Menu
Ajax stoot PSV van eerste plaats

Ajax stoot PSV van eerste plaats

De werkelijke waarde van Ajax’ 0-2-overwinning op PSV wordt vermoedelijk 8 mei, op de slotdag van de competitie, pas duidelijk. Dat de Ajacieden zondag na goals van Arek Milik en Anwar El Ghazi sportief uitstekende zaken deden staat buiten kijf. Zes speelrondes voor het einde is Ajax de nieuwe koploper in de Eredivisie!  

Uitzinnige vreugdetaferelen na afloop op het veld van het Philips Stadion. Terwijl de PSV’ers teleurgesteld de catacomben opzochten, vierden de Ajacieden een uitgelaten feestje met de fans in het volle uitvak. De competitiekraker PSV – Ajax was een duel met de gevoelswaarde, aantrekkingskracht én intensiteit van een kampioenswedstrijd. De Amsterdammers koesteren na de 28ste speelronde twee punten voorsprong op de titelconcurrent. Nog zes finales scheiden recordkampioen Ajax van de 34ste landstitel in de clubhistorie.

Duidelijkheid
Ajax begon met een punt achterstand op PSV aan de topper in de lichtstad. Het minimale verschil op de ranglijst schepte duidelijkheid over de onderlinge verhoudingen. Gezien de achterstand lag het initiatief bij Ajax. Het was, zoals trainer Frank de Boer het vrijdag vooruitblikkend al schetste. Ajax moést niet zo zeer winnen. ,,Het is vooral een kwestie van niet moéten verliezen", analyseerde De Boer. Dat de winnaar in het Philips Stadion een voorschot zou nemen op de landstitel 2015-2016 was een gedachte die leefde bij beide clubs. ,,Ajax gaat 100 procent voor de winst", besloot de Ajax-trainer.

Arek Milik zette die uitspraak al na 72 seconden (!) extra kracht bij. De Pool ontving een hoge assist van Joël Veltman en kopte binnen twee minuten al raak: 0-1! Milik maakte in de lichtstad zijn vijfde opeenvolgende treffer in even zoveel Eredivisie-duels. De spits trad daarmee in de voetsporen van Luis Suarez, de laatste en nog altijd illustere Ajacied die daarin slaagde (2009). Plots lag het initiatief om tot een winnend resultaat te komen bij de Eindhovenaren.

Anwar El Ghazi zorgde met de 0-2 voor de beslissing.
Anwar El Ghazi zorgde met de 0-2 voor de beslissing.

Druk voor Cillessen
Ajax had moeite om de droomstart een passend vervolg te geven. Het was vooral Jasper Cillessen die de bal op zich af zag komen. Na een kwartier neutraliseerde de Ajax-goalie een inzet van Luuk de Jong. Weer tien minuten later mikte Davy Pröpper zijn inzet recht in de handen van Cillessen. PSV-vleugelaanvaller Jürgen Locadia zag zijn poging naast verdwijnen.

Kort voor de rust volgde pas hernieuwd Ajax-gevaar. Eerst zette Amin Younes met een fraaie crosspass Milik voor Jeroen Zoet. De Eindhovense keeper behoedde PSV voor een vroege knock-out. In de blessuretijd van de eerste helft schoot – opnieuw – Milik een vrije schietkans huizenhoog over. PSV – Ajax bleef daarmee optimaal spannend.

Vooral de Eindhovenaren leken na de hervatting steeds meer last te hebben van de stress van het moéten. Plots was de jacht op een doelpunt minder overtuigend dan voorheen. Het spel was minder nauwkeurig; minder passes van PSV’ers bereikten de eindbestemming. Wellicht speelde vermoeidheid na het midweekse optreden in de UEFA Champions League tegen Atlético Madrid de Brabanders ook parten.

Vervaarlijk
Nemanja Gudelj krulde zijn inzet tien minuten na de pauze vervaarlijk naast het doel van Zoet. Vijf minuten later misten Locadia en De Jong (schiet)kansen om de thuisclub weer naast de gasten te brengen. Cillessen kwam plots heel wat minder vaak in het stuk voor als in de eerste helft het geval was. De Ajacieden zagen tot hun opluchting wel dat een treffer van Luciano Narsingh (terecht) werd afgekeurd wegens buitenspel.  

Anwar El Ghazi had uiteindelijk de sleutel voor Ajax’ zege in handen. Twee minuten nadat hij Schöne had afgelost, mikte de aanvaller de bal loepzuiver in de linkerbenedenhoek: 0-2. Het bleek de genadeklap voor de regerend landskampioen.

‘Eendracht maakt macht’ is een leus die de PSV’ers vol trots koesteren. Het waren zondag woorden die Ajax’ optreden in het Philips Stadion pasten als een oude jas. Ajax is de nieuwe koploper, de Eindhovenaren moeten de finale fase van het seizoen in de achtervolging.

Scoreverloop: 2. Milik 0-1, 76. El Ghazi 0-2

Ajax: Cillessen, Veltman, Van der Hoorn, Viergever, Dijks, Bazoer, Klaassen, Gudelj, Schöne (73. Fischer), Milik (80. Van Rhijn), Younes (73. El Ghazi).

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
FOTOVERSLAG