Menu
Ziyech bezorgt Ajax drie punten

Ziyech bezorgt Ajax drie punten

Ajax heeft zaterdagavond een magere zege geboekt op Excelsior. Een doelpunt van Hakim Ziyech in de 48e minuut volstond voor de drie punten. Lasse Schöne miste in de zestigste minuut een strafschop, waardoor Ajax bleef steken op 1-0.

Peter Bosz kreeg een paar uur voor de aftrap te maken met twee afmeldingen. Nemanja Gudelj was ziek en de voet van Daley Sinkgraven was nog niet goed genoeg hersteld om mee te kunnen doen in het duel met Excelsior. Dat betekende dat Mitchell Dijks de linksback van dienst was deze zaterdagavond.

Al in de tweede minuut liet hij zien dat hij zeker van waarde kan zijn in de ploeg. De Purmerender snelde met zijn bekende grote passen richting achterlijn en sneed de bal prachtig voor. Daar kopte Kasper Dolberg in handen van doelman Tom Muyters. Dolberg had zijn vizier nog niet op scherp staan, want een kleine vijf minuten later mikte hij een voorzet van Hakim Ziyech kiezelhard - maar huizenhoog - over. Muyters stond ook in de negende minuut goed op te letten bij een laag schot van Bertrand Traoré.

Slordigheden
Daarna brak er een periode zonder grote kansen aan. Ajax had weliswaar bijna continu balbezit maar tot een knap uitgespeelde aanval kwam de thuisploeg nauwelijks. Veel slordigheden in de laatste pass waren daar debet aan. Een overgeschoten vrije trap van Lasse Schöne was tot het half uur het enige wapenfeit. Pas in de 35e  minuut gebeurde er weer wat. Ziyech probeerde het op eigen houtje. Zijn schot kon Muyters echter niet verontrusten.

Excelsior verontruste Ajax in de 40ste minuut wel. Na slordig spel van Davinson Sanchez kwam Excelsior er opeens gevaarlijk uit en stond het drie-tegen-drie. Uiteindelijk was het schot van Hicham Faik niet te lastig voor Andre Onana. In de slotminuut van de eerste helft moest de doelman nogmaals handelend optreden toen de gasten via Mike van Duinen nog op doel afgingen.

Kasper Dolberg aan de bal. Henrico Drost zit de jonge Deen op de hielen.
Kasper Dolberg aan de bal. Henrico Drost zit de jonge Deen op de hielen.
Doelpuntenmaker Hakim Ziyech viert met zijn teamgenoten de treffer.
Doelpuntenmaker Hakim Ziyech viert met zijn teamgenoten de treffer.
Beide teams betreden het veld van de Amsterdam ArenA.
Beide teams betreden het veld van de Amsterdam ArenA.
Abdelhak Nouri viel in de 70ste minuut in en debuteerde hiermee in de Eredivisie.
Abdelhak Nouri viel in de 70ste minuut in en debuteerde hiermee in de Eredivisie.
Lasse Schöne ziet zijn penalty gekeerd worden door Tom Muyters.
Lasse Schöne ziet zijn penalty gekeerd worden door Tom Muyters.

Niet verwend
Met een doelpuntloze eerste helft was het publiek in de Amsterdam ArenA niet enorm verwend. Dus moest het in de tweede helft maar gebeuren. Nu werd er in de richting van de nieuwe staantribune op Zuid gevoetbald en wellicht inspireerde Ajax dat (nog) meer.

Zo leek het wel. Want Hakim Ziyech trof al in de derde minuut na rust doel. Nick Viergever slingerde de bal voor, Dolberg verlengde met het hoofd en met een merkwaardig effect schoot Ziyech raak, 1-0. Drie minuten later overtrof Lasse Schöne zijn collega-middenvelder bijna. Het fraaie schot van de Deen vloog er jammer genoeg aan de buitenkant van de paal weer uit.

Danilo Pantic liet zien dat Excelsior zich niet bij voorbaat neerlegde bij een nederlaag. Hij was in de 53e minuut gevaarlijk met een schot in de korte hoek.

Buitenkansje
In de 59e minuut kreeg Ajax de uitgelezen kans de score te verdubbelen. Kasper Dolberg werd gestuit.Strafschop was het oordeel. Schöne mocht aanleggen. Maar waar hij anders zo trefzeker is van elf meter, vond hij nu Muyters op zijn pad. Niet lang daarna had Amin Younes na een fraaie aanvalsopzet met Davy Klaassen de kans het duel op slot te gooien. Maar de Duitse dribbelaar zag zijn inzet langs de verkeerde kant van de paal over de lijn huppelen.

Terwijl de invallers Abdelhak Nouri en Vaclav Cerny stonden te trappelen langs de lijn, schoot Ziyech een vrije trap over het doel. Daarna was het hun beurt. Cerny verving Traoré en Nouri kwam voor Younes. Met nog twintig minuten bracht Bosz dus nieuw elan. De Tsjech kwam op rechts zijn oud-ploeggenoot Leeroy Owusu tegen. En bijna had de jonge Cerny zijn goaltje snel te pakken. Maar ook bij zijn inzet lag  de Excelsior-keeper in de weg. Iets later bood de Tsjech Nouri de kans op de 2-0. Dit keer schoot de behendige middenvelder over.

Bloedlink
Daardoor bleef het in de slotfase bloedlink. Pantic schoot namelijk in de 85e minuut net over. Ajax voerde weliswaar de druk weer op in de echte slotfase, maar verder dan de goal van Ziyech kwamen de Amsterdammers niet. Ook niet in de allerlaatste seconde toen Nouri zijn vlammende schot net naast zag vliegen.  Donderdag moet Ajax uit een ander vaatje tappen als Celta de Vigo op bezoek komt. Bij winst in die wedstrijd plaatst Ajax zich voor de volgende ronde van de Europa League.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Proshots/Jasper Ruhe (foto penalty Schöne)