Menu
Ajax O19 laat PSG ontsnappen in Youth League

Ajax O19 laat PSG ontsnappen in Youth League

Ajax O19 is er dinsdagavond niet in geslaagd de achtste finale van de UEFA Youth League te bereiken. De Ajacieden lieten Paris Saint-Germain in de reguliere speeltijd (0-0) ontsnappen, waarna de Fransen tijdens de strafschoppenserie toesloegen: 2-4.

Een van de Ajacieden die het meest zal balen van de uitschakeling is Kaj Sierhuis. De spits miste een kwartier voor tijd een strafschop en had op slag van rust met zijn handelsmerk – een omhaal – van zich laten spreken. De bal caramboleerde onderkant lat echter weer het veld in. Al met al kon de wedstrijd als een gemiste kans worden omschreven. Ajax had een flink veldoverwicht en meer kansen, maar zag dat niet in de score tot uitdrukking komen.

Bakker bij Ajax 1
John Heitinga kon beschikken over dispensatiespelers Sierhuis, Dani de Wit en Darren Sidoel. Voor de coach was het (links) achterin puzzelen geblazen. Rechtspoot Jasper ter Heide nam de linksback-positie voor zijn rekening. Mitchel Bakker was voor die positie de meest logische kandidaat geweest, maar de back is door Erik ten Hag opgenomen in de wedstrijdselectie van Ajax 1 voor het uitduel bij Roda JC van woensdagavond. 

Een kopbal van captain Dani de Wit.
Een kopbal van captain Dani de Wit.
Darren Sidoel schuift zijn tegenstander aan de kant.
Darren Sidoel schuift zijn tegenstander aan de kant.
Kaj Sierhuis in duel.
Kaj Sierhuis in duel.
Noa Lang worstelt zich een weg langs zijn opponent.
Noa Lang worstelt zich een weg langs zijn opponent.
Een gretige Jurgen Ekkelenkamp.
Een gretige Jurgen Ekkelenkamp.
Maar een treffer blijft uit...
Maar een treffer blijft uit...
Issam El Maach krijgt troost van Sierhuis.
Issam El Maach krijgt troost van Sierhuis.
En gepijnigde gezichten bij de Ajacieden.
En gepijnigde gezichten bij de Ajacieden.

Ajax begon gretig en had in de openingsfase nadrukkelijk het overwicht. Vervolgens brak er een korte fase aan waarin Paris Saint-Germain de overhand nam. De Fransen doken tweemaal gevaarlijk op bij het doel van Issam El Maach, maar de gastheer kwam het schadevrij door.

Omhaal Sierhuis 
De wedstrijd geraakte naarmate de eerste helft vorderde in evenwicht, al had Ajax van beide ploegen de meeste druk naar voren. De grootste kans voor rust was ook voor de ploeg van Heitinga. Sierhuis voerde zijn specialiteit van het huis op – een fraaie omhaal – maar ditmaal zonder beloning. Vele supporters waren in de veronderstelling dat de inzet de doellijn was gepasseerd, maar de arbitrage dacht er anders over.

30. #ajapsg is een half uur onderweg: 0-0. Wat vonden jullie van de eerste 30 minuten, Ajacieden? #UYL #AjaxO19 pic.twitter.com/QejKhLNJit

— AFC Ajax (@AFCAjax) 6 februari 2018

Na rust trok de thuisploeg de ingezette lijn door. Ajax voerde opnieuw de regie en was ook het meest kansrijk. Sterker nog, Ekkelenkamp had eigenlijk de score moeten openen. De middenvelder kwam niet verder dan een slap rollertje in de handen van doelman Cibois.

Wilde strafschop Sierhuis
Het gold in de overtreffende trap voor Sierhuis, die een kwartier voor tijd uit een penalty mocht aanleggen. Aanleiding was een overtreding op De Wit, op het moment dat de middenvelder de trekker wilde overhalen. Het leek een uitgelezen mogelijkheid, maar Sierhuis hield zijn zenuwen niet in bedwang. Na een korte aanloop mikte hij met een wilde trap de roos.

PSG beperkte zich vrijwel de hele wedstrijd tot verdedigen, maar kreeg ook nog mogelijkheden om de wedstrijd in de reguliere speeltijd te beslissen. Spits Guclu soleerde langs een tweetal Ajacieden in het strafschopgebied en verschafte zich een schotkans. De slappe inzet mocht echter nauwelijks een naam hebben. Bij het sluiten van de markt lieten de Fransen nog een  kans onbenut, maar die missers hadden uiteindelijk geen gevolgen.

In de strafschoppenserie was PSG uiterst koelbloedig. Alle vier de strafschoppen werden benut. Bij Ajax miste eerst De Wit en vervolgens ook Jensen.

πŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”#UYL #ajapsg pic.twitter.com/ehMkV4c2OL

— AFC Ajax (@AFCAjax) 6 februari 2018

Ajax O19 – Paris Saint-Germain O19: 0-0. PSG. w.n.s

Opstelling Ajax O19: El Maach, Dest, Sidoel, Kemper, Ter Heide; Gravenberch (88. Jensen), D. de Wit, Ekkelenkamp; Nunnely (82. Pereira), Sierhuis, Lang.

Lees ook: Topscorer Ekkelenkamp 'staat altijd op de goede plek'

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Jasper RuhΓ©