Menu
Feiten & Weetjes PSV – Ajax

Feiten & Weetjes PSV – Ajax

PSV – Ajax is zondag het slotstuk van speelronde 32 van de Eredivisie. In aanloop naar het competitieduel in Eindhoven zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes op een rij over PSV - Ajax.

* De eerste editie van PSV – Ajax in de Eredivisie werd gespeeld op 9 december 1956. Ajax verliet Eindhoven die dag met een 2-3-zege.

* Van de 60 gespeelde edities van PSV – Ajax wonnen de Amsterdammers er zestien. Vijftien ontmoetingen eindigden onbeslist, 29 keer won PSV.

* Afgelopen seizoen leverde uitwedstrijd tegen PSV Ajax een 0-2-overwinning op. Arek Milik sloeg op 20 maart 2016 al in de tweede minuut toe. Anwar El Ghazi verdubbelde de score.

* Ajax kan voor de tweede keer 3 Eredivisie-wedstrijden bij PSV op rij winnen, na een reeks van 4 overwinningen in 1967-1971.

* In de afgelopen 4 seizoenen won Ajax 3 keer in Eindhoven. PSV versloeg Ajax voor het laatst in Eindhoven in 2013: 4-0. PSV won slechts 1 van zijn laatste 6 thuisduels met Ajax in de Eredivisie.

* Op 19 januari 1958 realiseerde Ajax zijn recordscore in een uitwedstrijd tegen PSV. Het bezoek aan Eindhoven leverde een 0-5-overwinning op.

Ajax en PSV ontmoetten elkaar eerder dit seizoen in de ArenA. Op 18 december 2016 werd het 1-1. Na de fraaie openingsgoal van Davy Klaassen maakte oud-Ajacied Siem de Jong alsnog gelijk.
Ajax en PSV ontmoetten elkaar eerder dit seizoen in de ArenA. Op 18 december 2016 werd het 1-1. Na de fraaie openingsgoal van Davy Klaassen maakte oud-Ajacied Siem de Jong alsnog gelijk.

* Ajax kent alleen tegen PSV een negatieve balans in de Eredivisie. Tegenover 47 Amsterdamse zeges staan vijftig verloren wedstrijden tegen PSV. Een onderlinge ontmoeting bleef 24 keer onbeslist.

* PSV scoorde in de ontmoetingen met Ajax 203 keer. De Amsterdammers sloegen 201 keer hun slag tegen de Brabanders.

* Peter Bosz won 1 van zijn 6 Eredivisie-duels als coach tegen Phillip Cocu, op 7 december 2013 toen Bosz' Vitesse met 2-6 in Eindhoven won mede dankzij 2 goals van huidig PSV-speler Davy Pröpper.

* In de selectie van PSV is Siem de Jong oud-Ajacied. Hij droeg tussen 2007 en 2014 het Ajax-shirt. Ook Steven Bergwijn heeft een verleden in Amsterdam; hij speelde in de jeugdopleiding van Ajax.

* In het verleden droegen veel spelers het shirt van zowel Ajax als PSV. Bekende voorbeelden zijn: André Ooijer, Arie Haan, Stanley Menzo, Frank Arnesen, Ronald Koeman en Jaap Stam.

* Hakim Ziyech en Nick Viergever staan op scherp. De Ajacieden zijn bij een gele kaart automatisch het volgende competitieduel geschorst.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst