Menu
Ajax leeft zich uit in Tilburg

Ajax leeft zich uit in Tilburg

De 0-3-uitzege van PSV bij FC Groningen mocht er zijn, maar Ajax deed er bij Willem ll nog een schepje bovenop. De Ajacieden grepen na een moeizaam begin de macht en wonnen met 0-4. Riechedly Bazoer verzorgde met een schitterende knal van afstand het hoogtepunt van de middag. De andere goals werden gemaakt door Arek Milik, Lasse Schöne en Davy Klaassen. Ajax blijft door de zege in het spoor van PSV, dat nog altijd een punt voorsprong heeft.

Frank de Boer had het in de aanloop naar het duel al benadrukt: in de titelstrijd mogen Ajax en concurrent PSV zo min mogelijk averij oplopen. De Eindhovense koploper maakte zaterdagavond geen fout bij FC Groningen en dus wist Ajax wat het te doen stond in het Koning Willem ll Stadion: winnen.

Schöne als vervanger El Ghazi
De Boer had noodgedwongen een wissel moeten doorvoeren ten opzichte van het overtuigend gewonnen thuisduel tegen AZ. Anwar El Ghazi was naar aanleiding van zijn rode kaart (twee keer geel) geschorst en werd vervangen door Schöne. Mike van der Hoorn was in Tilburg wel van de partij. De verdediger verliet vrijdag nog voortijdig de training met liesklachten, maar werd tijdig opgelapt.

Zodoende speelde Joël Veltman opnieuw rechtsachter. Hij vocht leuke duels uit met Terell Ondaan, één van de drie oud-Ajacieden in de basis van Willem ll. Linksachter Dico Koppers en Kostas Lamprou waren de anderen. Daarnaast was Lucas Andersen van de partij. De Deen is door Ajax verhuurd en keert in principe volgend seizoen gewoon terug in Amsterdam, zo liet De Boer vrijdag tijdens zijn wekelijkse perspraatje weten.

Slachtbank
Ajax deed vorige week tegen AZ (4-1) aan klantenbinding en wilde die lijn doortrekken tegen Willem ll. De Tilburgers waren aanvankelijk niet van plan zich net als AZ gewillig naar de slachtbank te laten leiden en begonnen vol overgave aan de wedstrijd. Het eerste speldenprikje was ook voor de thuisploeg, maar clubtopscorer Erik Falkenburg (acht goals) zag zijn schot in de handen van Jasper CIllessen belanden.

Arek Milik kopt zijn 14e treffer van het seizoen binnen.
Arek Milik kopt zijn 14e treffer van het seizoen binnen.

Na een minuut of tien nam Ajax voorzichtig de regie over. Nick Viergever mocht na een kwartier redelijk onbedreigd opstomen, maar zag zijn schot gekeerd door Lamprou. Even later volgde een aanval uit het boekje, maar captain Klaassen kwam een teenlengte tekort om een combinatie over drie schijven af te ronden.

Het offensief(je) van Willem ll was weggeëbd, maar dat betekende niet dat de thuisploeg niet meer gevaarlijk werd. Een voorzet van Ondaan werd maar net gemist door Falkenburg.

Milik breekt de ban
De 41e minuut was het startsein voor Younes om zich met de wedstrijd te gaan bemoeien. Een schot op de paal was voor Willem ll al een stevige waarschuwing. Even later kwam de Duitser opnieuw op de hem kenmerkende wijze naar binnen. Zijn strakke voorzet was bij de tweede paal wel aan Milik besteed: 0-1. De Pool speelde tot dat moment een moeizame wedstrijd, maar toonde zich andermaal belangrijk. Twee minuten voor rust had Ajax de felbegeerde voorsprong te pakken.

De voorsprong was koren op de molen voor de Ajacieden, die met een wervelend openingskwartier na rust uitliepen naar een grote marge. Nadat Van der Hoorn een kopkans uit een corner nog had laten liggen, vestigde Bazoer op fantastische wijze de aandacht op zich. De middenvelder pegelde kiezelhard van afstand de 0-2 in de kruising. Het was een juweel van een doelpunt die door Bazoer en zijn teamgenoten uitbundig werd gevierd.

Pleit beslecht
Het pleit leek beslecht en als dat nog niet het geval was, zorgde de 0-3 daar wel voor. Achenteh dacht onbedreigd met de borst op Lamprou terug te kunnen spelen, maar zag daarbij Schöne over het hoofd. De Deen mikte van dichtbij raak. Ajax toonde zich enorm efficiënt en had geen genade met Willem ll. In de 63e minuut van de wedstrijd zorgde Klaassen voor de 0-4. Younes werd vrijgespeeld, maar zag zijn inzet op de lat belanden. De rebound werd door Klaassen op fraaie wijze met een volley in de lucht binnen geschoten.

In een tijdsbestek van 22 minuten, weliswaar onderbroken door de rust, had Ajax de wedstrijd volledig in handen genomen en Willem ll knock-out geslagen. De Ajacieden speelden het duel rustig uit en De Boer bracht met achtereenvolgens Robert Muric, Ricardo van Rhijn en Viktor Fischer nog drie invallers binnen de lijnen. Het kon allemaal op deze zorgeloze middag in Tilburg.

Scoreverloop: 43. Milik 0-1, 52. Bazoer 0-2, 60. Schöne 0-3, 65. Klaassen 0-4

Ajax: Cillessen, Veltman, Van der Hoorn (75. Van Rhijn), Viergever, Dijks, Bazoer, Klaassen, Gudelj, Schöne (69. Muric), Milik, Younes (80. Fischer).

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst