Menu
Kaarten allesbehalve geschud dankzij scorende Dolberg

Kaarten allesbehalve geschud dankzij scorende Dolberg

Peter Bosz kondigde het al aan, al was zijn uitspraak ook weer niet heel gewaagd. De tweeluik tussen Ajax en PAOK zou pas in de return in Griekenland worden beslist. Bosz kreeg het gelijk aan zijn zijde, want na de heenwedstrijd (1-1) zijn de kaarten nog allesbehalve geschud. Sterker nog, de strijd ligt volledig open. Voor Ajax was de scorende debutant Kasper Dolberg goud waard. Hij poetste na rust een vroege openingstreffer van PAOK weg.

De 1-1-remise was een kopie van zes jaar geleden, toen Ajax en PAOK elkaar ook troffen in de derde voorronde van de Champions League. Destijds eindigde de return in 3-3 en ging Ajax op basis van uitdoelpunten verder. Voor zo'n scenario wordt in het Amsterdamse kamp direct getekend. Een ding is in ieder geval duidelijk: Ajax zal volgende week in Thessaloniki moeten scoren.

Debuut Bosz
Opgewonden stemmen en verhitte gezichten klonken voorafgaand aan Ajax – PAOK, de eerste testcase van het seizoen en bovendien het officiële debuut van Peter Bosz. De coach nam afgelopen zomer het stokje over van Frank de Boer. De eerste weken van Bosz in Amsterdamse dienst verliepen zeker niet van een leien dakje. Ajax moest nog wennen aan de beoogde speelstijl van Bosz. Met name het hoge en vroege druk zetten vraagt enige tijd om te gaan beheersen. Hoopgevend was echter de afsluiting tegen Olympique Marseille, waarin Ajax een bemoedigende eerste helft afleverde.

De eerste basiself van het seizoen.
De eerste basiself van het seizoen.
Voor Peter Bosz was het zijn eerste officiële duel als Ajax-trainer.
Voor Peter Bosz was het zijn eerste officiële duel als Ajax-trainer.
De twee debutanten: Kasper Dolberg en Mateo Cassierra.
De twee debutanten: Kasper Dolberg en Mateo Cassierra.
Davy Klaassen gaat voorop in de strijd.
Davy Klaassen gaat voorop in de strijd.
Kenny Tete met een goede ingreep.
Kenny Tete met een goede ingreep.
Jairo Riedewald raakte in de eerste helft de lat.
Jairo Riedewald raakte in de eerste helft de lat.
Ontlading na de 1-1 van Kasper Dolberg.
Ontlading na de 1-1 van Kasper Dolberg.

Ajax moest het tegen PAOK stellen zonder een aantal dragende krachten. Nemanja Gudelj ontbrak door een schorsing, Riechedly Bazoer door een bovenbeenblessure en Arek Milik werd nog buiten de selectie gehouden vanwege zijn EK-deelname en daardoor verlate terugkeer in Amsterdam. Daarnaast werd Amin Younes nog niet volledig fit bevonden. De Duitser behoorde wel tot de wedstrijdselectie en maakte na een uur spelen als invaller zijn entree.

Ajax voert de regie
In de aanvalslinie kregen twee debutanten de kans om zich te profileren: Mateo Cassierra als linksbuiten en Kasper Dolberg. Met name laatstgenoemde liet zich al in de beginfase nadrukkelijk gelden. De spits dacht in de achttiende minuut zelfs te scoren, maar zijn goal werd vanwege buitenspel afgekeurd. Even later werd Dolberg opnieuw in kansrijke positie aangespeeld. Hij wist de bal niet te controleren, die vervolgens voor de voeten van Jairo Riedewald kwam. Diens afgemeten afstandsschot van een meter of twintig verdween buiten het bereik van goalie Panagiotis Glykos op de lat

Ajax deelde in de eerste twintig minuten stevig de lakens uit en daardoor kwam de openingstreffer van PAOK flink uit de lucht vallen. De Grieken wisten met een splijtende pass een bres in de Amsterdamse verdediging te slaan. Ajax-goalie Jasper Cillessen kwam ver uit zijn doel in een poging onheil te voorkomen, maar maakte een inschattingsfout. Spits Djalma Campos schoot vanuit een moeilijke vervolgens de 0-1 binnen.

Scoren tijdens je officiële debuut: Dolberg doet het! 💥 #UCL #ajapaohttps://t.co/KFUrFTSBhq

— AFC Ajax (@AFCAjax) 26 juli 2016

Ajax was even van slag, maar liet zich nog een keer gelden voor rust. Na een geweldige aanval met een schitterende assist van Donny van de Beek vuurde Anwar El Ghazi met zijn 'mindere' linkerbeen op het PAOK-doel. Weer lag Glykos in de weg.

Loon naar werken
In de tweede helft kwam Ajax opnieuw goed uit de startblokken en wederom was Dolberg verantwoordelijk voor het gevaar. Diens knappe kopbal werd uit de kruising geplukt door Glykos. Na een klein uur spelen kreeg Dolberg eindelijk loon naar werken voor zijn sterke optreden. De Deen schoot van een meter of twintig droog raak en kreeg daarmee het publiek op de banken. Bovendien schaarde Dolberg zich in het illustere rijtje scorende Ajax-debutanten.

Het had nog mooier kunnen worden voor Dolberg, die werkelijk negentig minuten lang onverzettelijk was en de PAOK- verdediging overuren bezorgde. Een voorzet van de rechterkant werd door de jonge Deen net naast gewerkt. Ajax zette in de slotfase nog wel voorzichtig aan, maar ook niet met gaspedaal volledig ingedrukt. Het bleef uiteindelijk steken op 1-1, waardoor Ajax een zwaar karwei wacht in de 'hel van Thessaloniki'.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst