Menu
Ajax met voorsprong winterstop in

Ajax met voorsprong winterstop in

Ajax is winterkampioen van de Eredivisie! De Ajacieden besloten 2015 zondag met een 2-1-overwinning op De Graafschap. In de uitverkochte Amsterdam ArenA tekende Riechedly Bazoer op schitterende wijze voor de winnende. Arek Milik zette Ajax de eerste helft al op een winnend spoor.

Vlak voor de aftrap van de laatste thuiswedstrijd tegen De Graafschap ontving Ajax al een eerste kerstcadeautje vanuit Nijmegen. Titelconcurrent Feyenoord verloor zijn halfdriewedstrijd met 3-1 van NEC. Het maakte van koploper Ajax op voorhand de winterkampioen van de Eredivisie. PSV kwam zaterdagavond in punten op gelijke hoogte met de Ajacieden, die het treffen met de Superboeren (kick-off 16:45 uur) dus nog wel tegoed hadden.

Happy end
In de laatste wedstrijd van het kalenderjaar 2015 deed Ajax wat het moest doen tegen hekkensluiter De Graafschap. De week die werd gedomineerd door de ledenvergadering van afgelopen donderdag kreeg daarmee alsnog een happy end. Met het winterkampioenschap begint Ajax vanaf poleposition aan deel twee van de Eredivisie 2015-2016. 21 keer eerder vierden Ajacieden een winterkampioenschap. Dat leverde maar liefst zestien keer aan het einde van het seizoen een landskampioenschap op.

De verwachtingen waren vooraf hooggespannen, voorafgaand aan het thuisduel met De Graafschap. Lukte het Ajax om de voorgaande drie doelpuntrijke thuisduels in de Eredivisie een passend vervolg te geven? Roda JC (6-0), SC Cambuur (5-1) en Heerenveen (5-2) werden met klinkende cijfers opzij gezet. Vooral die duels hielpen winterkampioen Ajax aan een majestueus doelsaldo (+34), een extra winstpunt. Een nieuwe, liefst opnieuw doelpuntrijke overwinning gold als hét recept om als tevreden Eredivisie-koploper de winterstop in te gaan.

Een week na de deceptie in en tegen Utrecht (1-0 verlies) had Ajax nóg een prangende reden om zich te laten gelden. Ajax’ 2-0-bekerzege op De Graafschap, eerder dit seizoen, gold vooraf vooral als klein psychologisch voordeel. Frank de Boer had zondag geen beschikking over Amin Younes. De Duitser liep tegen FC Utrecht een vleeswond op. Daley Sinkgraven werd in aanloop naar het treffen met de Achterhoekers wel fit verklaard, maar (nog) niet wedstrijdfit. De Assenaar kreeg kostbare extra rust voorgeschreven.

Jurjus
De Doetinchemmers toonden zich in de uitverkochte ArenA van hun meest strijdlustige kant. De eerste kans van de wedstrijd was dan ook voor de Superboeren. Oud-Ajacied Vincent Vermeij zag de voorzet van Andrew Driver net buiten bereik aan zich voorbij gaan. De thuisploeg ontkwam al in de tweede speelminuut aan een achterstand. Ajax antwoordde met twee kansen voor Viktor Fischer. De Deen kreeg de bal niet voorbij keeper Hidde Jurjus. Fischers ploeggenoot Arek Milik lukte dat in de 26e minuut wel. De Pool kopte snoeihard en loepzuiver raak, na een vrijetrap-op-maat van Nemanja Gudelj.

Milik maakt de eerste treffer in de 26ste minuut.
Milik maakt de eerste treffer in de 26ste minuut.

Pal voor rust zag – opnieuw – Fischer De Graafschap-goalie Jurjus reddend optreden. Acht minuten na de tweede kans voor Superboer Vermeij (schot in handen Cillessen) incasseerde Ajax alsnog de gelijkmaker. Na een afgeslagen inzet van Youssef El Jebli schoot Kristopher Vida van binnen de zestien wel raak: 1-1. Halverwege het afsluitende duel van de laatste speelronde van 2015 was er nog geen spoor van de gedroomde doelpuntenregen. De openingsgoal van Milik was hooguit een  eerste druppel..

De nummer laatst hield aardig lang gelijke tred met de koploper, die in de 16 voorafgaande speelrondes maar liefst 33 punten meer haalde. Na missers van El Ghazi (zijnet) en Gudelj (vrijetrap naast) was ook invaller Vaclav Cerny bij zijn eerste actie dicht bij een treffer. Ook de vervanger van El Ghazi stuitte op de prima keepende Jurjus.

De uitblinker van de Superboeren had uiteindelijk geen verweer op een schitterende volley van Bazoer. Twintig minuten voor tijd nam de middenvelder een afgeslagen voorzet van Fischer direct op zijn pantoffel. Jurjus was volmaakt kansloos op de volley. Bazoer tekende voor een juweel van een doelpunt, zijn tweede van dit seizoen. Met zijn treffer bracht Bazoer Ajax opnieuw op voorsprong: 2-1.   

De uithaal bleek uiteindelijk voldoende om de laatste wedstrijd met een driepunter af te sluiten. Met drie punten voorsprong op naaste belager PSV is Ajax winterkampioen van de Eredivisie 2015-2016. De Amsterdammers wacht in 2016 en met nog 17 speelrondes te gaan de schone taak de 34ste landstitel veilig te stellen. De laatste zeven keer dat Ajax winterkampioen werd, wonnen de Amsterdammers aan het eind van het seizoen ook de landstitel.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst