Menu
Cerny schiet Ajax naar zege op Celtic

Cerny schiet Ajax naar zege op Celtic

Ajax heeft nog altijd uitzicht op een langer verblijf in de UEFA Europa League. Dankzij de 1-2 uitzege op bezoek bij Celtic kan Ajax zich nog altijd plaatsen voor de knock-outfase, al is het daarbij wel afhankelijk van Fenerbahçe dat Molde met 0-2 versloeg. Vaclav Cerny maakte vlak voor tijd de winnende treffer. Donny van de Beek maakte in de tweede helft zijn debuut.

Het was een schitterend moment om 22:00 uur lokale tijd. Terwijl het veld en de tribunes in rap tempo leegstroomden vermaakten de Ajax-fans in het uitvak zich opperbest met de twee overgebleven Ajacieden Van de Beek en Cerny. De debutant en de matchwinnaar lieten zich uitgebreid toezingen en vierden een feestje in de hoek van het stadion. Het werd uiteindelijk een onvergetelijke avond voor de Ajax-tieners.

Niet meer in eigen hand
Het scenario voor Ajax en Celtic was vooraf helder: een zege was essentieel om de kansen op Europese overwintering levend te houden. Gezien de prestaties van de nummers 3 en 4 van poule A (Ajax drie punten, Celtic twee punten) was dat al lastig zat. De overwinning in Schotland zorgt er in ieder geval voor dat Ajax het puntenaantal verdubbelde waardoor het ook in de laatste ronde nog voor overwintering strijdt. Al heeft de koploper van de Eredivisie het nog steeds niet in eigen hand, gezien de onveranderde achterstand van twee punten op Fenerbahçe

Voor het eerst in vier jaar tijd won Ajax weer eens een Europese groepswedstrijd buiten Amsterdam. Sinds de 2-0 zege op Dinamo Zagreb eind 2011 sprokkelde Ajax tot donderdagavond slechts vijf punten bij elkaar in twaalf groepsduels op vreemde bodem. Alleen de knock-outduels met Legia Warschau (eerder dit jaar) en Manchester United (2012) werden winnend afgesloten. Daar kan de overwinning in Glasgow aan worden toegevoegd.

Veel wijzigingen
Lasse Schöne nam tegen Celtic de plaats in van de geblesseerde Thulani Serero. Daarnaast moest Frank de Boer last-minute nog een wijziging doorvoeren omdat Joël Veltman in de loop van de dag ziek afhaakte. Mike van der Hoorn verving hem in het fraaie Celtic Park. Ook bij de thuisploeg ontbraken de nodige spelers, waaronder de geblesseerde aanvoerder Scott Brown. De Schotten traden daardoor met een geheel nieuw middenveld aan.

De avond begon dramatisch voor Ajax. Al na drie minuten barstte er een orkaan van geluid los toen Callum McGregor de groenwitten op voorsprong schoot. De nummer 42 van Celtic kreeg alle tijd en ruimte om rustig een hoek uit te zoeken en vervolgens van afstand de 1-0 binnen te schieten. Binnen het kwartier had Ajax die schade alweer kunnen reparen. Amin Younes werd echter ten onrechte wegens buitenspel afgefloten, waardoor het rake schot van Viktor Fischer niet telde.

Gelijkmaker
Diezelfde Fischer speelde halverwege de eerste helft opnieuw een rol bij de gelijkmaker. De Deen reageerde attent na een afstandsschot van landgenoot Schöne. Keeper Craig Gordon keerde zijn schot uit de rebound, maar moest vervolgens wel het antwoord schuldig blijven op de inzet van Arek Milik. De Pool werkte de bal van dichtbij binnen: 1-1. Tien minuten later kreeg Amin Younes nog een mooie kans, maar de Duitser krulde de bal over het doel heen.

Hoewel Ajax de betere ploeg was, veranderde er de eerste driekwartier niets aan de score. Sterker nog; het was Celtic dat op slag van rust bijna de tweede goal maakte. Leigh Griffiths bediende Tom Rogic, die op zijn beurt Jasper Cillessen - en de grensrechter die voor buitenspel vlagde - op zijn weg vond.  

Het duurde na rust heel lang voordat er weer wat actie voor een van beide doelen ontstond. James Forrest kreeg halverwege de tweede helft de eerste kans namens Celtic. Het bleek de eerste kans van een Schots offensief dat tot een kwartier voor tijd aanhield. McGregor, maker van de 1-0, zag een van richting veranderd schot boven de lat belanden. Even later verrichtte Cillessen een heldendaad toen hij een inzet van Griffiths knap pareerde.

Debuut Van de Beek
Ondertussen had De Boer enkele verse krachten binnen de lijnen gebracht. Vaclav Cerny en debutant Van de Beek (18) haalden de gemiddelde leeftijd aardig omlaag. En met Yaya Sanogo voor Mike van der Hoorn streed Ajax in de laatste minuten voor alles of niets.

Het werd alles. Eerst loste Amin Younes een waarschuwingsschot met een knal tegen de paal. In de 88ste minuut was het vervolgens Cerny die de bevrijdende 1-2 maakte. De jonge Tsjech vierde zijn goal voor het vak met de 2.400 meegereisde Ajax-fans en snelde vervolgens richting de bank waar hij uitgebreid werd gefeliciteerd. Het was een treffer van grote waarde. Voor het eerst sinds 2011 boekte Ajax weer eens een Europese uitzege tijdens de groepsfase. Over twee weken zal blijken hoe waardevol de overwinning uiteindelijk is.

Ajax: Cillessen, Tete, Van der Hoorn (80. Sanogo), Riedewald, Dijks, Klaassen, Schöne (72. Van de Beek), Gudelj, Fischer (68. Cerny), Milik, Younes.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
De basiself van Ajax, zonder Joël Veltman die ziek afhaakte.
De basiself van Ajax, zonder Joël Veltman die ziek afhaakte.
Lasse Schöne begon op '10'.
Lasse Schöne begon op '10'.
Arek Milik tekende voor de 1-1.
Arek Milik tekende voor de 1-1.
Met een achterwaarts schot tekende Milik voor de gelijkmaker.
Met een achterwaarts schot tekende Milik voor de gelijkmaker.
Opluchting na de 1-1.
Opluchting na de 1-1.
Vaclav Cerny maakt de 1-2!
Vaclav Cerny maakt de 1-2!
Nemanja Gudelj is de eerste met wie Cerny zijn doelpunt viert!
Nemanja Gudelj is de eerste met wie Cerny zijn doelpunt viert!
Mooi moment voor Donny van de Beek: hij maakte zijn debuut in Ajax 1.
Mooi moment voor Donny van de Beek: hij maakte zijn debuut in Ajax 1.
De zege wordt gevierd met de meegereisde Ajax-supporters.
De zege wordt gevierd met de meegereisde Ajax-supporters.
Prachtige avond voor Ajax-jonkies Van de Beek en Cerny.
Prachtige avond voor Ajax-jonkies Van de Beek en Cerny.