Menu
Ajax verwent thuispubliek opnieuw

Ajax verwent thuispubliek opnieuw

Hoewel Ajax op Pakjesavond speelde, was het overdreven om te stellen dat het heerlijk avondje eindelijk was gekomen. De Ajacieden werkten recentelijk tegen Roda JC en Cambuur ook prima optredens voor eigen publiek af. Het werden er drie op een rij, want ook tegen Heerenveen (5-2) deed Ajax aan klantenbinding. Het leverde en passant een clubrecord op. Voor het eerst in bijna twintig jaar vond Ajax in drie opeenvolgende thuiswedstrijden minimaal vijf keer het net. Dat lukte voor het laatst in het voorjaar van 1995.

Frank de Boer toonde zich een tevreden coach. ,,Ik vond dat we niet goed begonnen, wat onnauwkeurig waren. Maar na de 1-0 ging het lopen. Daarna hebben we een heel goede periode gehad, eigenlijk zo tot de zeventigste minuut. Ik ben tevreden met de agressiviteit die we hebben getoond, en de mooie aanvallen die we op de mat hebben gelegd.”

Vooraf, op basis van de statistieken, sloeg de barometer al duidelijk in Amsterdams voordeel uit. Met De Boer aan het roer verloor Ajax nog nooit een wedstrijd in december. Sterker nog, van de zestien wedstrijden onder zijn leiding in de laatste kalendermaand won Ajax er liefst vijftien en werd er één gelijkgespeeld. Een meer dan voortreffelijk moyenne. Het vooruitzicht van de feestdagen en winterstop haalt blijkbaar het beste in de Ajacieden naar boven.

Zoals daags voor de wedstrijd reeds aangekondigd kreeg Donny van de Beek opnieuw een plek in de basis. Het jeugdproduct maakte vorige week bij PEC Zwolle (0-2 winst) zijn debuut in de Eredivisie. De Boer voerde noodgedwongen één wijziging door. Nick Viergever verving de geschorste Jairo Riedewald. Van de Beek was er bij zijn thuispresentatie veel aan gelegen zich te profileren en ondernam als eerste speler op het veld een schot op doel. Gevaarlijk was die niet. Vlak voor rust kwam de middenvelder beduidend dichter in de buurt, maar ditmaal trof hij het zijnet.

Van de Beeks doelpogingen stonden niet bepaald op zichzelf, want Ajax speelde een uitstekende eerste helft en had continu dreiging richting het doel van Heerenveen. De Friezen hadden met een 3-0-ruststand niet te klagen in een ondanks Sinterklaasavond goedgevulde ArenA.

Ajax opende na twaalf minuten de score met een aanval uit het boekje. Viktor Fischer werd ingespeeld en creëerde met een overstapje ruimte voor zichzelf. Davy Klaassen speelde vervolgens de doorgelopen Deen in, die Mulder kansloos liet. Er was na zijn treffer een duidelijke ontlading zichtbaar bij Fischer. In Zwolle was de vleugelaanvaller onfortuinlijk geweest in de afronding.

Zichtbare ontlading bij Fischer.
Zichtbare ontlading bij Fischer.

Ajax voert de regie
Heerenveen was aanvallend onmachtig, maar kreeg toch een goede kans op de gelijkmaker. Joost van Aken, die in de jeugdopleiding van Ajax speelde, stuitte na een corner van dichtbij op goalie Jasper Cillessen. Het was het enige serieuze Friese wapenfeit voor rust. Ajax voerde de regie en verdubbelde halverwege het eerste bedrijf de score. Ditmaal met Fischer in de rol van aangever. Zijn pass leek door Arek Milik in een vol strafschopgebied niet goed te worden aangenomen, maar al vallend kon de Pool toch een schot op doel produceren. Zijn inzet bleek Mulder te machtig: 2-0

Net als tegen Roda JC (6-0) en Cambuur (5-1) zat Ajax al vroeg in een zetel. Het publiek maakte zich op voor een doelpuntenregen en kon binnen het halfuur nogmaals juichen, via Younes. In een mêlee van spelers bleef de Duitser knap op de been én in balbezit. Toen Younes in kansrijke positie kwam, twijfelde hij geen moment om de trekker over te halen: 3-0. Daarmee stond de gehele voorhoede op het scorebord.

Heerenveen-coach Foppe de Haan uitte zijn ongenoegen met een dubbele wissel na rust. Joey van den Berg en Morten Thorsby werden geslachtofferd voor Branco van den Boomen en Simon Thern. Het leek direct effect te sorteren, want binnen drie minuten zorgde Mitchell te Vrede voor de 3-1. Spannend werd het geen moment, want na 54 minuten herstelde Ajax de verhoudingen. Fischer tekende voor zijn tweede, wederom bediend door Klaassen. Ook Milik had met een prima kaats een aandeel in de soepele combinatie.

Dubbele wissel
De geruststellende marge van drie goals was weer intact en voor De Boer aanleiding om voorzichtig aan het Europese treffen met Molde te gaan denken. Kenny Tete is voor het duel met de Noren geschorst en Ricardo van Rhijn mocht alvast een halfuurtje warmdraaien. De wederom prima acterende Van de Beek maakte plaats voor Riechedly Bazoer.

Het productieve clubrecord van drie thuiswedstrijden op rij met minimaal vijf goals lag voor het grijpen en in de 65e minuut diende zich een ideale mogelijkheid aan. Milik miste echter een zelfversierde strafschop. Even later maakte de Pool iets van zijn misser goed door Klaassen in scoringspositie te brengen. Ajax’ aanvoerder bleef koel en kreeg het de laatste tijd toch al verwende publiek op de banken: 5-1.

Een klein smetje op een feestelijke avond was het tweede Friese doelpunt, opnieuw van Te Vrede. Joël Veltman speelde de bal hoog terug op Jasper Cillessen. De doelman wilde de bal binnen houden, en slaagde weliswaar in die opzet, maar had geen rekening gehouden met de meegelopen Te Vrede. De spits schoot de bal vervolgens in het lege doel: 5-2.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Louis van de Vuurst