Menu
Ajax zet grote stap richting landstitel

Ajax zet grote stap richting landstitel

Ajax blijft in poleposition voor de landstitel. De Ajacieden werden door een 4-0-zege op FC Twente de grote winnaar van de 33e speelronde. Concurrent PSV zegevierde met dezelfde marge tegen SC Cambuur (6-2), waardoor het doelsaldo van plus zes in Amsterdams voordeel intact bleef. Met een welverdiende ereronde gingen de Ajacieden van het veld. De titel lonkt!

Ajax scoorde in de laatste elf minuten driemaal. De kolkende ArenA werd uitzinnig van vreugde en leek al voorzichtig in kampioenssferen te zijn. Er werd door de fans alvast een klein voorschot op de titel genomen. Zover is het nog niet, maar normaliter moet volgende week een zege in Doetinchem bij De Graafschap volstaan. PSV gaat in de laatste speelronde op bezoek bij PEC en dient zoals gezegd zes goals te overbruggen.

De vrees dat een grote zege van PSV de Amsterdamse kansen zou verkleinen, bleek dus ongegrond. Vooral omdat Ajax zelf ook uithaalde. Vaclav Cerny opende in de eerste helft de score. In de slotfase zorgden Mike van der Hoorn, Viktor Fischer en Amin Younes voor uiterst belangrijke en broodnodige goals.

,,Ik ben heel tevreden over de uitslag”, zei Frank de Boer. ,,We hebben ons niet druk gemaakt over wat er in Eindhoven gebeurde. We moesten zorgen dat we zelf winnend afsloten. Dat hebben we gedaan en dat het met vier goals gebeurde, is mooi.”

Frank de Boer: 'Ik ben heel tevreden over de uitslag.'
Frank de Boer: 'Ik ben heel tevreden over de uitslag.'

De Ajax-coach had enkele verrassingen in zijn basiselftal doorgevoerd. Zo kreeg Cerny de kans als rechtsbuiten en Thulani Serero opnieuw de voorkeur boven Riechedly Bazoer. Tot slot was Kenny Tete de vervanger van de geschorste Mitchell Dijks. Het betekende een drietal wijzigingen ten opzichte van het gewonnen uitduel bij Heerenveen anderhalve week geleden.

Focus op eigen duel
In de aanloop naar het laatste thuisduel van het seizoen had De Boer al benadrukt dat Ajax alleen met zijn eigen wedstrijd bezig moest zijn. De tussenstand bij PSV-Cambuur moest niet leidend zijn in de ArenA. Pas als de stand en de wedstrijd het toelieten, zou Ajax (eventueel) aan het doelsaldo kunnen gaan denken.

Ajax begon flitsend, maar na minuut of vijftien ebde de overtuiging in het Amsterdamse spel langzaam wat weg. Het waren de aanvalsleiders van beide ploegen die zich aanvankelijk lieten gelden. Arek Milik vond met een vrije trap en een kopbal Twente-doelman Nick Marsman op zijn weg. Zakaria El Azzouzi liet zich ook tweemaal gelden. De spits is door Ajax verhuurd aan Twente om ervaring op te doen.

De Boer toonde vrijdag al zijn tevredenheid over de ontwikkeling van de spits en zei te hopen dat El Azzouzi het rustig aan zou doen. In zekere zin deed de spits dat ook. Met het missen van twee mogelijkheden was hij de club waar hij onder contract staat gunstig gezind.

In vervoering
De wedstrijd zat vervolgens lange tijd op slot. Tot de 37e minuut van de wedstrijd toen Cerny uit het niets de score opende en de ArenA in vervoering bracht. Joël Veltman speelde een belangrijke rol in de goal. De rechtsachter ontfutselde Jerson Cabral de bal en speelde Cerny aan. De Tsjech had vervolgens een vrij veld voor zich, stoomde op snelheid langs zijn tegenstander en schoot met zijn mindere rechterbeen de openingstreffer binnen. 

Cerny maakt de openingstreffer.
Cerny maakt de openingstreffer.

Cabral had even later zijn fout goed kunnen maken door Twente op gelijke hoogte te zetten. De vleugelaanvaller kwam vrij door aan de rechterkant van het strafschopgebied en besloot tot woede van Hakim Ziyech voor eigen succes te gaan. Twente's spelmaker stond namelijk helemaal vrij bij de tweede paal. Ziyech wist zelf een minuut later ook niet af te drukken in kansrijke positie.

Halverwege leidde Ajax met 1-0 en in Eindhoven had PSV dezelfde marge (3-2) tegen SC Cambuur. Dat stemde dus tot tevredenheid.

Kansen op meer
Ajax begon ook aan de tweede helft flitsend. Het was duidelijk: de Amsterdammers wilden een grotere marge. Niet alleen om Twente de nek om te draaien, maar vooral vanwege de nek-aan-nek-race met PSV. Het ontbrak de Ajacieden alleen aan een beetje geluk. Dat gold vooral bij de kans voor Nick Viergever tien minuten na rust. De mee opgekomen verdediger controleerde een schitterende lange bal van Younes uitstekend en wipte vervolgens over de uitgekomen Marsman heen. De paal stond een treffer in de weg.

Viergever in actie.
Viergever in actie.

Ajax was nog tweemaal dichtbij, beide keren van afstand. Marsman zag een pegel van Veltman net naast de kruising scheren en kon met moeite redden op een inzet van Younes. Door de magere voorsprong van één doelpunt bleef het oppassen geblazen, met name voor de individuele klasse van Ziyech. De linkspoot vuurde twintig minuten voor tijd op het Ajax-doel, maar zag Jasper Cillessen schitterend redden.

Intussen was in Eindhoven PSV op een 5-2 voorsprong gekomen, en dus kon Ajax wel een uitbreiding van de score gebruiken. Het publiek werd op zijn wenken bediend, want tussen de 80 en 86e minuut sloeg Ajax driemaal toe. Op aangeven van Younes kopte Mike van der Hoorn de 2-0 binnen, vrijwel direct gevolgd door de 3-0, een schuiver van Viktor Fischer. En of het allemaal nog niet genoeg was, kegelde Younes de 4-0 binnen met een voortreffelijke uithaal in de kruising. 

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst & Gerard van Hees