klaassen de trekker over te halen.

Roda haalde zonder verdere kleurscheuren de rust, maar zag de achterstand na rust alsnog verder oplopen. Wederom begon Ajax ijzersterk. Roda-doelman Benjamin van Leer voorkwam treffers van El Ghazi en Veltman. Het was voor de goalie echter onbegonnen werk, want de Amsterdamse aanvalsgolven bleven maar komen. De onvermijdelijke 4-0 werd in de 59e minuut een feit. Riedewald vond met een strakke pass Milik, die ditmaal Fischer in staat stelde te scoren. Voor de Deen was het zijn tweede goal van de avond.

Grootste thuiszege
Ajax wilde hoe dan ook de grootste thuiszege van het seizoen noteren – eerder werd met 4-0 gewonnen van ADO – en dat was reden om het gaspedaal in te blijven drukken. Met een vrije trap van ruim dertig meter schoot Milik de 5-0 binnen en vlak voor tijd verzorgde Davy Klaassen het slotakkoord.

John Heitinga stond toen al op het veld. De verdediger maakte tot groot genoegen van het publiek na ruim een uur zijn opwachting. Voor Heitinga was het zijn officiële rentree in de Eredivisie. Eerder kreeg hij al speelminuten in het bekerduel tegen De Graafschap. Het was typisch zo’n avond waarop het kon. Ajax voetbalde uitstekend, toonde respect voor het verleden en werkte stevig aan het vertrouwen. Kortom, louter tot lachen.

Dat vond ook De Boer: ,,De durf om met drie verdedigers en vier middenvelders te spelen heeft goed uitgepakt. Een compliment aan iedereen. Hopelijk kunnen we dit de komende twee wedstrijden, die ook heel belangrijk zijn, doorzetten.”

Ajax: Cillessen, Tete, Veltman (71. Viergever), Riedewald; Serero, Gudelj (61. Heitinga), Klaassen, Sinkgraven; El Ghazi (77. Younes), Milik, Fischer

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
...maar Viktor Fischer was alert en prikt 'm binnen.
...maar Viktor Fischer was alert en prikt 'm binnen.
Vreugde bij onder andere Daley Sinkgraven door de snelle voorsprong
Vreugde bij onder andere Daley Sinkgraven door de snelle voorsprong
Drie minuten later was de voorsprong verdubbeld, net als de vreugde.
Drie minuten later was de voorsprong verdubbeld, net als de vreugde.
Davy Klaassen springt een gat in de lucht na zijn 3-0.
Davy Klaassen springt een gat in de lucht na zijn 3-0.
Na ruim zeven jaar keerde Heitinga terug in een Eredivisieduel.
Na ruim zeven jaar keerde Heitinga terug in een Eredivisieduel.
Enorme vreugde bij Milik na de 5-0.
Enorme vreugde bij Milik na de 5-0.

Man van de wedstrijd: Viktor Fischer.
Man van de wedstrijd: Viktor Fischer.