Menu
Flets Ajax morst tegen Heracles punten

Flets Ajax morst tegen Heracles punten

Ajax bleek dinsdag in de Amsterdam ArenA niet bij machte de verdedigingsmuur van Heracles te slechten. Drie dagen na 1-0-thuiszege op Vitesse leverde het thuisduel een teleurstellend doelpuntloos gelijkspel op.

Frank de Boer had een aanpassing in zijn elftal, vergeleken met de elf Ajacieden die het thuisduel met Vitesse tot een winnend einde brachten. Daley Sinkgraven begon in de basis en sloot daarmee een periode van blessureleed definitief af. De middenvelder, die de voorbije weken wel tweemaal inviel, verdrong youngster Donny van de Beek uit de basisploeg. Van de Beek was tegen ADO Den Haag en Vitesse de vervanger van de geblesseerde Davy Klaassen. De – normaal gesproken – captain is op de goede weg terug, maar moest dinsdag nog toekijken. De Boer liet begin deze week weten dat hij zondag tegen Roda JC mogelijk weer een beroep kan doen op zijn sterkhouder en ouderwetse ‘nummer tien’.

Blessureleed
Over blessureleed gesproken; Kenny Tete scheurde tegen de Arnhemmers zijn rechterenkelband. De rechtsback is naar verwachting minimaal tien weken uitgeschakeld. Vooraf was de vraag wie De Boer zou opstellen als vervanger van de bijzonder onfortuinlijke Ajacied. Ricardo van Rhijn werd voor de thuiswedstrijd tegen de Heraclieden weer bij de wedstrijdselectie gehaald. Van Rhijn begon dinsdag  op de bank. Mike van der Hoorn kreeg, net als afgelopen zaterdag toen hij Tete verving, het vertrouwen van De Boer. Aanvoerder Joël Veltman was tegen Heracles Ajax’ startende rechtervleugelverdediger. Die rol speelde de Ajacied zaterdag ook al na het noodlottige uitvallen van Tete.

Captain Veltman had kort voor de aftrap direct een representatieve taak. De IJmuidenaar overhandigde een vertegenwoordiger van het jubilerende VAK410 een gesigneerd en origineel Ajax-shirt. Veltman speelde zijn rol als boegbeeld met verve. VAK410 viert dit jaar zijn 15e verjaardag. Sinds de start in 2001 groeide VAK410 uit tot een voorname sfeermaker én bovenal steunpilaar van de Ajacieden op de grasmat. Het megaspandoek met ‘A Never Ending Story’ daarop, beloofde wat dat betreft veel moois voor de Ajax-toekomst.

Veltman feliciteerde Vak 410 met hun jubileum.
Veltman feliciteerde Vak 410 met hun jubileum.

Doelpuntloos
De eerste halve minuut van Ajax’ thuisduel bleef ditmaal zowaar doelpuntloos. Positivo’s onder het 44.517-koppige ArenA-publiek hoopten op een evenaring (of nog beter: verbetering) van het huzarenstukje dat Riechedly Bazoer leverde tegen Vitesse. De treffer van de middenvelder, al na 26 tellen gemaakt, was zaterdag goed voor de overwinning. Zowel een kickstart als een overwinning bleef midweeks buiten bereik van de Ajacieden.

Dat de gehele eerste helft van Ajax’ tiende thuisduel in dit seizoen zonder Amsterdamse treffer bleef, was zowaar een unicum. Ajax scoorde dit voetbaljaar in al zijn 9 voorgaande thuisduels minstens 1 keer. Ajax creëerde via Sinkgraven (schot gekeerd door keeper Bram Castro) en Van der Hoorn (kopbal over) kort achtereen twee royale kansen. Bazoer zag zijn vlammende schot smoren in het zijnet. De Almelose nummer 4 van de Eredivisie beperkte zich dinsdag grotendeels en noodgedwongen tot tegenhouden. Jasper Cillessen werd de eerste helft geen enkele keer getest.

Van der Hoorn kopte over.
Van der Hoorn kopte over.

Sinkgraven schaarde zich de eerste helft onder de uitblinkers bij de thuisploeg. Ajax’ nummer 8 liet de fijnste voetbalstaaltjes zien en was bij vlagen ongrijpbaar. Sinkgraven speelde met lef én flair; precies díe ingrediënten die Ajax goed kon gebruiken tegen de defensieve Heraclieden.

Het slechten van de Almelose verdedigingswal bleek dinsdag een hels karwei. Cillessen zag het ook na de pauze allemaal werkeloos en vanaf grote afstand aan. De wedstrijd van de Groesbeker beperkte zich vooral tot het verwerken van terugspeelballen en hopen op sportief succes aan de overzijde bij Castro. Illustratief voor de veldverhoudingen was de doelpoging van Brahim Darri in de 64ste minuut, het eerste en enige moment waarop Cillessen echt attent hoefde te zijn. De Ajacied ‘keek’ het schot vakkundig naast.

Viktor Fischer was in het laatste halfuur de vervanger van de fletse Amin Younes – de Duitser etaleerde de voorbije weken nog een grootse vorm. Een kwartier later waren ook Lasse Schöne (voor Sinkgraven) en Van Rhijn verse krachten in de ploeg van De Boer. Ajax snakte naar aanvallende impulsen. De drang tot scoren werd met het wegtikken van de speelminuten almaar sterker.

Fischer verving Younes na 58 minuten spelen.

Heracles-verdediger Mike te Wierik leek in de slotfase op weg naar een sensatie. De centrumverdediger naderde Cillessen, maar gleed op het moment supreme tegen het gras. De Amsterdammers antwoordden met een slotoffensief. Fischer en Schöne kregen kansen en mogelijkheden, maar de afronding was ongelukkig óf een Heraclied belette de invallers toe te slaan.

Zo kon Ajax voor het eerst sinds 19 april 2015 (Ajax – NAC) in de Eredivisie niet scoren voor eigen publiek. Wie het positief benaderde, zag Ajax dinsdag tegen subtopper Heracles een puntje sprokkelen in de titelstrijd. Titelconcurrenten PSV (woensdag, uit tegen Excelsior) en Feyenoord (donderdag tegen Heerenveen) komen later in deze midweekse speelronde in actie. Donderdag is pas echt duidelijk hoe groot de schade op de ranglijst is.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst