Menu
Zwaarbevochten zege Ajax in Groningen

Zwaarbevochten zege Ajax in Groningen

Ajax heeft de lastige uitwedstrijd tegen FC Groningen met 1-2 gewonnen. Op het loodzware veld van de Euroborg scoorden Anwar El Ghazi en Lasse Schöne in de tweede helft. De laatste twintig minuten moest Ajax met tien man verder na een tweede gele kaart voor Mike van der Hoorn. Oud-Ajacied Danny Hoesen schoot in blessuretijd de 1-2 binnen.

Een tegenvaller vooraf was de afwezigheid van Frank de Boer. De trainer was ziek in het hotel achtergebleven. De honneurs werden waargenomen door Hennie Spijkerman en Orlando Trustfull schoof op de bank aan. De technische staf had geen wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de gewonnen Klassieker. Dat betekende in de praktijk dat Joël Veltman weer als rechtsback acteerde en het centrum van de defensie werd gevormd door Mike van der Hoorn en Nick Viergever.

Oude liefde
In de eerste helft was het vooral de gisteren 31 jaar geworden Hedwiges Maduro die – nota bene op Valentijnsdag – zijn oude liefde pijn deed. Hij bezorgde Van der Hoorn en Davy Klaassen binnen het half uur gele kaart en leidde met goed spel de Noorderlingen. De gasten bleven bijna verstoken van kansen. Net als het gevaarlijk zou kunnen worden, was Groningen de Amsterdammers de baas.

De thuisploeg moest al snel een eerste tegenslag incasseren. Bryan Linssen haakte al na elf minuten af met een blessure aan – zo leek het vanaf de tribune – een hamstring. Met wat meer precisie had Groningen toen al met 1-0 voor kunnen staan, maar Alexander Sørloth had zijn vizier deze waterkoude middag niet op scherp. Jesper Drost kreeg na een ruim half uur een goede mogelijkheid toen Cillessen de inzet van Hateboer weliswaar redde, maar de bal prompt voor de instormende Drost klaarlegde. Die schoot hard naast. Ajax kwam er niet al te  vaak aan te pas. Spijkerman beaamde dat: ,,Wij hadden het de eerste helft erg moeilijk, konden geen druk naar voren geven.”

Heft in handen
In de tweede helft moest Groningen al snel verder zonder Maduro. Ajax had het heft wat steviger in handen genomen door hoger druk te zetten. Het spel was vele malen beter dan in de eerste helft en in de 59e minuut was de 0-1-voorsprong een logisch gevolg. Anwar El Ghazi, nauwelijks nog gevaarlijk geweest, werkte de openingstreffer achter oud-Ajacied Sergio Padt. Nadat twee minuten later Amin Younes de kans op 0-2 liet liggen, werd de rappe Duitser in de 68e minuut neergehaald. Penalty, besloot scheidsrechter Liesveld. Aanvoerder Davy Klaassen bracht de bal bij Lasse Schöne die feilloos raak schot, 0-2.

De zege leek binnen. Tot Mike van der Hoorn in de zeventigste minuut werd weggestuurd met een tweede gele kaart. Maar organisatorisch pakte Ajax ook de opgelegde ondertal-situatie goed op. Gudelj schoof enkele meters naar achteren en zeven minuten later kwam Ricardo van Rhijn in het veld ten koste van El Ghazi. Ajax kreeg negen minuten voor tijd de ultieme kans om de wedstrijd op slot te gooien, maar Bazoer en Milik scoorden niet. Groningen kwam weliswaar via een fraaie vrije trap van oud-Ajacied Danny Hoesen terug tot 1-2, maar daarbij bleef het ook. ,,Het Spijkerman-effect”, grijnsde een gelukkige Klaassen na afloop voor de camera’s van Fox Sports. ,,Op basis van de tweede helft is dit een verdiende zege”, becommentarieerde interim-hoofdtrainer na afloop.

Ajax: Cillessen; Veltman, Van der Hoorn, Viergever, Dijks, Bazoer, Klaassen, Gudelj, Schöne (83. Fischer), El Ghazi (77. Van Rhijn), Younes (69. Milik).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst