Menu
4 Ajacieden die NEC verruilden voor Ajax

4 Ajacieden die NEC verruilden voor Ajax

Koploper Ajax reist zondag naar Nijmegen voor het competitieduel met promovendus NEC. Voor Jasper Cillessen en Lasse Schöne wordt de ontmoeting in stadion De Goffert een terugkeer op het oude nest. De doelman en middenvelder/aanvaller van de Amsterdammers verlieten in respectievelijk 2011 en 2012 NEC voor een avontuur bij Ajax. Eerder werden zij voorafgegaan door onder anderen Johan Zuidema en Edo Ophof (foto boven), die in 1976 en 1980 dezelfde stap maakten.

Johan Zuidema

Zuidema streek in 1976 neer in Amsterdam. Daarvoor had hij vooral furore gemaakt bij FC Twente, waarvoor hij in 1975 tweemaal scoorde tegen Juventus in de halve finale van de UEFA Cup. Mede door die prestatie werd de geboren Fries aan het einde van het seizoen 1974-1975 opgeroepen voor Oranje en kreeg hij speeltijd toebedeeld in de vriendschappelijke interlands tegen België en West-Duitsland. De verbazing was dan ook groot dat hij Twente verruilde voor NEC in plaats van een topclub. Na een seizoen in Nijmeegse dienst stond Ajax voor de aanvaller op de stoep en kreeg hij alsnog zijn gewilde transfer naar een topclub. Hoewel Zuidema in twee seizoenen weinig duels miste, moest hij daarna spijtig genoeg zijn loopbaan voortijdig afbreken vanwege knieproblemen.

Edo Ophof

Ophof verruilde in 1980 NEC voor Ajax. Daar groeide hij uit tot een gewaardeerde kracht die enige bekendheid verwierf met zijn snoeiharde strafschoppen door het midden. Tevens schopte de mannetjesputter het in zijn eerste jaar al tot international. Hij debuteerde op 21-jarige leeftijd in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk, die met 1-0 werd gewonnen door een treffer van Arnold Mühren. Uiteindelijk verzamelde de verdediger/middenvelder vijftien caps, maar dat hadden er meer kunnen zijn als hij niet was achtervolgd door blessureleed. Desondanks won Ophof met Ajax onder meer drie landstitels.

Edo Ophof verruilde in 1980 NEC voor Ajax. De verdediger groeide als Ajacied uit tot international.
Edo Ophof verruilde in 1980 NEC voor Ajax. De verdediger groeide als Ajacied uit tot international.

Jasper Cillessen

Nadat Ajax in 2011 de dertigste landstitel had veroverd nam onder andere doelman Maarten Stekelenburg de wijk naar het buitenland. Voor hem in de plaats kwam Cillessen, die er amper een seizoen had opzitten als basiskracht bij NEC. Aangezien Kenneth Vermeer onomstreden was onder de lat van de Amsterdammers, duurde het even voordat de Groesbeker serieus in beeld kwam. Al gunde trainer Frank de Boer hem wel de wedstrijden in het KNVB Bekertoernooi. Pas in het seizoen 2013-2014 verdrong Cillessen naaste concurrent Kenneth Vermeer uit het doel van Ajax. Saillant genoeg had de voormalige NEC’er eerder die jaargang al wel zijn debuut gemaakt voor Oranje, in en tegen Indonesië. Bondscoach Louis van Gaal had namelijk beide Ajax-doelmannen opgenomen in zijn selectie voor een oefentrip door Azië. Op het WK van 2014 in Brazilië groeide Cillessen echter uit tot de onbetwiste nummer een van Oranje, waarvoor hij inmiddels 23 keer uitkwam. Met Ajax legde de doelman de afgelopen jaren beslag op drie landskampioenschappen.

Lasse Schöne

Toen Lasse Schöne aan het eind van de jaargang 2011-2012 gebruik kon maken van zijn transfervrije status lag de wereld aan zijn voeten. Onder meer FC Twente en Feyenoord hadden vergaande interesse in de middenvelder van NEC, die in zijn laatste seizoen van zich deed spreken met elf doelpunten in 34 wedstrijden. Maar uiteindelijk ging Ajax met de Deense middenvelder aan de haal. Van aanpassingsproblemen, in een selectie met landgenoten als Christian Eriksen, Nicolai Boilesen, Christian Poulsen en Viktor Fischer, had Schöne geen enkele last. Sterker nog: hij drukte al snel zijn stempel op het spel van de Amsterdammers en werd in 2014 werd uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar. Tevens greep de Scandinaviër tweemaal de landstitel.

Nadat NEC afgelopen seizoen met vlag en wimpel kampioen werd van de Jupiler League, kende de club van nieuwbakken trainer Ernest Faber een wisselvallige herstart op het hoogste niveau. In de eerste speelronde versloegen de Gelderlanders Excelsior in eigen huis met 1-0. Afgelopen weekend ging de Nijmeegse ploeg echter kansloos onderuit bij Heracles Almelo: 3-0.

Ajax daarentegen is na twee speelronden nog ongeslagen en staat met zes punten en een doelsaldo van zes doelpunten voor en nul treffers tegen bovenaan de ranglijst.

NEC – Ajax begint zondag om 14:30 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) Ajax Images