Menu
Jong Ajax toont twee gezichten

Jong Ajax toont twee gezichten

Een wereld van verschil of een verschil van dag en nacht. Jong Ajax toonde maandagavond tegen Almere City overduidelijk twee gezichten. Dat een slechte eerste helft en een goede tweede uiteindelijk een 2-2-remise opleverde, viel dus wel te verklaren.

Daley Sinkgraven verwoordde na afloop datgene wat iedereen dacht: voor rust had Jong Ajax zich er te eenvoudig vanaf gemaakt. ,,De eerste helft lieten we het te gemakkelijk lopen. Iedereen moet zich afvragen of hij toen wel het maximale heeft gegeven. Voor mij gold dat ook niet helemaal. Gelukkig hebben we het tweede helft goed opgepakt, en goede goals gemaakt.”

De ene thuiswedstrijd van Jong Ajax is de andere niet. Niet alleen qua resultaat, maar ook qua bezetting. Speelden de Amsterdamse beloften tegen FC Oss zonder enige aanvulling uit de A-selectie het beste voetbal van het seizoen, tegen Almere City draaide het aanvankelijk beduidend minder. En dat terwijl Jong Ajax niet met de minste namen aantrad. Nick Viergever, Mike van der Hoorn, Sinkgraven en Amin Younes waren aan de selectie toegevoegd.

Achterstand

Almere City had het eerste bedrijf de touwtjes stevig in handen. Het leidde na een stief kwartiertje tot de openingstreffer. De bal bleef hangen in het zestienmetergebied, waarna Pablo Rosario al vallend de bal achter Indy Groothuizen werkte: 0-1. Even later volgde een verdubbeling van de score. Wederom zag de defensie van Ajax er niet goed uit. Uiteindelijk viel de bal uit een corner binnen, daarbij als laatste geraakt door Ajacied Django Warmerdam.

Jong Ajax kon er de eerste helft weinig tegenover zetten. De bedrijvige Younes dook enkele keren gevaarlijk op in het strafschopgebied van Almere City, maar kon geen kracht achter zijn pogingen zetten. Pas op slag van rust werd de thuisploeg voor het eerst gevaarlijk. Een vrije trap van Leeroy Owusu belandde – licht getoucheerd door doelman Agil Etemadi – op de lat.

Gelijkmaker

Zo aanvallend pover als Jong Ajax voor rust was, zo dreigend was het de tweede helft. Inzetten van Elton Acolatse en Danny Bakker waarbij doelman Etemadi handelend moest optreden, waren een teken aan de wand. Na 57 minuten kreeg Ajax loon naar werken. Mike van der Hoorn kopte de aansluitingstreffer binnen: 1-2. Niet veel later volgde ook de gelijkmaker. Daley Sinkgraven werd in de vijandelijke zestien gevloerd. Strafschop, oordeelde arbiter Van der Heuvel. Sam Hendriks faalde vervolgens niet: 2-2.

Ajax rook bloed en maakte vol jacht op de 3-2. Kansen daarop dienden zich vlot aan. De grootste was voor Robert Muric, maar de invaller faalde vijf minuten na zijn entree vrij voor Etemadi. De Iraanse goalie was een grote sta-in-de-weg voor Jong Ajax en hield later Acolatse voor de tweede keer van scoren af.

Rode kaart

De gasten uit Almere hadden niets meer in de melk te brokkelen, maar kregen een kwartier voor tijd toch nog een enorme kans. Na een gevaarlijke uitbraak verzuimde Enzio Boldewijn echter de trekker over te halen. Het leek wel of die kans Jong Ajax angst inboezemende, want de laatste tien minuten leken weer op het slappe eerste bedrijf. Na een rode kaart voor Acolatse (2x geel) bleef Jong Ajax echter behoed voor verdere schade, en werd voor de tweede wedstrijd op rij met 2-2 gelijkgespeeld. Eerder gebeurde dat tegen FC Oss. Ook toen kwamen de jonge Ajacieden terug van een 0-2-achterstand.

Coach Andries Ulderink: ,,Als je de eerste helft niet brengt wat je zou kunnen, wordt het lastig. Er was te weinig beleving, tempo en instelling. Het leek wel of we het op tachtig procent dachten af te kunnen. Het laatste kwartier was al iets beter, en in de tweede helft hebben we wél met beleving en tempo gespeeld. We hadden een heel goede fase, met twee goede goals. Helaas werd het in de laatste tien minuten weer minder. We hadden vanaf de bank het idee dat het twee kanten op kon.”

Scoreverloop: 15. Rosario 0-1, 22. Warmerdam 0-2 (eigen doelpunt), 57. Van der Hoorn 1-2, 66. Hendriks 2-2 (strafschop)

Opstelling Jong Ajax: Groothuizen, Owusu (55. Dankerlui), Van der Hoorn, Viergever, Warmerdam, El Mahdioui, Sinkgraven, Bakker (85. Clement), Acolatse, Hendriks, Younes (61. Muric)

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Martijn Buskermolen