Menu
Droomscenario blijft uit voor winnend Ajax

Droomscenario blijft uit voor winnend Ajax

Het had een historische week kunnen worden, maar de ontknoping van de Eredivisie kreeg voor Ajax niet de gewenste uitkomst. Het was al vlot duidelijk dat Feyenoord zou gaan winnen van Heracles Almelo, waardoor het uitduel bij Willem II er ranglijst-technisch goedbeschouwd niet meer toe deed. Toch deden de Ajacieden hun plicht en kwamen ze winnend uit de strijd. Het werd 1-3 door goals van Kasper Dolberg, Davinson Sanchez en Davy Klaassen.

Voor Ajax kan het vizier volledig op 24 mei als de finale van de UEFA Europa League wordt gespeeld tegen Manchester United. Bij winst zijn de Ajacieden verzekerd van de groepsfase van de Champions League. Bij verlies moet Ajax in de derde voorronde instromen. Daar geeft de eindnotering in de Eredivisie recht op. 

Elftal vol youngsters
Ajax verscheen goedgemutst in Tilburg. Na het prachtige Europese succes in Lyon hoopten de Ajacieden opnieuw zaken te doen. De slijtageslag op Franse bodem had wel zijn sporen nagelaten en was voor Peter Bosz aanleiding om net als een week geleden tegen Go Ahead Eagles (4-0) zijn elftal flink om te husselen. 

Jongste basiselftal ooit! 💥 #wilaja #wijzijnajax

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op

Dat Ajax aantrad met jonge, talentvolle spelers mocht nog een understatement heten. Bosz stuurde het jongste elftal aller tijden uit de historie van de Eredivisie het veld in. De gemiddelde leeftijd bedroeg 20 jaar en 139 dagen. Davy Klaassen was met zijn 24 jaar nog een oudgediende. 

Anno 2017 zijn de lijntjes met andere voetbalvelden kort en dus kwam al snel het bericht door dat Feyenoord in de eerste minuut op voorsprong was gekomen. Toen in de Kuip na elf minuten ook de 2-0 volgde, werd duidelijk dat een klein wonder nodig was om de Ajacieden aan de landstitel te helpen. 

Het leek alsof de Ajacieden op de hoogte waren van de tussenstand, want het was allemaal niet heel spectaculair, wat vlakjes. Ajax voetbalde weliswaar op de helft van Willem II, maar tot overdreven veel kansen leidde het niet. Justin Kluivert was wél op dreef én bij vrijwel al het gevaar van Ajax in de eerste helft betrokken. 

Klaassen nog niet doeltreffend
De linksbuiten leverde aanvankelijk tweemaal een goede voorzet af op Klaassen. Beide keren kwam Ajax' aanvoerder niet helemaal goed uit. Halverwege de eerste helft werd Kluivert de kans geboden om zelf de trekker over te halen, maar na een vloeiende aanval stuitte hij op aangeven van Jairo Riedewald op doelman Kostas Lamprou. 

De 0-1 van Dolberg.
De 0-1 van Dolberg.

Na 38 minuten volgde de verdiende voorsprong alsnog. Niet verrassend had Kluivert een fors aandeel. Wederom weggestoken door Riedewald bediende hij vervolgens Dolberg op maat: 0-1. Voor de Deen was het één van zijn laatste wapenfeiten. Hij werd na rust vervangen door Bertrand Traoré. 

Wedstrijd veel opener na rust
In de tweede helft werd het al vlot 0-2. Sanchez kopte diagonaal binnen uit een corner vanaf de linkerkant. Willem II had op dat moment nog nagenoeg niets gecreëerd, maar kreeg toch een enorme kans. Die was het gevolg van miscommunicatie tussen Sanchez en de net ingevallen Abdelhak Nouri. Funso Ojo mocht volledig vrijstaand aanleggen, maar vond de sterke Andre Onana op zijn weg.

Klaassen maakt een fraaie aanval van Nouri en Kluivert af.
Klaassen maakt een fraaie aanval van Nouri en Kluivert af.

Ajax kreeg in het restant voldoende kansen om de score verder op te voeren, maar alleen Klaassen was nog doeltreffend. Hij was het eindstation van een fraaie aanval waarbij ook Nouri en Kluivert betrokken waren. 

Die trefzekere inslag misten Traoré en David Neres (2x), waardoor de schade voor Willem II redelijk beperkt bleef. Sterker nog, zeven minuten voor tijd kwamen de Tilburgers terug tot 1-3 door een treffer van Jari Schuurman. De middenvelder was even daarvoor nog op sublieme wijze van scoren afgehouden door Onana. 

Bekijk hier het beeldverslag van de wedstrijd.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst