Menu
Ajax eindelijk te sterk voor PEC Zwolle

Ajax eindelijk te sterk voor PEC Zwolle

Ajax heeft de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle met 0-2 gewonnen. In de eerste helft verzilverde alleen Amin Younes één van de vele kansen. Na rust bleef het lang spannend, maar besliste invaller Thulani Serero vier minuten voor tijd de wedstrijd.

Ajax trad drie dagen na het Europese succes tegen Celtic aan in het IJsseldelta stadion van PEC Zwolle. Een tegenstander die de laatste jaren voor hoofdpijn zorgde bij de Ajacieden. Zo werden duels om de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal verloren en eindigden de laatste drie duels in een gelijkspel. En dat kon Ajax zich in de titelstrijd met onder andere Feyenoord, dat zaterdag al had gewonnen, niet permitteren.

Basisplaats Donny van de Beek
Trainer Frank de Boer voerde ten opzichte van donderdag wel twee wijzigingen door. Zo was er een basisplaats voor Donny van de Beek, donderdag debuterend in Glasgow. Dat ging ten koste van Lasse Schöne. Achterin nam Veltman – donderdag nog ziek – de plaats weer over van Mike van der Hoorn.  De Boer koos daarmee voor nog meer creativiteit. 

Met snelle druk naar voren reeg Ajax in het eerste deel van de wedstrijd de mogelijkheden en grote kansen aan elkaar. In de zesde minuut krulde Fischer na een prachtige aanval via Klaassen, Van de Beek, Younes net naast. De Duitse jeugdinternational had zijn ploeg vijf minuten later naar de 0-1 moeten schieten. Vrij voor doelman Kevin Begois schoot hij echter naast. Met nog enkele grote kansen voor Younes en Fischer was het wachten op de openingsgoal. Tussendoor moest Cillessen een paar keer optreden en de doelman deed dat met verve.

Younes breekt ban
Pas in de 37e minuut bracht Ajax het verschil in krachtsverhoudingen in de score tot uiting. Younes werkte  een voorzet van Mitchell Dijks netjes binnen, 0-1. Nog geen twee minuten later had Fischer PEC Zwolle de genadeklap kunnen geven, maar ook dit keer vond hij het net niet. Begois redde met de voet.

Ajax  verdiende een grote voorsprong, want keer op keer kwam of Fischer of Younes in kansrijke positie. Maar de zestien schoten op doel, leverde behalve de eerste goal geen treffers meer op in de eerste helft. Want ook de twee vrije trappen die Arek Milik net voor rust nam, gingen voorbij het doel.

Na rust tapte PEC Zwolle uit een ander vaatje. Jans had Nijland ingebracht en de behendige middenvelder zorgde gelijk voor meer gevaar. Zo nam hij in de 50e minuut een mooie vrije trap maar bokste Cillessen de bal nog mooier over zijn doel. Ajax stelde daar in het eerste kwartier van de tweede helft niet veel tegenover. Alleen Milik was kansrijk bij een voorzet van Klaassen op de achterlijn maar de Pool kwam glijdend net te kort om succesvol te zijn.

Donny van de Beek maakte zijn debuut in de Eredivisie.
Donny van de Beek maakte zijn debuut in de Eredivisie.
Jairo Riedewald pakte een gele kaart en is geschorst tegen Heerenveen.
Jairo Riedewald pakte een gele kaart en is geschorst tegen Heerenveen.
Viktor Fischer kreeg een aantal goede mogelijkheden.
Viktor Fischer kreeg een aantal goede mogelijkheden.
Amin Younes opende de score in het IJsseldeltastadion.
Amin Younes opende de score in het IJsseldeltastadion.
Vreugde na de 0-1.
Vreugde na de 0-1.
Van de Beek kan terugkijken op een uitstekend debuut in de Eredivisie.
Van de Beek kan terugkijken op een uitstekend debuut in de Eredivisie.
Lasse Schöne viel uitstekend in.
Lasse Schöne viel uitstekend in.
Serero vliegt na zijn goal in de armen van Hennie Spijkerman.
Serero vliegt na zijn goal in de armen van Hennie Spijkerman.

Vers bloed
In de 68e minuut bracht De Boer vers bloed met Vaclav Cerny. De achttienjarige matchwinnaar van het duel met Celtic kwam voor Younes. Er moest ook wel  wat gebeuren, want van het overwicht dat Ajax in de eerste helft had opgebouwd was weinig over. Zwolle rook zijn kans en vond ook vaker de vrije man. Maar Ajax bleef ook mogelijkheden krijgen. Fischer schoot in de 78e minuut in handen van Begois en twee minuten later mikte hij net naast.  Daar was een prachtig hakje van Cerny op Klaassen aan vooraf gegaan. Nadat Serero voor Milik was gekomen, bracht De Boer zes minuten voor tijd Schöne voor Fischer.

Het was nog even overleven in de slotfase voor Ajax, maar de invallers maakten aan alle twijfel een einde. In de 86e minuut fungeerde Cerny als bliksemafleider bij de pass van Schöne naar Serero en de Zuid-Afrikaan tikte de 0-2 binnen. De Tsjechische invaller leek een minuut later de 0-3 te maken, maar verrassend genoeg sprong de bal langs de verkeerde kant van het doel.

Zo hield Ajax, als enige Eredivisieclub, de ongeslagen status in uitwedstrijden vast en was de reeks van vijf duels zonder zege op PEC Zwolle ook uit de boeken. Bovendien blijft de club koploper met drie punten voorsprong op Feyenoord.

Ajax: Cillessen, Tete, Veltman, Riedewald, Dijks, Van de Beek, Klaassen, Gudelj, Fischer (84. Schöne), Milik (81. Serero), Younes (68. Cerny).

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst