Menu
Ajax toont karakter en wint van Willem II

Ajax toont karakter en wint van Willem II

Ajax heeft zaterdagavond voor de 3e keer op rij een uitwedstrijd winnend afgesloten. Makkelijk was het echter niet in Tilburg. Marcel Keizer & Co keken in de 70e minuut nog tegen een 1-0-achterstand aan, maar trokken via doelpunten van Lasse Schöne, Siem de Jong en David Neres alsnog aan het langste eind. Het gat met koploper PSV is daardoor verkleind tot 2 punten.

Marcel Keizer stond dit weekend voor een vraagstuk aan de linkerkant. De coach kon niet beschikken over Vaclav Cerny (gescheurde kruisband) en Amin Younes (knieklachten). Kasper Dolberg bleek het antwoord en gaf samen met Klaas Jan Huntelaar en David Neres de voorhoede vorm.

Willem II komt het veld op met speciale shirts voor Fran Sol. Mucha fuerza amigo! 💪🏼#wilaja pic.twitter.com/1nkV1LOFLC

— AFC Ajax (@AFCAjax) 28 oktober 2017

'Mucha Fuerza Amigo', prijkte op de shirts waarmee de Tilburgers het veld betraden. De fraaie steunbetuiging was bedoeld voor Willem II-spits Fran Sol, bij wie deze week een tumor in de teelbal is verwijderd.

Vleugels voor Willem II
Willem II leek vleugels te krijgen van alle positieve energie in het Koning Willem II Stadion. De nummer 15 van de Eredivisie voerde de druk op en zette Ajax vast op eigen helft. De eerste storm werd overleefd, maar de Ajacieden wisten: er moest uit een ander vaatje worden getapt.

Het leidde tot een gelijkopgaande strijd met kansen over en weer. De eerste kans was voor Huntelaar, maar zijn kopbal eindigde in de veilige handen van Willem II-doelman Mattijs Branderhorst. Aan de andere kant was Freek Heerkens hetzelfde lot beschoren. Andre Onana redde knap op zijn harde kopbal.

Voorzetten op Huntelaar en Dolberg
De zwaarste storm van Willem II leek na een kwartier voorbij, zo zagen ook de vleugelverdedigers van Ajax. Joël Veltman en Nick Viergever doken veelvuldig in de grote ruimtes aan de zijkanten. De daaropvolgende voorzetten waren echter niet besteed aan Huntelaar en Dolberg.

Dolberg weet het Tilburgse doel niet te vinden.
Dolberg weet het Tilburgse doel niet te vinden.

De slordigheden in de afronding tekenden het spelbeeld van de eerste helft. Beide partijen waren slordig in de passes en goed uitgespeelde aanvallen bleken een schaars goed. Het spektakel van het eerste kwartier maakte plaats voor een gezapige periode zonder grote kansen.

Voorsprong Willem II
Het publiek kreeg een kwartier na rust het spektakel waarop ze hadden gewacht. Lasse Schöne trok in het strafschopgebied aan de arm van zijn tegenstander en Dennis Higler had geen twijfel: strafschop. Etien Velikonja faalde niet en zette de Tilburgers op een 1-0-voorsprong.

De behoudende wedstrijd transformeerde na de openingstreffer in een een intensief voetbalgevecht. Hakim Ziyech profileerde zich kort daarna in de voorste linie, maar zijn struikelpartij was niet genoeg voor de 2e strafschop van de wedstrijd. Die beslissing van Higler leidde tot verbazing bij de Ajacieden, die direct wezen naar de in hun ogen makkelijk gegeven strafschop van Willem II.

Troefkaarten Marcel Keizer
Marcel Keizer greep in en speelde direct 2 troefkaarten. Daley Sinkgraven en Siem de Jong, tegen ASV De Dijk nog 2 keer trefzeker, vervingen Max Wöber en Donny van de Beek. De aanvallende wissels zorgden voor veel verkeer in het Tilburgse strafschopgebied.

Een frons op het gezicht van trainer Marcel Keizer.
Een frons op het gezicht van trainer Marcel Keizer.

De drukte werd door Schöne op een positieve manier gebruikt, toen hij vanaf grote afstand een doelpoging waagde. Doelman Branderhorst had slecht zicht, stond op het verkeerde been en zag de bal in het doel vliegen. Geen grote vreugde bij Ajax, maar haast. Er waren nog 20 minuten om de 1-2 te maken.

Het scenario waarop Keizer hoopte, werd in de 79e minuut werkelijkheid, toen Siem de Jong zijn status van troefkaart dubbel en dwars waarmaakte. De invaller ging diep, kreeg de bal aangespeeld van Huntelaar en haalde verwoestend uit in de lange hoek: 1-2! De 1-0-achterstand was omgebogen in een 1-2-voorsprong.

Siem de Jong, maker van de 2e treffer.
Siem de Jong, maker van de 2e treffer.

Willem II ging vol in de aanval voor de gelijkmaker, waardoor er steeds meer ruimte kwam voor de Ajacieden. David Neres maakte daar in de 91e minuut dankbaar gebruik van. De Braziliaan toonde zich scherp bij een rebound en besliste wedstrijd. Ajax kon opgelucht adem halen, want de 3 punten gingen mee in de bus naar Amsterdam.

Met de goal van Neres kon Ajax opgelucht ademhalen.
Met de goal van Neres kon Ajax opgelucht ademhalen.

Bekijk ook: In beeld | Willem II - Ajax (1 - 3)

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto: Louis van de Vuurst