Menu
Ajax Vrouwen delen weer tik uit aan FC Twente

Ajax Vrouwen delen weer tik uit aan FC Twente

De Ajax Vrouwen hebben opnieuw de topper tegen FC Twente gewonnen. Net als vroeg in het seizoen was de koploper met 1-0 te sterk. Nu kroonde Marjolijn van den Bighelaar zich tot matchwinnaar.

Trainer Ed Engelkes had een aantal verrassingen in petto voor de topper tegen FC Twente. Zo posteerde hij Inessa Kaagman als rechtsbuiten, Lucienne Reichardt als centrale middenvelder en verving Kelly Zeeman de geblesseerde Merel van Dongen als linker centrale verdediger. Liza van der Most kreeg de voorkeur als rechtsback boven Anouk Hoogendijk.

De Ajax Vrouwen hadden duidelijk geleerd van het apatische begin vorige week tegen sc Heerenveen (0-1-zege). Met een energieke start had de thuisploeg FC Twente gelijk bij de keel. Dat leverde fraaie aanvallen op. Onder andere in de vierde minuut toen Zeeman op avontuur ging en een mooie steekbal op Van den Bighelaar afleverde. Helaas zat er te weinig kracht achter het schot van de topscorer van Ajax. Een minuut later had Van den Bighelaar een schitterende crosspass in huis op Inessa Kaagman. De gelegenheidsrechtsbuiten gaf gelijk door op Chantal de Ridder die helaas de keepster knap zag redden op haar inzet.

Late beloning
Ajax bleef het betere van het spel houden en kreeg ook de beste kansen. Maar Desiree van Lunteren, Van den Bighelaar en Davina Philtjens misten de kans op de openingstreffer. Maar in de allerlaatste seconde van de eerste helft kwam de verdiende voorsprong er toch. Met een mooie loopactie ontweek Van den Bighelaar de buitenspelval, snelde op doel af en schoot beheerst raak, 1-0. Een late beloning voor het overwicht.

De verrassende basis van Ajax.
De verrassende basis van Ajax.
Van den Bighelaar was zeer dreigend.
Van den Bighelaar was zeer dreigend.
Mooie controle bij Chantal de Ridder.
Mooie controle bij Chantal de Ridder.
Op slag van rust beloont Van den Bighelaar het betere spel, 1-0.
Op slag van rust beloont Van den Bighelaar het betere spel, 1-0.
Inessa Kaagman, verrassende rechtsbuiten.
Inessa Kaagman, verrassende rechtsbuiten.
Koster druk met coachen en Eshly Bakker.
Koster druk met coachen en Eshly Bakker.
Hachelijk moment. Spitse schiet naast.
Hachelijk moment. Spitse schiet naast.
Uitblinkster Liza van der Most.
Uitblinkster Liza van der Most.
Ajax Vrouwen verkeren in jubelstemming.
Ajax Vrouwen verkeren in jubelstemming.

In de tweede helft schoot FC Twente uit de startblokken. De nummer twee achter Ajax wist ook dat als ze de elf punten achterstand wilde voorkomen dat er geen punten verloren mochten worden. Maar de koploper verdedigde zich met hand en tand. Eli Sarasola keepte uitstekend en mocht zij niet in staat zijn tot een redding dan was daar Inessa Kaagman die - overigens net als vorige week - een bal uit de doelmond wist te koppen.

Met Dominique Vugts voor Loïs Oudemast en later nog Marlous Pieëte voor de moegestreden Van den Bighelaar was de aanvalslinie goed bezet bij eventuele snelle uitbraken. Die kwamen er wel maar leverden weinig gevaar op. Zeven minuten voor tijd kopte Renate Jansen in kansrijke positie nog over. Twente hield hoop op een resultaat toen in de slotfase de doelvrouw mee naar voren kwam, maar nog voordat zij was gearriveerd had Twente de hoekschop al genomen. Niet veel later floot de scheidsrechter voor het laatst deze avond. Ajax won, nam een voorsprong van elf punten op FC Twente dat voorbij werd gestreefd door ADO dat met 1-0 won van PSV.

Trainer Ed Engelkes was na afloop een gelukkig man: ,,De absolute wil om te winnen in de eerste helft heeft het verschil gemaakt. Twente wist niet goed wat ze daarmee aanmoesten. Het is dan maar 1-0, maar het had 2, of zelfs 3-0 moeten zijn. In de slotfase wordt het daardoor toch weer spannend, maar we hebben stand gehouden. Volgende week moeten we weer scherp zijn, maar nu even genieten."

Elf punten voor op Twente en negen op ADO �� https://t.co/FAB8xuXXVe

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 10 februari 2017

Ajax Vrouwen: Sarasola; Van der Most, Koster, Zeeman, Philtjens; Van Lunteren, Reichardt, Oudemast (80. Vugts); Kaagman, De Ridder, Van den Bighelaar (83. Pieëte)

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees