Menu
Ajacieden Europees kampioen met Oranje O17!

Ajacieden Europees kampioen met Oranje O17!

Oranje O17 is zondag Europees kampioen geworden. Italië werd in de EK-finale in Rotherham na strafschoppen geklopt. De talentenploeg van bondscoach Kees van Wonderen besloot de reguliere speeltijd met een 2-2-gelijkspel, na Oranje-goals van de Ajacieden Jurriën Timber en Brian Brobbey. In de strafschoppenreeks speelde doelman Joey Koorevaar met 2 reddingen een absolute hoofdrol. De Ajax-inbreng was het hele toernooi groot bij dit EK-succes.

Niet voor het eerst op dit EK verschenen 4 Ajacieden aan de aftrap van dit laatste EK-duel. Liam van Gelderen, Quinten Timber, Ryan Gravenberch en Jurriën Timber hadden een basisplaats in de finale tegen Italië. Oranje O17 liet zich vanaf de aftrap goed zien. Gravenberch leek het elftal van Van Wonderen na een kwartier aan een voorsprong te helpen. De Ajacied had pech, want zijn harde schot eindigde op de lat.

Finale halverwege doelpuntloos
Een minuut later was Gravenberch opnieuw dicht bij een treffer, maar ditmaal stuitte hij op de Italiaanse doelman Russo. Oranje-doelman Koorevaar voorkwam met een fraaie redding een openingstreffer van de Azzurri. Ondanks de (iets) betere kansen voor Oranje, was de finale halverwege nog doelpuntloos.

Ook in halve finale tegen Engeland 4 Ajacieden aan aftrap

Oranje O17 had zich donderdag geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap in Engeland. Bij de aftrap van het duel met het gastland verschenen ook al 4 Ajacieden aan de aftrap: Van Gelderen, Brobbey en de gebroeders Timber. Ook Gravenberch kwam - als invaller - in het veld tegen de Engelsen. Hij verving het laatste halfuur zijn clubgenoot Brobbey. Daarbij is op dit EK ook Ajax-talent Nordin Musampa onderdeel van de bijzondere lichting Oranje O17-talenten.

�� | Met deze opstelling gaat Oranje O17 aan de finale beginnen. Kijk de wedstrijd vanaf 19.15 uur hier live: https://t.co/JRK0onUffu.#ITANED #U17EURO pic.twitter.com/Y12hLXEi9y

— OnsOranje (@OnsOranje) 20 mei 2018

Na een 0-0-remise werd Engeland via strafschoppen geklopt. Ook tegen het gastland was de inbreng van Oranje-doelman Koorevaar tijdens de penaltyreeks van doorslaggevend belang. De leeftijdgenoten van Italië versloegen op hun beurt, in de halve eindstrijd, België.

Pikant
Eerder werd ook de kwartfinale pikant genoeg al beslist op penalty’s. Een kleine week terug troefde de ploeg van Kees van Wonderen Ierland af vanaf de strafschopstip. Eerder, in de poulefase, was Oranje al te sterk voor Duitsland (3-0), Spanje (2-0) en Servië: 2-0.

Jurriën Timber bezorgde Oranje in de finale vroeg in de tweede helft een voorsprong. De Ajacied stond aan de basis van een fraaie aanval over links, waarna hij een een-twee met spits en oud-Ajacied Daishwan Redan (nu Chelsea) doeltreffend kon afronden: 1-0. Timber had over geluk weinig te klagen, want de bal caramboleerde via een Italiaans been over de doelman. Geluk of niet; de verdiende voorsprong was een feit.

De eerste helft in �� #ITANED pic.twitter.com/ttkT2Ufx47

— OnsOranje (@OnsOranje) 20 mei 2018

Oranje kon echter niet lang genieten van de voorsprong. Na een uur bracht Samuele Ricci Italië weer naast Nederland. Twee minuten later krulde de Italiaanse aanvoerder Alessio Riccardi de bal oogstrelend fraai in de verre hoek: 1-2. Van Wonderen antwoordde in de 69ste minuut met het inbrengen van Brobbey. Brobbey verving Gravenberch. Oranje had toen nog 10 minuten om een gelijkmaker te forceren.

Veerkracht & goal Brobbey
Oranje bewees in de slotfase over veerkracht te beschikken. Vier minuten na zijn entree schoot Brobbey van dichtbij raak. De supersub werd daarbij perfect bediend door Mohammed Ihattaren; de assist leverde een niet te missen kans op.

In de slotfase draaide een scherp genomen vrijetrap nog gevaarlijk dicht over de kruising van het doel van Koorevaar. Aan de overzijde van het veld was Brobbey dicht bij zijn tweede treffer. Het schot van de invaller werd geblokt.  

Liam van Gelderen vocht verbeten duels uit met Italië-captain Alessio Riccardi, maker van de schitterende 1-2.
Liam van Gelderen vocht verbeten duels uit met Italië-captain Alessio Riccardi, maker van de schitterende 1-2.

Net als tegen Ierland en Engeland werd ook de finale dus afgesloten met strafschoppen. Koorevaar bracht direct redding op de eerste penalty van Italië. Ook de 2e Italiaanse pingel werd een prooi voor de doelman. Jurriën Timber schoot de derde Oranje-penalty raak. Waarna Ramon Hendriks vanaf 11 meter het vonnis over de Italianen velde. Hij bezorgde Oranje O17 de derde EK-titel in de historie. Het was daarmee Dutch Delight in Rotherham.

Well done boys and the future is Orange!! #U17EURO #ITANED https://t.co/oJS4e25dFX

— Edwin van der Sar (@vdsar1970) 20 mei 2018

Lees ook: Penaltykillers van Oranje O17 door naar finale EK

Tekst: Ajax.nl
Beelden: Pro Shots/Action Images

Klasse, boys! �� #U17EURO pic.twitter.com/gi7qZeofkL

— OnsOranje (@OnsOranje) 20 mei 2018

Wij zijn kampioen! �� #ITANED #U17EURO pic.twitter.com/ejCx4ntKE2

— OnsOranje (@OnsOranje) 20 mei 2018