Menu
Ajax ziet titelkansen slinken na dure misstap

Ajax ziet titelkansen slinken na dure misstap

Ajax heeft zondagmiddag op teleurstellende wijze zijn titelkansen zien slinken. De Ajacieden stelden teleur op bezoek bij Excelsior en zagen door de 1-1-remise de achterstand op koploper Feyenoord oplopen tot zes punten. Met de Klassieker na de interlandperiode in aantocht maakte Ajax een heel dure misstap op Woudestein.

Vooraf was vanuit Amsterdams perspectief juist nog gehoopt op een mooie 27e speelronde. Feyenoord ging immers op bezoek bij Heerenveen. Een op papier lastige opgave, maar de Rotterdammers kwamen na een achterstand winnend uit de strijd. Vervolgens was het aan Ajax om geen fout te maken, maar dat lukte niet. Het enige lichtpuntje op een treurige middag was de eerste goal van Justin Kluivert in Ajax 1.

Ajax hoopte in Kralingen het goede gevoel van Kopenhagen-thuis vast te houden. Donderdag bereikten de Ajacieden op zeer overtuigende wijze de laatste acht van de Europa League. In Rotterdam leek Ajax die krachtsinspanning echter nog in de benen te hebben. Het spel was tam, een beetje gelaten.

NIEUWS | Geen #excaja voor Dolberg. De spits kampt met een kneuzing in zijn liesstreek, opgelopen tegen Kopenhagen. Sterkte Kasper! pic.twitter.com/RNyZO5FueD

— AFC Ajax (@AFCAjax) 19 maart 2017

Wijzigingen
Bosz had, deels ook noodgedwongen, zijn elftal flink aangepast. Het basisteam telde vier nieuwe gezichten in vergelijking met de wedstrijd tegen Kopenhagen. Kasper Dolberg moest vanwege liesklachten passen en dat leverde een uitverkiezing als rechtsbuiten voor Kluivert op. Bertrand Traoré nam de spitspositie in.

Verder keerde Davy Klaassen na een schorsing terug in het elftal ten faveure van Donny van de Beek, kreeg Daley Sinkgraven de voorkeur boven Nick Viergever en werd Kenny Tete als rechtsback geposteerd. Joël Veltman viel tegen Kopenhagen al vroeg uit, ondervond daar na het duel flinke hinder van en dus besloot Bosz het vertrouwen te schenken aan Tete, die Veltman prima had vervangen.

Matthijs de Ligt kreeg centraal achterin opnieuw de kans en liet grote uitersten in zijn spel zien. In de zeventiende minuut voorkwam hij met een geweldige tackle een goal van Mike van Duinen, die op weg was naar Andre Onana. De Ligt kreeg daarvoor de handen op elkaar, maar liet tien minuten later in negatief opzicht van zich spreken. De jongeling maakte een fout in de opbouw en bracht daarmee Van Duinen in scoringspositie. Via het lichaam van Tete ging vervolgens de openingstreffer tegen de touwen.

De 1-1 van Kluivert bood nog hoop.
De 1-1 van Kluivert bood nog hoop.

Kluivert breekt de ban
Ajax zat totaal niet in de wedstrijd, maar kwam na 32 minuten toch op gelijke hoogte. Hakim Ziyech haalde na een combinatie met Amin Younes de achterlijn en leverde vervolgens een strakke voorzet af. Kluivert was er bij de tweede paal als de kippen bij om de gelijkmaker aan te tekenen.

Even later was Ajax dichtbij de 1-2. Een kopbal van De Ligt werd echter gekeerd door Warner Hahn. De oud-Ajacied onder de lat bij Excelsior voorkwam met een katachtige reflex dat De Ligt de zure nasmaak van zijn fout bij de 1-0 weg kon spoelen.

Bosz greep halverwege in en bracht Viergever voor Davinson Sánchez. Veel effect sorteerde het niet, want het spel van Ajax bleef stroperig. Ajax noteerde nog wel twee speldenprikjes, maar een vrije trap van Ziyech belandde in het zijnet en Sinkgraven kreeg een vrije trap van Lasse Schöne niet op doel gekopt.

Ondanks de grote belangen voor Ajax kabbelde de wedstrijd een beetje voort. Sterker nog, de grootste kans was een kwartier voor tijd voor Excelsior. Onana voorkwam echter de 2-1 met een cruciale redding op een inzet van Hicham Faik.  

Balen, met een hoofdletter B in Rotterdam...
Balen, met een hoofdletter B in Rotterdam...

Teleurstelling
Ajax zette in het slotkwartier nog wel aan, maar het was een beetje met de moed der wanhoop. Toch kwamen er nog wel twee kansen. De grootste daarvan was voor Kluivert, maar hij trof het zijnet. Eenmaal in blessuretijd leverde Kluivert een gevaarlijke voorzet af, maar de afvallende bal kon door Younes niet worden afgedrukt.

Met de gezichten op onweer en gebogen hoofden dropen de Ajacieden af. De achterstand groeide tot zes punten, met nog zeven speelronden te gaan. Bovendien beschikt Feyenoord over een beter doelsaldo. Voor Ajax lijkt nu de prioriteit op behoud van de tweede plaats te liggen. PSV is tot op twee punten genaderd. Drie weken na de Klassieker gaan de Ajacieden nog op bezoek in Eindhoven.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst