Menu
Preview Willem II - Ajax: Eredivisie-strijd tussen bekerfinalisten

Preview Willem II - Ajax: Eredivisie-strijd tussen bekerfinalisten

Ajax speelt zaterdagavond om 18:30 uur in Tilburg tegen Willem II. De ploeg van Erik ten Hag neemt het op tegen de ploeg in vorm van oud-Ajacied Adrie Koster. Volgende maand staat dit affiche opnieuw op het programma, dan is de inzet de KNVB Beker. Wat je weten wilt over de huidige status van beide teams lees je in onze preview.

Paar cijfertjes voor de statistici onder jullie
Dit wordt de 43e ontmoeting in Tilburg tussen Willem II en Ajax. Van de voorgaande edities won Ajax er 33, Willem II streek 7 keer met de eer en slechts 2 maal eindigde de confrontatie onbeslist. In totaal stond Ajax al 85 keer eerder tegenover de Brabanders. Daarvan wonnen de Amsterdammers er 71.

Topschutters Tadic en Sol
Maar dat is allemaal oud nieuws. Beter kijken we naar het heden en wat we dan zien zijn ook mooie wetenswaardigheden. Zoals bijvoorbeeld de topschutters van beide elftallen. Dusan Tadic is bij Ajax de absolute scherpschutter. Liefst 20 goals maakte hij dit seizoen al in de Eredivisie. Hakim Ziyech volgt met 14, Klaas Jan Huntelaar heeft er 11 en ook Kasper Dolberg staat in de dubbele cijfers: 10. Bij Willem II voert de inmiddels vertrokken Fran Sol met 13 goals de club topscorerslijst aan, maarde naar Kiev vertrokken aanvaller voelt de hete adem van zijn opvolger Alexander Isak al in de nek. De Zweed heeft er 10.

Isak is het grootste gevaar in de driekleur
Met Isak hebben we gelijk de meest in het oog springende speler van Willem II benoemd. De 19-jarige Zweed kwam in januari als huurling van Borussia Dortmund ritme opdoen in Tilburg. En ritme heeft hij. Liefst 10 goals maakte de spits in zijn eerste 11 Eredivisie-duels. We moeten héél lang terug voor we een Zweed vinden die dat ook presteerde. Nee, niet Zlatan, maar wel een andere Ajacied: Inge Danielsson scoorde (in 1968!) 10 goals in zijn eerste 11 wedstrijden. Aanvoerder Matthijs de Ligt kan dus aan de bak met een leeftijdsgenoot, die slechts een maandje jonger is dan hij. In de midweekse speelronde scoorde Isak bij Heracles 2 keer en gaf 2 assists.


Heenwedstrijd was 2-0 voor Ajax
In het pré-Isak-tijdperk van Willem II won Ajax dit seizoen in de Johan Cruijff ArenA met 2-0 van de Tilburgers. De doelpunten vielen rap: Kasper Dolberg (11e minuut) en Frenkie de Jong (22e minuut) waren op 3 november 2018 de doelpuntenmakers. Daarna stokte de machine.

Vorig seizoen 1-3
Bekijk hier de vorige ontmoeting in Tilburg op 28 oktober 2017 (1-3) ⬇⬇

Frenkie de Jong in 1 van de 3 invalbeurten bij Willem II.
Frenkie de Jong in 1 van de 3 invalbeurten bij Willem II.

Dwarsverbanden Ajax en Willem II
Frenkie de Jong kan vanmiddag wel iets eerder arriveren in Tilburg. Zo heeft hij tijd genoeg om oude bekenden van hem de hand te schudden. Frenkie speelde immers 10 jaar in de jeugdopleiding van de club. Een basisplaats in het 1e kreeg hij daar niet, 3 invalbeurten staan er wel op de teller in Willem II 1.

Maar Ajax haalde natuurlijk meer voetballers uit Tilburg. We gaan ze hier niet allemaal benoemen, maar denk bijvoorbeeld ook aan Tomás Galásek die jarenlang op het middenveld van de Tricolores speelde voordat hij zich opwerkte tot aanvoerder van Ajax.

Anita op middenveld
Nu staat Vurnon Anita op het middenveld in Tilburg. Deze nét 30-jarige oud-Ajacied was in 2011-2012 de sleutel van het succes dat leidde tot de landstitel van Ajax. Toen Frank de Boer hem op het middenveld zette, viel alles op z'n plaats.
Özbiliz opgestapt
Een andere oud-Ajacied stapte donderdag op bij WIllem II. Aras Özbiliz is per direct geen speler meer van de Tilburgers. Onlangs maakten wij nog een Team van Toen met deze aanvaller.

Willem II - Ajax begint zaterdagavond om 18:30 uur!

Bekijk ook: History in goals #wilaja

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Pro Shots